ABD´de 2019´dan beri antisemit stereotiplerde yüksek artış

ADL tarafından yapılan açıklamaya göre 2019 yılından günümüze antisemit kalıp yargılarda iki kat artış görüldüğü söylendi.

Dünya
18 Ocak 2023 Çarşamba

ADL tarafından ABD’de yapılan kamuoyu anketi sonuçlarına göre Amerikan halkının yüzde 20’sinin 11 Yahudi karşıtı söylemden altısı ile aynı fikirde olduğu ortaya çıktı. Bu sonucun 1992 yılından beri en yüksek antisemit bulgu olduğu tespit edildi. ADL, anket sonucunun derin antisemit görüşleri ortaya çıkardığına dikkatleri çekti. Yapılan çalışmada 52 milyon Amerikalının bu kategoriye denk geldiği söylendi.

Çalışmanın gösterdiği sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 39’u Yahudilerin ABD’den çok İsrail Devletine bağlı olduğunu düşünüyor. Ayrıca ankete katılanların yüzde 20’si Yahudilerin çok güçlü olduğunu, yüzde 26’sı iş dünyasında çok söz sahibi olduğunu ve yüzde 21’i de yalnızca kendilerini düşündüğünü ifade etti.

ADL, anket sonucunda Yahudilerin çok güçlü, bencil ve yabancı olduğu yönünde antisemi inanç yapılarının varlığına dikkati çekti. Bu durum Amerikan halkı içinde ırkçı söylemlerin yeniden ortaya çıktığını ifade etmektedir. Ankete katılanlara İsrail hakkında da fikirleri soruldu; yüzde 23’ü İsrail’in medyayı kontrol ettiğini, yüzde 18’i İsrail yanlısı kişilerle konuşmanın zaman kaybı olduğunu düşündüğünü belirtti. 30 yaş altı Amerikalıların İsrail karşıtı hislere daha fazla sahip olduğu görüldü

Tüm bu negatif düşünceler antisemit hareketlerde artışın da açıklayıcısı oldu. ADL 2021 yılında, 2.717 antisemit olay kaydetti. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 34 arttı; 1979 yılından beri en yüksek seviyede.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün