Hahambaşı Rav Haleva “Dinsel ve kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmamız en önemli ödevimiz olmalıdır”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Roş Aşana Bayramı ile girmiş olduğumuz yeni yıl için, Türk Yahudi Toplumuna yönelik bir mesaj yayınladı.

Toplum
27 Eylül 2022 Salı

Tihle Şana Vekilelotea, Tahel Şana Uvirhotea.

Değerli dindaşlarım,

Bir bakıma sonbaharın habercisi de olan Roş Aşana’yı bu yıl 25 Eylül Pazar akşamından itibaren kutluyor ve bunun devamı olarak 5 Ekim Çarşamba günü Yom Kipur, 10 Ekim Pazartesi gününden itibaren de Sukot ve Simhat Tora ile de Yamim Noraim bütünlüğü içinde mutlu, huzurlu ve sağlıklı olmasını dilediğim yeni bir yıla giriş yapıyoruz. 

‘Baruh Şeehiyanu Vekiyemanu Veigianu Lazeman Aze.’

Gerçekte eşiğinde bulunduğumuz Musevi takviminin Tişri ayı; maneviyat ve ibadet yoğun bir zaman dilimi olarak hepimiz için; yaşamı biçimimizi kutsal Toramız’ın gösterdiği yöne doğrultmamız adına en uygun fırsatlardan biridir.   

Selihot ibadetlerimizde sıklıkla tekrarladığımız:

‘Arhek Midarhe Bene Adam Veşur Darhe Gevoeha / Beşeri gidişatından uzaklaş da Ulu Tanrı’nın yoluna dön’ şeklindeki uyarının hepimize hitap ettiğini ve gereğinin yerine getirilmesinin elzem olduğunu düşünüyorum.

Geçirdiğimiz iki yılı aşkın sürede pandemi nedeniyle gerek toplum olarak gerekse bireyler olarak epeyi sıkıntı yaşadığımız doğrudur ama artık bugünlere salimen ulaşabildiğimize göre sinagoglarımıza eskisi gibi gönül rahatlığıyla gidebilecek, topluca ibadet edebilecek ve güzel anılarımızı paylaşabileceğiz.

Sevgili kardeşlerim,

Yaklaşık kırk asırlık bir yaşanmışlığın birikimi olan dinsel ve kültürel değerlerimizin haklı mirasçıları olarak bunları özenle korumamız ve gelecek nesillere aktarmamız bence en önemli ödevimiz olmalıdır.

‘Ki İ Hohmathem Uvinathem Leene Aamim / Çünkü Bu Halklar Nezdindeki Bilgeliğiniz ve İdrakinizdir.’

Bunun en uygun yöntemi aile içinde başlayan dinsel kültür aktarımının eğitim öğretim bakımından gerçekten yüz ağartıcı seviyelere ulaşan okulumuzda da sürdürülmesi ve çocuklarımızın özellikle bu okulumuzda yetişmelerine azami gayret gösterilmesidir diye düşünüyorum.

Değerli dindaşlarım,

Sayısal bakımdan azalan ve nispeten yaşlı bir toplum olarak; vakıf, kurum ve kuruluşlarımızın çağın ve şartların gereklerine uygun olarak akılcı bir biçimde yönetilip yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda özverili çalışmalar yapmakta olan Başkanlarımız ve yöneticilerimizi dikkatle izliyor, kendilerini dualarımla destekliyor, dahası sizlerin de mümkün olan her yolla kendilerine destek vermenizi rica ediyorum.

‘Vekulam Yitbarehu Mimaon Aberahot / Hepsi Bereketin kaynağından Bereketlenmiş olsun.’

Değerli dostlarım,

Takvimimizin 5783. yılını idrak ettiğimiz bugünlerde; toplumumuz, ulusumuz ve tüm insanlık için sağlık, barış, huzur ve esenlik dilemek, özellikle ayrımcılığın ve nefret söylemlerinin son bulduğu bir dünya özleminin gerçekleşmesi için Yüce Tanrımıza yakarıyor, sizleri de bu yakarıma katılmaya çağırıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; Yeni yılımızı ve devamındaki bayramlarımızı aileleriniz, sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte; barış, sağlık, refah ve esenlik içinde kutlamanızı temenni ediyor, sizleri Kutsal Tora’mızın dualarıyla bereketlendiriyorum.

Leşana Tova Tihatevu

Tizku Leşanim Rabot.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün