Tu bişvat coşkusu

Her yıl geleneksel olarak Haydarpaşa Hemdat İsrael Sinagogunda kutlanan Tu Bişvat Bayramı, bu yıl da 24 Ocak Pazar günü, Hahambaşı Rav İsak Haleva, cemaat yöneticileri, kurum, kuruluş, dernek başkanları ve kalabalık bir yahid topluluğunun katılımı ile gerçekleşti.

Dora NİYEGO Kavram
27 Ocak 2016 Çarşamba

24 Ocak Pazar sabahı gerçekleşen Tu Bişvat töreni, Keren Şemeş topluluğunun Baruh Aba şarkısı ile başladı.

Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eli Arditi konuşmasında şu mesajları verdi: “Vermeyi en güzel tanımlayan doğa mucizesi ağaçtır. Aldığı besinleri içinde sindirip, etrafına güzellik, barınak ve besin kaynağı verir. Yahudi ulusunun görev tanımlaması da budur. Yahudiliğin dünyaya ışık olma görevi vardır. Bu bağlamda, hem kendimizi geliştirmeli, hem de çevremizde ve tüm dünya içinde, bir bütün olmayı sağlamalıyız. Bir ağacın yetişmesi nasıl kolay değilse, insanın yetişmesi de belli bir süreç ve emek ister. İnsan bu dünyada hem ne kadar küçük, hem de ne kadar büyük olduğunu bilmelidir.

İzzet Bana yönetimindeki Suadiye Minix Anaokulu Korosunun seslendirdikleri şarkıların ardından, Talmud Tora öğrencilerinden Mayk Modiano, Aviel Kohen, Beri Bahar ve Nedim Varon Teilim’den Şir Amaalot parçalarını okudular.

Caddebostan Talmud Tora Başkanı Berta Banana adına konuşan Mando Alfasa şunlara değindi: “Tora’nın insanları ağaca benzetmesinin birçok nedeni vardır. Ağacın kökleri kuvvetli ise toprağa sıkıca tutunur, insan da ailesine, geleneklerine ve toplumuna bağı ile zor anlarda dayanma gücü bulur. Ağacın solunum yapmak için nasıl havaya ihtiyacı varsa, insanın da hayat nefesine yani Neshema’ya ihtiyacı var. Ağacın yaşam enerjisi için güneşe ihtiyacı olduğu gibi, insanın da yaşam için aile sıcaklığına, toplumdaki barış ve huzura, mitsvaların iyileştirici, birleştirici enerjisine ihtiyacı vardır. Tanrı, değerli gelecek nesillerin gelişimini maksimum derecede önemsemiş ve Tora’yı onlara emanet etmiştir. Biz de bu emaneti Talmud Tora eğitmenleri olarak sırtlıyor ve çocuklarımızın sahip olduğu potansiyelin meyvelerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.”

Gabay Sedat Amon, konuşmasında, 1940’tan beri Hemdat İsrael Sinagogunda kutlanan bu bayramı, daha uzun yıllar hep beraber kutlamayı dilediklerini söyledi.

Gabay Amon yönetimindeki Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Yahidleri Korosu dört şarkı seslendirdi. Ardından, Haham Akal Rav Yeuda Adoni Tu Bişvat konuşmasında: “Tu Bişvat, Hemdat İsrael Sinagogunda yetmiş beş yıldır kutlanıyor. Kabalist Ribi İtzhak Loria bu bayramı meyvelere beraha söyleyip yeme gecesi olarak tahsis etmiş. Dikilmiş bir ağacı insanla karşılaştıralım: ağacın güçlü toprağa, suya, rüzgâra ve itina ile bakıma ihtiyacı var. Çocuklarımıza güçlü ve iyi bir eğitim vererek, onları itina ile yetiştirelim ki, ileride topluma faydalı olsunlar.

Meri Chaban yönetiminde, Caddebostan Talmud Tora öğrencilerinden oluşan Keren Şemeş grubunun seslendirdikleri birbirinden güzel parçaların ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva bir konuşma gerçekleştirdi. Haleva: “Sözlerime Tanrı‘ya bu güzel  gelenek ve  hep beraber  kutlamaya geldiğimiz için şükür ederek başlıyorum. Bu eski geleneği yıllardır  bu tarihi  sinagogda kutlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu bayram biz insanların doğaya bağlılığını dile getirir. Yahudilikte tüm  bayramların mevsimler ile bağlantısı vardır. Pesah Bayramı bahar, Şavuot Bayramı çiçek ve tomurcukların açtığı zaman ve Sukot Bayramı ise hasat zamanını simgeler. Tanrı’ya doğada yaşananları takdir ettiğimizi belirtiriz. Bu bayramlar Yahudilerin yaşadığı her ülkede aynı zamanda kutlanır. Bazı ülkelerde yaşayan Yahudiler bu mevsimleri yaşamadıkları halde, bayramı aynı coşkuyla kutlarlar.” dedi.   

Rav Menahem Eskenazi’nin okuduğu Anoten duasının ardından, geleneksel ağaç dikme törenine geçildi.

Hemdat İsrael Vakfı Gönüllü Hanımlarının hazırladığı sederin etrafında toplanan yahidler mevsim meyvelerini yediler. Törenin bitiminde, konuklara, gönüllü hanımların hazırladığı kuruyemiş torbası hediye edildi.