Terörizm hakkında çocuklarınızla konuşmak için ipuçları

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
2 Aralık 2015 Çarşamba

 

 

Bu hafta sizlerle son zamanlarla çoğumuzun evlerinde seyredilen, tartışılan güncel bir konuyu ele almak istedim. Dünyamızda yaşanan terör olaylarını çocuklarımızdan saklamak gelişmiş teknoloji ve medya kanalları ile çok zor hatta imkânsız olabiliyor. Bu yüzden ben de bana gelen sorular doğrultusunda sizlere çocuklarınıza terör hakkında nasıl konuşabileceğinize dair birkaç temel ipucunu sunmak istedim.

Terör saldırıları dâhil olmak üzere, haberlerde geçen korkunç hikâyelerin çocuklarımızı da etkiliyor olduğu maalesef kaçınılmaz bir gerçek. Çocuklarımız basit gibi görünen aslında birçok ebeveyn için cevap verilmesi zor sorular sorabilir. 

Sakin olun

Çocuğunuz onunla konuşurken duygu ve ifadenizi hisseder ve benimser. Bu yüzden öncelikle sizin sakin bir tutum içinde olmanız onları güvende hissettirecektir. Çünkü çocuklar bilinmezlikler karşısında anne babalarının hislerini baz alırlar.

Açıklamak için fırsat tanıyın

Çocuğunuza her zaman hangi bilgiyi hangi kaynaktan öğrendiğini sormakta yarar var. Böylece konuları daha rahat ayırabilir, yanlış kaynakları ve bilgileri engelleyebilirsiniz.

Çocuğun gelişim yaşını unutmayın

Ne kadar bilgi paylaşmanız gerektiği her zaman çocuğun gelişim seviyesine bağlıdır. Basit ve genel bilgiler paylaşmaya dikkat edin. Korku yaratabilecek detaylardan kaçının ancak her zaman onların merak ve sorularına alan tanıyın. Önemli olan çocukta emniyet ve güven duygusu yaratmaktır bu yüzden onların soruları doğrultusunda cevap verebilirsiniz.

Çocuğunuzun korkularını ve endişelerini dinleyip anlayışlı olun, bunlar mantıksız gibi görünse bile

Çocuğunuzun korku ve endişeleri çoğu zaman sizinkilerden farklı olacaktır, buna saygı gösterin. Onu anladığınızı ve hissettiğinizi bilmeye ihtiyacı olacaktır. Çocuklar en fazla kendilerine ve sevdiği kişilere kötü şeyler olacağından korkarlar, bu da onlarla ayrılık ve kaybetme korkusunu tetikleyebilir ve öfke krizlerine sebep olabilir. Okula gitmek istememe, anne babadan ayrılmayı zorlaştırma gibi günlük yaşantınızı etkileyecek sorunlarla karşılaştığınızda mutlaka bir uzman desteği alın.

Tekrar olacak mı?

Herhangi bir şiddet hareketinin tekrar olup olmayacağını bilmenin imkânı yok tabiî ki. Bununla birlikte çocuğunuz şu soruları soracaktır, “Bana bir şey olacak mı? Ailemiz güvende mi?” gibi. Çocuğunuz doğal olarak zarar görmemek için güvence arayışına girer. Onlara güvence vererek, güvende tutmak için aldığınız önemleri ve elinizden geleni yapacağınızı söyleyebilirsiniz. Ancak tutamayacağınız ve kontrol edemeyeceğiniz sözler vermemeye dikkat edin.

Duygularla iletişim

Çocuklar yeni his ve duygularına, kaygı ve korkularına bir anlam veremedikleri zaman ebeveynleri tarafından aynalanmaya yani kendi duygularını onların isimlendirmesine ihtiyaç duyarlar. Böyle zamanlarda yapılması gereken, “Şu anda çok korktuğunu biliyorum, haklısın ben de korkuyorum”, “Bunları anlamak senin için çok zor ve kafan çok karışık biliyorum ve ben sana destek olmak için buradayım” gibi cümlelerle onları rahatlatmak.

Ne zaman yardım alınır?

Çocuğunuzun korku ve kaygılarından dolayı günlük aktiviteleri etkileniyorsa ve okulda performansı düştüyse ya da sosyal anlamda sorunlar çıkmaya başladıysa işte o zaman mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir.