Amerikalı Müslümanlar İslamofobi ile nasıl savaşacak?

Amerikalı Harun Moğol "kınamak yetmez teröre karşı kurumsallaşmalıyız" diyor

Dünya
23 Haziran 2016 Perşembe

Bir yanda Amerikan  silahlı toplu cinayet tarihine geçen Orlando saldırısı, bir yanda  son terör olaylarını başkanlık seçimi tartışmalarına taşıyarak tüm Müslümanları hedef gibi gösteren politikacılar. 

CNN International’a  yazan Müslüman Amerikalı yazar Harun Moğol, kaleme aldığı  son köşe yazısında, Müslümanların Irkçılık ve İslamofobi ile nasıl mücadele edeceklerini tartışıyor. 

Amerika’da 49 kişinin öldüğü Orlando saldırısı sonrası geniş toplumun Amerikan Müslümanlarından bir cevap bir açıklama bekler bir psikoloji içinde olduğunu belirten Moğol, ancak Müslümanların aynı ‘Neden?’ sorusunu kendilerine de ümitsizlik içinde  sorduklarını yazıyor. 

Moğol şöyle yazıyor: “Terörizmi elbette en ağır kelimelerle kınayacağız, ancak kınamak yetmiyor. Kınamak her olay sonunda gündemi teröristlerin belirlemesine engel olamıyor.

Eğer bugün bu duruma düştüysek bunun sebebi Müslüman dünyada otorite olan devlet yönetimleri arasındaki kopukluktur. Eğer bu kopukluk olmasa idi çok daha farklı olabilirdi yapabileceklerimiz.

Maalesef çoğu Müslüman ülke baskı ve şiddet üstüne kurulu otoriter sistemlerle yönetiliyor. Bu ülkelerin bazıları ise Müslümanlığı kendi liberal yaklaşımları ile kabul ediyor ve farklı uyguluyor. Dahası söz konusu bu baskıcı rejimler, halkın içinden gelecek daha demokrat ve rasyonel yönetim alternatiflerini anında ezip geçecek maddi bir güce de sahip.

(…) 

“Milyonlar harcayıp Amerikan Müslümanları için harika Camiler sosyal faaliyet binaları yapıyoruz, ancak çoğu bina Cuma duası hariç hafta içi boş. Bir an evvel bir araya gelmeli ırkçılık ve şiddete karşı tepkimizi kurumsallaştırmalıyız. Kendi problemlerimizle yüzleşmeli ve onları yine kendi ellerimizle çözmek için organize olmalıyız. Eğer kendini eleştirmezsen kendini düzeltemezsin. Geleceğinde olmaz, başkasının planladığı geleceği yaşamak zorunda kalırsın.

Buradan tüm Müslüman orta sınıfa sesleniyorum, sadece terörü kınamak yetmez, her radikal adamın ve fikrinin üstüne gidecek bir sistem kurmamız gerekiyor. Eğer böyle yaparsak ve toplumdaki Antisemitizm gibi diğer ırkçı ideolojilere de karşı duracak bir örgütlenme yaratabilirsek Amerikan  geniş toplumunum kafasındaki  imajımız da  düzelecektir.”