Edirne Büyük Sinagogundan bir piyano virtüözü geçti: Guy Mintus ve Triosu

Silvyo OVADYA Toplum
25 Mayıs 2022 Çarşamba

2015 yılında yeniden hizmete açıldıktan sonra Edirne Büyük Sinagoguna hem Yahudiler için bir ibadethane, hem de tüm toplum -yerli,yabancı- için bir tarihi mekan ve müze hüviyeti kazandırıldı. Dile kolay, yedi yıldır Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünün çabaları ve Türk Yahudi Toplumu bünyesinde faaliyet gösteren ve birkaç Edirne sevdalısının çabalarıyla aktif olan Edirne Platformu’nun fikir ve düşünceleriyle Edirne için güzel şeyler yapılıyor. COVID pandemisinin iki yıllık zoraki molasının ardından bu yıl kısa sürede bir etkinlik gerçekleştirmek biraz da hayaldi. Ancak bu grup hayalleri gerçekleştirmek için sahnedeydi. Klezmer Müziğinin efsanesi Giora Feidman, kemanın dehası Roby Lakatos, Serkan Çağrı ve arkadaşları, kastrato sesin önemli örneklerinden David D’Or, Türkiye’nin dört bir yanında büyük ilgi gören Yasmin Levi… Bu sanatçıların Edirne’de konser vermeleri hiç de kolay olmamıştı. Bizler olmasak bu konserler Edirne’de gerçeklerşebilir miydi? Çok kolay değil. 

Birkaç yıl dünyanın en başarılı mandolin sanatçısı Avi Avital’i Edirne’ye getirmek için uğraştık. Bu kez her şey olumlu oldu. Ancak kendisiyle birlikte çalacak bir partneri bir türlü yaratamadık. Yaptığı röportajlar sonrasında dost olduğu bir dizi sanatçı tanıyan arkadaşımız Elda Sasun hemen atıldı: Bu işi ancak Guy Mintus götürür. O güne dek adını dahi duymadığımı itiraf etmeliyim. Kişisel Google’ım Rubi Asa’ya sordum; “Gelirse olağanüstü olur” dedi. Bunun üzerine konuyla ilgilenmeye, çalışmaya başladık. Önce kendisini, sonra triosunu ve sonunda vokalistini getirmeye karar verdik. Hepsi çok iyiydi. Ancak ülkemizde halk tarafından yeteri kadar tanınmadığını anladık. Hem bizim çabalarımız hem de Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çabalarıyla 250 kişi konseri izlemeye geldi. YouTube’da birçok parçasını izledikten sonra kendisini caz çalarken dinlemek istediğimde ısrarcı oldum ve herkes de aynı görüşü paylaştı. “Haydi Elda hallet” dedik ve sonunda uzlaştık. Bugüne dek piyano fakiri Edirne’de gerçek kuyruklu  piyanolu bir konser gerçekleştirmemiştik. Sayısız maceradan sonra piyanist Renan Koen’in inanılmaz yardımlarıyla piyano sorununu çözdük. Yaşadıklarımız bir öykü oluşturur. Sanatçıların sahne ve sahne arkasında mutlaka bir dizi talepleri vardır. Haydi Dalia! Tabii ki sağlam bir Mix Music ve Gaydar’ımız varken iş daha kolay.  

Tabii ki 100-150 davetiye bedeliyle bu etkinlik gerçekleştirilemezdi. Sponsorlar devreye girdi ve bizleri kırmayarak konseri gerçekleştirmemizi sağladılar. Buraya adlarını yazmıyorum. Sadece konser broşüründe yer alan bu sanatseverlere teşekkür etmeyi bir borç bilirim. 

Uçak, Vitolar, otobüsler, Edirne’de hafta sonu bulunamayan otel odaları, Türkiye’deki fiyatların ucuz kalmasıyla Edirne’nın patlayan turizmi meyhanelerine dahi yansımış. Konserden önceki akşamı değerlendirmek için, belli bir süre önce yapılan meyhane rezervasyonları… Konserden önceki gün, tam bir yaz günüydü ve tüm hazırlıkları tamamladık.

Edirne’de  konserden üç gün önce yeni bir vali atandı. İshak İbrahimzadeh Başkanımla Edirne’de göreve yeni başlayan Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ı makamında ziyaret ettik. Başkan İbrahimzadeh, Edirne Valisi Kırbyık’a ‘Türkiye Sinagogları’ kitabını sundu. 

Edirne gerçekten aktiviteler şehri. Her hafta sonu birkaç etkinlik şehri coşturuyor. 22 Mayıs tarihinde Büyük Sinagog’daki konserden daha kalabalık bir kitleye hitap eden Uluslararası Motokros Şampiyonasının ödül töreni vardı. Konserin protokol konukları da önce ödül törenine ardından da konsere iştirak ettiler. Vali Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve ev sahibi Vakıflar Edirne Bölge Müdür Vekili Ali Mehmetçik Oğuz konserin önemli katılımcılarıydı. 

Konser seyircilerin beğenisini kazandı. Grubun solo ve vokal eşliğinde seslendirdiği parçalardan oluşan konseri İngilizce ve özellikle Gershwin parçalarından oluşan ilk bölümün ardından kısa süre önce evlendikleri eşi Naama Nachum’un seslendirdiği İbranice parçalarla sinagogu dolduran seyircileri coşturdu. Esas coşku konserin son bölümündeydi. Son bölümde Türkçe olarak Yunus Emre’nin “Bana seni gerek seni” ilahisi ile Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü caz formunda seslendiren Mintus konseri bir piyano solosu ile tamamladı. Bis şarkısı ise “Katibim” türküsüydü. Tüm katılımcıların övgülerle memnuniyetlerini belirttikleri konser sonrasında katılımcılara şiş köfteli dürümler ve meşrubatlar ikram edildi. Her yıl olduğu gibi Edirneli müzikseverler konseri gerçekleştirebilmemiz için bazı ihtiyaçlarımızı karşılamakta yardımcı oldular. Sağ olsunlar.

 

 

Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık aynı gün açılışı yapılan, küratörlüğünü Emel Benbasat’ın yaptığı “ Yahudilerin Ayak İzleri” sergisinde çiçek sunarken

Konuklar salonu tamamen doldurdular. Ön sırada Silvyo Ovadya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh, İsrail’in İstanbul Başkonsolos Vekili Moshe Eitam

Konser sonrası sanatçılar: Oren Hardy, Yonatan Rosen, Guy Mintus ve Naama Nachum ile İsrail Başkonsolos Vekili Moshe Eitam.

Ön sırada konserin gerçekleşmesinde emeği bulunanlar: Renan Koen, Emel Benbasat, Dalia Maya, Silvyo Ovadya, Elda Sasun ve Lili Barokas.

 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, konser sonrası vokalist Naama Nachum’a teşekkür çiçeğini sundu.


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün