Reflü tedavisinde laparoskopik yöntem

Birkaç yıl önce sağlığı ile ilgilenenler arasında hızla tanınan reflü sözcüğü (reflux esophagitis) yemek borusu alt kısmında mide içindekilerin geri kaçmasına bağlı oluşan tahriş ve kişinin hissettiği yanma, ekşime duygularını anlatır.

Sağlık
11 Şubat 2016 Perşembe

Op. Dr. Aziz Eryavuz  Orahayim Hastanesi Cerrahi Uzmanı

Yemek borusu mide asidine dirençli olmadığı için geri kaçan asit (mideden yemek borusuna) yemek borusunun şiş ve kızarık (esophagitis) olmasına sebep olur. Normalde gıdalar yemek borusundan mideye girer ve mide içindekiler bu geçiş bölgesindeki supap mekanizması sayesinde yemek borusuna geri (reflux) kaçamazlar. Mide fıtığında, yemek borusu alt büzücü adale yetersizliğinde, ileri gastrit, ülser hallerinde bu geri kaçış ve tarif edilen şikâyetler ortaya çıkar. Büyük yemek borusu fıtıklarında hasta tok karna yatarsa öksürükle uyanır, ancak birden fazla yastık koyarak yatabilir. Uzun süre reflü şikâyetlerinin tedavi edilmeden devamı, yemek borusu ile mide arasındaki geçiş bölgesinde aşırı tahrişe bazen de istenmeyen kötü huylu gelişmelere sebep olabilir.

Bütün bu olumsuzlukların önce teşhis edilmesi lazımdır. En kesin tanı yolu endoskopidir.  Or Ahayim Hastanesinde bu şekilde 2-3 dakikalık, hasta uyutularak yapılan inceleme ile reflünün sebebi kesin olarak anlaşılır.

Tedavisi ise ilaç ya da operasyondur. Sayılan reflü sebeplerinin çoğunda ilaç tedavileri yeterli olur. Bazen de ameliyat gereklidir. Günümüzde bu ameliyatlar endoskopik (bıçaksız) yöntemle yapılabilmektedir. Eskiden açık yöntemle yapılan bu ameliyatlar aynı sürede laparoskopik metodla yapılmakta, ameliyattan sonra ayağa kalkma ve işe dönme süresi çok kısa olmaktadır.