İsrail´in yeni hükümetinde kimler var?

29 Aralık´ta mecliste güvenoyu alan, İsrail´in 37. hükümeti ülke tarihinin ´en sağcı kabinesi´ olarak tanımlanıyor.

Dünya
4 Ocak 2023 Çarşamba

İsrail’de altıncı Binyamin Netanyahu dönemi 30 Aralık’ta resmen başlarken Netanyahu’nun, yoğun pazarlıklarla oluşturduğu koalisyon hükümeti "İsrail tarihinin en sağcı hükümeti" olarak nitelendiriliyor. Altı partinin oluşturduğu koalisyon hükümetinde 30 bakan görev yapacak.

37. hükümetin önemli pozisyonlarına getirilen ve dikkat çeken isimler şunlar:

Dışişleri Bakanı Eli Cohen

Eli Cohen 2015’te merkez sağcı Kulanu Partisi’nden siyasete girdi. Dört yıl sonra Likud’a katılan Cohen 2020’de istihbarat bakanı oldu. Cohen, İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas ile vardığı normalleşme anlaşmalarının da mimarı sayılıyor.

Maliye ve Savunma Bakanı Bezalel Smotrich

Aşırı sağcı Dinci Siyonizm Partisi’nin lideri Bezalel Smotrich, üstlendiği maliye bakanlığını daha sonra Deri’ye devredecek.

Smotrich aynı zamanda savunma bakanlığında yeni oluşturulan görevinde, Batı Şeria’daki sivil işleri yönetecek.

Savunma Bakanı Yoav Galant

Eski bir general olan Galant, 2008 yılında Hamas’a karşı yürütülen Dökme Kurşun Operasyonunun komutanlarından biriydi. 2015 yılında Kulanu Partisinden meclise giren Galant, iskan bakanlığı görevini yürütmüştü. Galant, Batı Şeria’daki yerleşimlerin savunucusu olarak biliniyor.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) Partisinin lideri Itamar Ben-Gvir, Batı Şeria’daki yerleşimlerden birinde yaşıyor. Birkaç yıl öncesine kadar salonunun duvarında 1994’te El Halil’de bir camide namaz kılan 29 Filistinliyi öldüren Baruch Goldstein’in portresini asılıydı. Ben-Gvir son olarak, 23 Kasım'da Kudüs'te yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle suikast politikasına geri dönülmesi ve Filistinli tutuklulara yönelik baskının artırılması çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Sağlık Bakanı Aryeh Deri

Dinci Şas Partisi’nin kurucularından biri olan Aryeh Deri, 30 yıla yakın bir süredir aralıksız milletvekilliği yapıyor. Bu süre içinde çeşitli bakanlıklar da yapan Deri, geçen yıl vergi kaçırdığını kabul etmişti. 50 bin dolarlık ceza ödeyen ve milletvekilliğinden istifa eden Aryeh Deri, daha önce de sahtecilikten hapis yatmıştı.

Deri 1 Kasım seçimlerde tekrar milletvekili seçilince Knesset, hüküm giyenlerin bakan olmasını engelleyen yasayı değiştirip, Deri’nin bakan olmasının önünü açtı. Koalisyon anlaşmasına göre Deri kabinenin görev süresinin ortasında maliye bakanı olacak.

Adalet Bakanı Yavir Levin

2009’dan beri Likud milletvekili olan Yavir Levin bir avukat. Adalet sisteminin reforma ihtiyacı olduğunu düşünen Levin Yüksek Mahkeme yargıçlarının aşırı sola bağımlı olduğunu savunuyor.

Enerji Bakanı Israel Katz

67 yaşındaki Likud milletvekili 1998’den bu yana parlamentoda. Katz, daha önceki Netanyahu hükümetlerinde birçok bakanlık görevini yürüttü. Katz, Likud Partisinde, Netanyahu’dan sonraki olası liderlerden biri olarak görülüyor. Katz, İran tehdidine karşı Arap ülkeleriyle normalleşmeyi savunuyor.

Ekonomi Bakanı Nir Barkat

Kudüs eski Belediye Başkanı Nir Barkat, yazılım şirketi sahibi bir iş insanı. 2019’da Knesset’e giren milyoner Barkat, partinin liderliğine talip.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün