Ceni Türüsel: “Hayallerimin peşinden gittim”

Mozaik sanatıyla ilgilenen ve vaktinin en büyük kısmını yeni mozaik projeleri üretmek için harcayan Ceni Türüsel sanatın her dalına aşık biri. 20-26 Ocak tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezinde ilk sergisini açacak olan Türüsel´den yeni ilgi alanını paylaşmasını rica ettik.

Dora NİYEGO Söyleşi
11 Ocak 2023 Çarşamba

Boş zamanlarımda yürüyüş yapmaktan, fotoğraf çekmekten hoşlanan, uzun yıllardır briç oynayan, gündemdeki sanat aktivitelerini takip ederim ve fırsat buldukça sergilere gitmeye çalıştığını ifade eden Ceni Türüsel birkaç senedir mozaik yapıyor.

Mozaik sanatı nedir, nasıl yapılır?

Mozaik tarihi antik çağlara uzanır. Beş bin yıl önce ilk kez Sümerler tarafından denenmiş bir resim sanatıdır. Bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmiş ve bu şekilde üretilmiş eserlere mozaik denir.                       

Mozaik sanatına nasıl ve ne zaman başladınız? Neden bu sanatı seçtiniz? Eğitimini aldınız mı?

Mozaik yapmaya 2019 yılında başladım. Hayatım boyunca hayalimdi. Bir gün kendime yaş günü hediyesi olarak mozaik atölyesine kaydoldum. Daha önceden hobi olarak başladığım mozaik çalışmalarımda profesyonel eğitim alarak kendimi geliştirdim. Eserlerimi büyük bir aşkla yapıyorum, ortaya çıkan güzellikler bana mutluluk veriyor, ruhumu besliyor.           

Çalışacağınız konuları nasıl belirliyorsunuz? En çok nelerden etkilenirsiniz?

Çalışacağım konuları rastgele seçiyorum. Doğadan inanılmaz derecede etkileniyorum, etrafımda gördüğüm göz zevkime hitabeden her şey bana ilham verir. Açık havada yürüyüş yaptığım her an aklıma yeni bir fikir geliyor. Gerçekleştirmek istediğim o kadar çok proje var ki.   

Mozaik sanatını diğer sanat dallarından ayıran özellik nedir?

Hiçbir sanat dalında yaratıcılığın sınırı yoktur tabii ama bana sanki mozaikte bu konu gerçekten daha bir derya deniz gibi geliyor. Gerek malzeme kullanımı konusunda gerek mozaikten üretilen eserlerin çeşitliliği ile ilgili uçsuz bucaksız bir dünya olduğunu düşünüyorum. Tabii ki doğru tekniği kullanarak üretmek şart. Onun dışında, bir de bana göre mozaik sanatının diğer sanat dallarından daha yorucu olduğunu söylemem lazım. Kaba malzemeleri kırmak, olması gerektiği şekle sokmak gibi elleri çok yoran işlemler mevcut. Ama çıkan sonuç her şeye değer.                                         

Hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?

Mozaik sanatının ana malzemeleri doğal taşlar ve camlardan oluşmakta. Ama güzel olan şey şu ki, mozaikte malzeme sınırı yoktur, hayal dünyanızın ve yaratıcılığınızın izin verdiği kadar çeşitli malzeme kullanmanız mümkün. Seramik, plastik, mermer, tuğla, metal, deniz kabuğu gibi farklı dokuları olan malzemelerle de mozaik yapılabilir. Örneğin bir eserimde torunumun oyuncak arabalarını kullanmıştım.                                                       

Mozaik dışında hangi sanat dalları ile ilgileniyorsunuz?

Mozaik dışında fotoğrafçılık ilgimi çekiyor. Fotoğraf çekmekten çok keyif alıyorum. Bana görsel şölen gibi gelen o anları ölümsüzleştirmeyi çok seviyorum. Herhangi bir eğitim almaya henüz fırsatım olmadı. Belki bir gün neden olmasın? Öğrenmenin yaşı yok sonuçta.                         

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün