Eurobasket 2022 başlıyor

Eurobasket 2022, 1 Eylül´de oynanacak maçlar ile başlıyor. Dört grupta toplam 24 takımın mücadele edeceği turnuvaya Çekya, Gürcistan, İtalya ve Almanya ev sahipliği yapacak. Grup aşamasından sonraki eleme maçları ise Almanya´da oynanacak ve şampiyon Berlin´de belli olacak.

Derya CERASİ Spor
31 Ağustos 2022 Çarşamba

4 Grupta 6’şar Takım Yer Alıyor

Turnuva formatında; dört grupta altışar takım yer alıyor. Her takımın birbiriyle birer kez mücadele edeceği grup maçları sonunda ilk dört sırayı alan takımlar Top16 aşamasına yükselmeye hak kazanacak. Top 16 maçlarından sonra ise tek maçlı eleme usulüne göre şampiyon belli olacak.

Gruplarda şu takımlar yer alıyor:

A Grubu: Karadağ, Gürcistan, İspanya, Bulgaristan, Belçika, Türkiye

B Grubu: Almanya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Bosna Hersek, Fransa

C Grubu: Yunanistan, Estonya, Ukrayna, İngiltere, İtalya, Hırvatistan

D Grubu: Hollanda, Finlandiya, Polonya, Çekya, İsrail, Sırbistan

Turnuva öncesi İspanya’dan Sergio Llull ve Gürcistan’dan Tornike Shengelia gibi yıldız isimlerin sakatlığı moralleri biraz bozsa da Slovenya forması ile Luka Doncic, Yunanistan forması ile Giannis Antetokounmpo ve Sırbistan forması ile Nikola Jokic gibi isimleri izleyecek olmak merakımı bir kat daha arttırıyor.

Türkiye’nin Hedefi

Hazırlık maçlarında fena bir görüntü çizmeyen Türkiye, Eurobasket başlamadan hemen önce Dünya Kupası Avrupa Elemelerinde oynadığı Letonya maçında adeta bozguna uğradı. Deplasmanda 111-85’lik skorla kaybeden Milli Takım, rakibin NBA patentli oyuncusu Kristaps Porzingis ve arkadaşlarını durduramadı.

Ergin Ataman her oyuncuya süre vermeye çalışsa da ve maçlar hazırlık maçları olsa da arka arkaya bu kadar maç oynamanın, hem de uzun sezonun ardından zor geldiğini düşünüyorum. Geniş bir kadroya sahip olsak da maçın büyük bölümünde süre alan oyuncular genelde aynı oyuncular oluyor. Hazırlık maçlarında ve eleme maçlarında hep 80 sayının üzerine çıkmayı başarmış olsak da hücumda her şeyin kusursuz olduğunu söyleyemeyeceğim. İkili oyunlarda çok durağan bir oyun sergiliyor, uzunlarımızı ise yeterince oyunun içine sokamıyoruz. Savunmada yine uzunların ikili oyunlardaki ağırlığı, kısa oyuncu havuzunda da savunma anlamında üst seviye diyebileceğimiz bir oyuncu, belki Şehmus Hazer’i sayabiliriz, olmaması potamızda sürekli tehdit oluşmasına neden oluyor.

Grup aşamasında Türkiye’nin bir şekilde kendisine ilk dört içerisine atacağına inanıyorum. Sonraki turlarda oynanacak tek maçlık elemeler için de aslında yeterince tecrübemiz var. NBA patentli Cedi Osman, Alperen Şengün ve Furkan Korkmaz ile Euroleague kazanmış Shane Larkin, Sertaç Şanlı, Melih Mahmutoğlu gibi birçok oyuncuya sahibiz. O maçlar için yapılacak hem savunma hem hücum anlamında küçük dokunuşlar daha da ileriye gitmemizi sağlayabilir. Ancak koyulan madalya hedefi bana şu an için çok gerçekçi gelmiyor.

Favori Kimler Olabilir?

En büyük favori bana göre şu anda Sırbistan olarak görünüyor. Bogdan Bogdanovic’ten yararlanamayacak olsalar da Sırbistan Nikola Jokic ve Vasilije Micic gibi yıldızlara sahip. Nikola Kalinic, Marko Guduric, Nikola Milutinov ve Vladimir Lucic gibi tecrübeli oyunculara sahip Sırbistan, Koç Svetislav Pesic önderliğinde altın madalyaya ulaşmak istiyor. Milos Teodosic’i kadrodan çıkarması ile kamuoyunu şaşırtan tecrübeli antrenör, şampiyonluğa inandığını gösteriyor.

Sırbistan dışında her zaman Avrupa basketbolunun zirvesinde olan İspanya, Rudy Gobert, Vincent Poirier, Evan Fournier, Amath M’Baye ve Guerschon Yabusele gibi önemli oyunculara sahip Fransa ve Luka Doncic gibi bir yıldızı kadrosunda bulunduran Slovenya’yı favoriler arasında sayabiliriz.

1 Eylül ile 18 Eylül tarihleri arasında yaşanacak Eurobasket 2022’yi heyecanla bekliyorum. Umarım keyifli maçlar seyreder ve yeni hikayelerle dolu bir turnuva izleriz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün