İsrail´de koalisyon hükümetinden erken seçim kararı

İsrail´de koalisyon hükümetinin ortaklarından Başbakan Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, meclisi feshederek erken seçime gitme kararı almaları üzerine ortak basın açıklaması yaptı.

Dünya
21 Haziran 2022 Salı

Yair Lapid ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Naftali Bennett, “İsrail için doğru kararı aldığımızı düşünüyoruz. Yerleşimci yasanın (Batı Şeria kanunu) süresi doldu. Onaylanması için tüm çabamızı ortaya koyduk ancak başarısız olduk. Ben ve arkadaşım Lapid, ülkenin anayasal kaosa girmesini engellemek için meclisi feshetme ve erken seçimlere gitme kararı almak zorunda kaldık” dedi.

İsrail, 50 yıldan uzun bir süredir Batı Şeria'da yaşayan 500 bin Yahudi yerleşimciye özel haklar tanıyan kanunu onaylıyordu.

Bennett ve Lapid, Meclisin feshedilmesi konusunda gelecek hafta oylama yapılması için anlaştı. Meclis kararı onaylarsa İsrail yaklaşık 3,5 yıl içinde beşinci kez genel seçime gidecek.

Meclisin dağılmasının ardından, koalisyon anlaşmasına göre, yeni hükümet yemin edene kadar Lapid'in geçici başbakan olması planlanıyor. Yasal ve tatil kısıtlamaları göz önüne alındığında, yeni seçimlerin ekim ayının sonunda, yapılması bekleniyor.

Konuşmasında muhalefete yüklenen Bennett, Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu’yu eleştirerek, "İsrail'in güvenliğini siyasi bir piyon haline getiren muhalefetin aksine ben bir gün bile İsrail'in güvenliğine zarar vermeyi reddettim" dedi.

Erken seçimlere kadar başbakanlık görevini Lapid’e devredeceğini belirten Bennett, Son 1 yılda Lapid’le beraber çalıştıklarını ve birbirlerini yakından tanıdıklarını ifade etti. Ekonomik sıkıntılar, COVID-19, işsizlik ve güvenlik gibi sorunlarla mücadelede ilerleme kaydettiklerini belirten Bennett, İran ile nükleer anlaşmaya karşı ABD ile görüşerek İsrail’in çıkarlarını korumada başarılı olduklarını savundu.

Dışişleri Bakanı Lapid ise yaptığı konuşmada, “Gösterdiği sorumluluktan ötürü Bennett’e teşekkür ediyorum. Açıkçası o, devleti, kişisel çıkarların ötesinde her şeyin önüne koydu. Birkaç ay sonra seçimlere gideceğiz ve devletin önündeki zorluklar devam edecek. Hayat pahalılığı, İsrail’e tehdit oluşturan İran, Hamas ve Hizbullah ile mücadeleyi sürdüreceğiz. Ülkemizi seviyoruz ve birlikte başarılı olacağız’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün