Öğrenmek hiç bitmeyen bir tutku

Öğrenmeye karşı bitmeyen şevkleri onları bir araya getirdi. Bilgiyle beslenme istekleri, kendilerini geliştirmeye yönelik hevesleri onlar için ortak bir tutku oldu. Ester Pardorokes ve Esra Kohen, artık bu ortak tutkularını kendilerini geliştirmek isteyen diğerleri ile paylaşıyorlar.

Virna BANASTEY Yaşam
2 Mart 2016 Çarşamba

Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik bitmek bilmeyen bir tutku duyan Ester ve Esra, kendileri gibi, okulda öğrendikleri haricinde farklı ve yeni konulara ilgi duyanlar için L’Atelier’i kurdular. İki senedir, sanattan siyasete, mutfaktan tasavvufa farklı konularda renkli ve tecrübeli isimlerle hem kendilerine hem da başkalarına ışık sağlıyorlar.

 

Ester ve Esra, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ester Pardorokes: İzmirliyim ve Fransızca öğretmeniyim. Saint Joseph Lisesinden itibaren hep Fransızca eğitim aldım. İsmimizin Fransızca L'Atelier olmasında da bunun etkisi var. Gittiğimiz bir kursta yollarımız kesişti ve Esra’yla. İki sene önce de L'Atelier'yi kurduk. Sanırım bizi birleştiren de ortak yönlerimizin çok olması.

Esra Kohen: 1993 Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunuyum. Yapı Kredi Bankasında 12 sene dış ilişkiler ve yurtdışı iştiraklerde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım. İki senedir de Ester'le Etiler’de kurduğumuz L'Atelier'de değişik kültür, sanat, politika derslerini organize ediyoruz.

 

Peki, Ester ve Esra’nın yolu nasıl kesişti?

EP: İkimizin yolu tutkunu olduğumuz bu yolda kesişti aslında, ikimiz de bilgiyle beslenmeyi seviyoruz. Boş zamanlarımızı kendimizi geliştirerek değerlendirmek istiyoruz. Bunun için ikimiz de L'Atelier öncesi birer katılımcıydık ve yollarımız bir kursta kesişti.

 

Neler size ilham veriyor?

EK: Biz en çok günümüzden, güncelden ilham alıyoruz. Biz neyi öğrenmek istiyoruz, neye merakımız var, nerede eksiğiz ona bakıyoruz. Bir de tabii en çok bizi hangi konular ve konuklar heyecanlandırıyor. Örneğin şu anda Ortadoğu'da olan biteni anlamak istiyoruz öncelikli olarak. Bunun için siyaset tarihi bilmek, politik gelişmeleri anlamak gerekiyor. Çok kolay bir şey değil. Ama bu konuda bize yardımcı olan çok kuvvetli hocalarımız var; konuları Boğaziçi Üniversitesinin kıymetli hocası Sevtap Demirci’den, Ortadoğu uzmanı Soli Özel'den dinleyince bugüne ve yaşananlara anlam vermek daha kolay oluyor.

 

Öğrenmek sizin için ne ifade ediyor?

EP: Öğrenmek farkındalığın artmasını beraberinde getiriyor. Herhangi bir konuya bilerek baktığınız zaman onda daha fazla şey görme imkânınız var. ‘Antikada Cam’ dersini gördük mesela, cama bakışımız değişti, bir cam objede görmediklerimizi görmeye başladık. ‘Kahve Degüstasyonu’ dersimizde her gün içtiğimiz kahve ile ilgili aslında ne kadar çok şey bilmediğimizi gördük. Tarih bilmek de farkındalığı çok artırıyor; Siyaset Tarihi biliyorsanız bugünün politik ortamını daha rahat yorumlayabiliyorsunuz. Çok sevgili hocamız, yiyecek içecek dünyasının duayeni sevgili Osman Serim'le yeni bir proje üstünde çalışırken “Hayat açık bir kitap, öğrenmeye devam etmeliyiz” dediğini hatırlıyorum. Gerçekten öyle; öğrenmek bitmiyor. Yaşadığımız hayatı anlamlandırmak için öğrenmeye devam etmeliyiz.

 

L’Atelier’in kuruluş hikâyesi nedir?

EK: Çoğumuz bir okul okuduk, bazılarımız üniversite de bitirdi. Ancak kaçımız gerçekten neye ilgi duyduğumuzu okul yıllarında biliyordu ya da gerçekten ilgi duyduğu alanda eğitim görme şansına sahip oldu. Öğrenmeyi okul yıllarında bırakmamalıyız, bu şans halen var! Biz öğrenme heveslilerine L'Atelier'de ilgi alanlarına yönelme fırsatı vaat ediyoruz ve bunun için geç kalmadıklarını söylüyoruz. L'Atelier'ye gelip kendilerini yeniden keşfedebilirler. “Hiç mutfak sevmem” diyen biri ‘Gilda'nın Mutfağında’ yemek pişirmenin, mutfakla ilgilenmenin keyfine varabilir ya da günlük koşuşturmada fırsatını bulamamış bir kişi ‘Klasik Müzik’ dersleriyle iyi bir dinleyici olabilir. Konu yelpazemiz oldukça geniş.

 

L’Atelier’de kimleri dinleme fırsatı bulabiliriz?

Dinler Tarihinde Prof. Dr. Kürşad Demirci, Siyaset Tarihinde Doç. Dr. Sevtap Demirci, Filmlerle Psikolojide Psikoterapist Şule Öncü, Gilda'nın Mutfağında Gilda Kohen, Mitolojide Arkeolog Mesut Alp, Sofra Kültüründe Osman Serim, Ortadoğu uzmanı Soli Özel, gazeteci Levent Gültekin, Ayşe Arman, tasavvuf konusunda Ali Canip Olgunlu, Astrolog Hande Kazanova, Sanat Tarihçi Hayrı Fehmi Yılmaz L'Atelier'de bizlerle olmaya devam ediyorlar, ilgilenenler bize [email protected] adresinden ulaşırlarsa, kendilerini iletişim listemize ekleyerek programlarımızdan haberdar ederiz.

 

www.latelieres.com

[email protected]

İnstagram:latelier__