AIPAC: Yaptırımların kalkması ABD ve müttefikleri için tehlikeli

Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) İran’la anlaşma hükümlerinin uygulanmaya başlanmasını “ABD ve müttefikleri için tehlikeli bir an!” olarak tanımladı.

Dünya
20 Ocak 2016 Çarşamba

Yayınlanan bildiride, yaptırımların kaldırılmasının terörist devlet olan İran’ın gücü ve bölgesel hâkimiyeti açısından bir dönüm noktası oluşturduğu ifade edildi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği füze denemeleriyle BM kararlarını ihlal eden, Suriye’de Esad yönetimi ve Hizbullah’ın baş destekçisi olan İran’ın bölgedeki mevcut tutumunun, nükleer anlaşmaya uyacağı konusunda güven vermediğini savunan AIPAC, Başkan’dan ve Kongre’den “Barış içinde ve güvenli bir dünya için İran’ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması veya komşularını yönetmemesi” için kararlılıkla mücadele etmelerini istedi.

 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ : “İran nükleer anlaşması ile Ortadoğu ve müttefiklerimiz daha da güvende”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,  Viyana’da yaptığı konuşmada “Bugün ABD, dostlarımız, Ortadoğu’daki müttefiklerimiz, dünyanın geri kalanı daha da güvenli çünkü nükleer silah tehdidi azaltıldı” diyerek nükleer anlaşmada varılan noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Kudüs’te ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Nükleer anlaşma imzalamasına rağmen İran nükleer silah edinme arzusunu terk etmemiştir. Uluslararası bağımlılıkları sebebiyle Ortadoğu’yu dengesizleştirmeye ve terörü dünyaya yaymaya devam edecektir” açıklamasını yaptı.

ABD, İran’ın anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı dengesini koruyacağına – İran ekonomisini süründüren yaptırımların İran’ın nükleer programında belirgin geri adımlar atması karşılığı kaldırılmasını – dair yemin etti.

Birleşmiş Milletler ABD Büyükelçisi Samantha Power konu ile ilgili yaptığı açıklamada işlerinin nükleer anlaşma ile “daha yeni başladığını” ve İran’ın “yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğu” olduğunu belirtti. ABD’nin İran’a karşı süren kısıtlamalarının tam etki ile devam ettirileceğini ifade etti. 

Konuya ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise “ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya ile beraber yürütülen ve yıllar süren sabırlı ve ısrarcı diplomasi meyvelerini verdi” yorumunda bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeter anlaşmanın hayata geçirilmesini “tarihi bir diplomasi zaferi” olarak değerlendirdi.