Litvanya´dan Holokost kurtulanlarına 38 milyon dolar tazminat

Litvanya Parlamentosu geçtiğimiz hafta, Holokost´tan kurtulanları ve onların mirasçıları için 37 milyon Euro´nun üzerinde tazminat ödemeye yönelik bir yasayı onayladı.

Dünya
4 Ocak 2023 Çarşamba

Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė 15 Kasım'da, Vilnius'taki Litvanya Parlamentosu'nda (Seimas) sunduğu bir yasa tasasıyla Yahudilerin yüzde 90'ının Holokost'ta öldürüldüğü bir ülkede, hükümetin tazminat talepleri için halihazırda ayırdığı fonu neredeyse iki katına çıkarmayı teklif etti.

Dünya Yahudi Tazminat Kuruluşu söz konusu kararı "Litvanyalı Holokost'tan kurtulanlara ve ailelerine, II. Dünya Savaşı ve sonrasında çektikleri dehşet nedeniyle bir ölçüde adalet sağlanması adına önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Geçen hafta ezici bir çoğunlukla kabul edilen tasarı için, 72 milletvekili lehte, altı aleyhte ve iki milletvekili çekimser oy kullandı.

Baltic News Network'un yayınladığı haberde Litvanya Yahudi Cemaati Başkanı Fania Kukliansky, “Hiç kimse kaybedilen hayatları geri getiremez ve sahip olduğumuz toplulukları yeniden canlandıramaz. Ancak Holokost sırasında harap olan Litvanya Yahudi Cemaatinin tazmini konusunda hükümetin gösterdiği yaklaşım yerindedir ve cemaatimiz tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır” dedi.

Parlamento on yıldan uzun bir süre önce, ülkenin Yahudi nüfusuna fayda sağlayacak projeleri finanse eden ‘İyi Niyet Vakfı’ için 36 milyon Euro değerinde fon ayırmak için bir yasa çıkarmıştı. Para, Litvanya'nın Nazi işgali altındaki Yahudi cemaatinden zorla el konulan mülklerin iadesi olarak kabul edildi.

Mevcut yasa tasarısı, hayatta kalanların ve onların mirasçılarının, İyi Niyet Vakfı'nı finanse etmeye devam ederken, kişisel malları için de iade başvurusunda bulunmalarına izin verecek.

Šimonytė, "Bu aynı zamanda, kabul edilmesi ve yüzde 100'ü olmasa da mümkün olduğunca çözülmesi gereken manevi bir borçtur" dedi.

Holokost anma söz konusu olduğunda Litvanya'nın inişli çıkışlı bir geçmişi bulunuyor. Ülkede, Alman işgali altında, Nazilerin Litvanyalı iş birlikçilerinin de desteğiyle, 1941 ila 1944 yılları arasında 70 bin Yahudi’nin öldürüldüğü, günümüzde Vilnius'un bir banliyösü olan Paneriai'deki katliamlar da dahil olmak üzere birçok vahşi olayın yaşandığı biliniyor. Litvanya taburları, Polonya'daki Majdanek Ölüm Kampında ve Varşova Gettosunda nöbet tutup sürgünleri organize etmişti.

Yahudi liderler, 2020’de Litvanyalı milletvekillerinin ülkenin işgal edilmesi sebebiyle ne Litvanya'nın ne de liderlerinin Holokost'a katılmakla suçlanamayacağını beyan eden bir yasayı değerlendirdikleri zaman, itiraz etmişlerdi.

Günümüzde Litvanya'da geriye sadece 5 bin kişilik bir Yahudi cemaati kaldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün