KIGA, Yahudilerden nefret etmemeyi öğretiyor

Türkiyeli bir Müslüman olan Aycan Demirel’in kâr amacı gütmeyen KIGA adlı kuruluşu Berlin’deki okullarda İsrail-Filistin anlaşmazlığını somut bilgiler ışığında gençlere öğreterek, ülkede giderek çoğalmakta olan önyargılarla, antisemitizm ile mücadele etmeye çalışıyor.

Nelly BAROKAS Dünya
21 Ekim 2015 Çarşamba

Berlin Yahudi Müzesinde rehber olan Almanya vatandaşı Türkiyeli Derviş Hisarcı, aynı zamanda dininin vecibelerini yerine getiren bir Müslüman. Hisarcı’nın işi, Berlin’de göçmenlerin en yoğun yaşadığı Kreuzberg civarındaki gençlere rehberlik etmek. Ziyaretçileri genelde yakındaki liselerin Müslüman öğrencileri.

Hisarcı gençlere şu soruyu yöneltiyor: “Sizce Almanya’da Yahudi tarihinin geçmişi nedir?” Tabii Türklerin Almanya geçmişinin 50 yıla uzandığını da bilgi olarak ekliyor. Öğrenciler tahminler yürütüyor, 350 yıl diyorlar en fazla… Hisarcı “2000 yıl” diyor.

Ardından yine bir sayı telaffuz ediyor, Holokost’ta öldürülen 6 milyon Yahudiden söz açıyor. Bu sayıyı daha iyi kavramaları için günümüzde Almanya’da yaşayan Türklerin sayısının 3 milyon civarında olduğu bilgisini veriyor. Gençler şaşırıyor ve etkileniyorlar.

Bu  türden sohbetler yürütmek (Kreuzberg Initiative Against Anti-Semitism) Antisemitizme Karşı Kreuzberg Girişimi’nin, kısaca KIGA’nın en önemli misyonu. Kâr amacı gütmeyen KIGA Almanya Yahudi Cematinin ve Anti-Defamation League’in birçok kez övgülerini almasına rağmen, Almanya’da bu amaca hizmet eden tek oluşum.

KIGA öğrencileri çağdaş Yahudi yaşamı hakkında bilgilendirirken Yahudilik ile İslam arasındaki benzerlik ve farklılıklara dikkatleri çekiyor. İslamcı örgütleri tanıtıyor, öğrencileri İslamın Alman medyasındaki imajı konusunda düşünmeye yönlendiriyor. Kuruluşun diğer bir etkinliği de Almanya’da yaşayan Müslüman gençleri eskiden Yahudi yaşamının var olduğu bölgelerde gezdirmek ve İsrail’e eğitim turları düzenlemek.

KIGA Almanya’da yaşayan Türkiyeli bir Müslüman, Aycan Demirel tarafından kuruldu. Gençlik kuruluşlarında sosyal yardım uzmanı olarak çalışan Demirel, bulunduğu gençlik ortamlarında rast geldiği antisemitizmden çok rahatsız oldu. 2003 yılında İstanbul sinagoglarına yönelik terör saldırılarının ardından bir şey yapması gerektiğine karar verdi.

Azınlık gençlerinin antisemitizm kavramını anlaması daha kolay oluyor, çünkü bu konu işlenirken gençler azınlık olarak kişisel deneyimlerini paylaşıyorlar. Almanya’da dördüncü nesil oldukları halde neden dışlandıklarını sorguluyorlar.

Bugün 25 yaşında olan Hasan Ali Yıldırım, daha genç yaşında bu sorunun yanıtını bulmak için KIGA’nın kapısını çaldı. “Hiçbir zaman Yahudilere karşı olmadım ama Yahudilerden nefret eden Filistinli arkadaşlarım vardı” diyen Yıldırım KIGA’nın bir eğitmeni oldu. Öğrencilere Yahudiliği, İslamı ve İsrail-Filistin anlaşmazlığının tarihi sürecini öğretiyor.

Öğretmenler bir sorunla karşılaştıklarında KIGA’ya düzenli olarak başvuruda bulunuyorlar. Bu başvurular 2014 Gazze olayları döneminde, Filistin yanlısı gösterilerin Almanya’da antisemit gösterilere dönüştüğünde çok sıklaştı.

Aycan Demirel, “Birçok öğretmen Ortadoğu konusunda fazla birşey bilmiyor. Göçmen çocukları olan öğrencileriyle nasıl iletişim kuracaklarını bilmiyorlar. Mesleki eğitim görürken farklı kültürlerden gelen çocuklara nasıl eğitim verilmesi gerektiği kendilerine öğretilmiyor” demekte.

Ortadoğu’daki olaylar farklı perspektiflerden gençlere anlatılıyor, böylece onların kendi bakış açılarını geliştirmeleri sağlanıyor. Hedef bu ortamlarda antisemitizmi bertaraf etmek.

KIGA’nın Berlin Yahudi Müzesi eğitim gezilerine katılan lise öğrencilerinden biri rehber öğretmen Derviş Hisarcı’ya, “Güçlü Rothschild ailesi ve bankaları ellerinde bulunduran Yahudiler hakkında ne söyleyeceksiniz?” gibi bir soru yönelttiğinde Hisarcı’nın yanıtı, “Bu sorduğunun gerçek olduğunu düşünüyor musun, yoksa bu bir önyargı veya stereotip olabilir mi?” yanıtını veriyor.

 

Kaynakça/The Times of Israel