İngiltere Hahambaşısı Efraim Mirvis´e şövalyelik unvanı

İngiliz Milletler Topluluğu Birleşik Krallık Yahudi Cemaatleri Hahambaşısı Efraim Mirvis, unvanlarına ´şövalye´yi ekliyor.

Dünya
11 Ocak 2023 Çarşamba

İngiltere Kralı Charles’ın Yeni Yıl Onur Listesi’ne göre İngiltere İmparatorluğu Şövalyesi unvanı verilecek olan Mirvis, 1890 yılından beri, yılda iki kere dağıtılan başta şövalyelik olmak üzere diğer unvanlara layık görülenler arasına girdi. Liste geleneksel olarak iki kez, her yıl yeni yılın ilk gününde ve kraliyetin başındaki hükümdarın doğum gününde açıklanıyor. Kraliçe II. Elizabeth zamanında 21 Nisan olan bu tarih, bundan sonra Kral 3. Charles’ın doğum günü 14 Kasım’da açıklanacak. 

Jewish Chronicle’a konuşan Mirvis, “Bu unvana layık görülmekten son derece onur ve gurur duydum. Bu ödülü henüz hükümdarlığının ilk yılında bulunan Majesteleri Kral’ın elinden alacak olmak da beni çok duygulandırıyor,” dedi.  Mirvis’ten önce aynı görevde bulunan Jonathan Sacks ve Immanuel Jakobovits de şövalye unvanına layık görülmüş olsalar da her hahambaşına bu unvan verilmedi.

Kral Charles’ın listesinde Mirvis’in dinlerarası diyaloga katkıları, Çin’de yönetimin baskıcı politikaları altında ezilen Uygur Müslümanları için verdiği mücadelesi ve Ortodoks Yahudi dünyasında kadınlar ile LGBTQ Yahudilerin seslerini duyurarak hayata dahil etme konusundaki çabalarından bahsedildi.

Mirvis’e unvan layık görülmesinin sebeplerinin anlatıldığı yazıda, “Ortodoks Yahudi yaşamında herkesin bir role sahip olabilmesi için sürekli çalıştı. İngiltere’de ilk kadın dini danışmanı atadı, kadınların liderlik ve dini eğitim görmelerinin önünü açtı. Hahambaşı, dünyada bir ilki gerçekleştirerek, Yahudi din okullarında LGBT+ öğrencilerin nasıl dahil edilebilecekleri konusunda bir rehber yayınladı,” dendi.

İngiliz bir gönüllü oluşumu olan Hristiyan ve Yahudiler Konseyi Başkan Yardımcısı Maurice Ostro, verilen bu onurun kraliyetin dinler arası diyalogun öneminin yanında dini grupların topluma katkılarını ve gerçek anlamda büyük bir Britanya’yı oluşturmadaki önemli rollerini kabul etmesi anlamına geldiğini söyledi.

Mirvis’in yanı sıra aralarında siyasal bilimler uzmanı Vernon Bogdanor, İngiltere’nin Ukrayna Büyükelçisi Melinda Simmons, televizyon spikeri Rachel Riley, 1997’den beri İngiltere parlamentosunda görev yapan Julian Lewis ve İngiliz Yahudiler Temsilciler Kurulu Başkanı Marie van der Zyl’in de bulunduğu diğer İngiliz Yahudileri de kraliyetin onur listesinde yer buldu.

Zyl verilen unvan hakkında, “Bu gerçekten çok büyük bir onur ve sürpriz diyebilirim. Temsilciler Kurulu olarak kendi Yahudi cemaatimizi temsil etmek ve korumak için harcadığımız tüm emeğin bir takdiri,” açıklamasında bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün