Herkesin dilinde bir PERİSCOPE

Son dönemlerin en popüler uygulaması Periscope her geçen gün daha fazla bir kullanıcı kitlesine ulaşıyor… Siz de Periscope’u duyanlardan ve ne olduğunu tam da anlayamayanlardansanız işte sizin için Periscope 101.

Yaşam
22 Temmuz 2015 Çarşamba

Sandra Franko


Siz de birçok insan gibi, periscope /periskop’un ne olduğunu zihninizin gerisinde bir yerlerde biliyor ama çıkaramıyorsanız hemen yardımcı olayım.

Periskop, I. Dünya Savaşı’nda kullanılmaya başlanmış, siperlerden gözükmeden hedefin incelenmesi maksadı ile yapılmış, günümüzde özellikle denizaltılarda kullanılan, boru biçiminde, denizin yüzeyine doğru uzanan ve etrafın görülmesine yarayan alet.

Mercek ve aynalardan oluşan periskop, prensip olarak iki dürbünün bir tüp içine ters ve doğru olarak yerleştirilmesinden ibaret. Ve bakan kişinin direkt olarak görüş alanında olmamasına karşın, içindeki aynaların yardımı ile etrafı gözlemleyebilmesine yardımcı oluyor.


Bu Periskop başka Periscope

Son günlerde herkesin diline dolanan Periscope ise, ismini ‘Periskop’ aletinden almış ve aynı periskop gibi kişinin bakış açısının dışındaki yerleri görebilmesi için oluşturulmuş bir uygulama. Periscope uygulaması ile oturduğunuz yerden dünyanın dört bir yanında olanları telefonunuz yardımı ile canlı olarak izleyebiliyor ve dünyayı başkasının gözlerinden eş zamanlı olarak görebiliyorsunuz. Periscope uygulaması, 2015 Mart ayında yayınlandı ve popülerliği hız kaybetmeden artıyor. Henüz Periscope’u keşfetmeyenlerdenseniz bu yazı sizin için!


Periscope ilhamını Türkiye’den aldı

Periscope’un doğuş hikayesi bir hayli ilginç. İranlı Kayvon Beykpour, 2013 yılında, kurduğu girişimi satıyor ve ardından gezmeye karar veriyor. Beykpour’un gezi rotası dahilinde ziyaret ettiği ülkelerden biri de Türkiye. Şansa bakın ki, Bekypour İstanbul ziyareti sırasında Gezi eylemlerine denk geliyor. Medyada kapsamlı olarak yer bulamayan eylemlerin tüm dünya tarafından canlı olarak izlenmesinin bir yolu olması gerektiğini düşünüyor.

Beykpour, fikrini eski ortağı Joseph Bernstein ile paylaştıktan sonra böyle bir uygulama yapmak amacı ile birlikte çalışmalara başlıyorlar. Beykpour, bir yıl sonra Twitter CEO’su Dick Costolo ile tanışıyor ve uygulama Ocak 2015’te, bazı kaynaklara göre yaklaşık 100 milyon dolara Twitter’a satılıyor.

Gezi eylemlerini destekleyelim veya desteklemeyelim, Türk milleti olarak şimdi dünyanın en ünlü uygulamalarından birinin ilham kaynağıyız.


Periscope hakkında kısa kısa

Ücretsiz mi?

Evet!

Hangi telefonlarda çalışıyor?

Önceleri sadece IOS tarafından kullanılabilen uygulama, 27 Mayıs itibari ile Android’de de yerini aldı. Android ve IOS işletim sistemi olan tüm telefonlara bu uygulamayı indirebilirsiniz.

Nasıl çalışıyor bu Periscope?

Çok kolay!

Twitter hesabınız ile giriş yaptığınızda Twitter’da takip ettiğiniz ve Periscope hesabı olan herkesi otomatik olarak takip etmeye başlıyorsunuz. Açılan her yeni yayında telefonunuza bir bildiri geliyor. Yayının konusu veya yayını yapan kişi ilginizi çekerse, yayına bağlanarak canlı olarak izleyebiliyorsunuz. İzlediğiniz yayını yapan kişiye eş zamanlı olarak yazılı mesajlar gönderebiliyorsunuz.

Periscope’u kullanabilmek için bir Twitter hesabımın olması şart mı?

Evet.

Her şeyi ‘like’ etmeye alıştık. Periscope’ta da ‘like’ var mı?

‘Like’ etmeye gelince; ekrana dokunarak çıkan kalpler aracılığı ile beğeninizi gösterebiliyorsunuz.

“İstemediğim kişiler beni izleyemesin” dersem?

Titiz kullanıcılar için Periscope’un birçok farklı özelliği de mevcut. Sizi rahatsız eden kişileri bloklayabiliyorsunuz ya da yayınınızı sadece kendi seçtiğiniz kişilerin izleyebilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra, dilerseniz, mesaj ile yayına katılımın sadece kendi takip ettiğiniz kişiler tarafından yapılmasını sağlayabiliyorsunuz.  Yani sizi izleyebiliyorlar fakat sizinle iletişime geçemiyorlar.

 

Ne için kullanalım Periscope’u?

Periscope’un asıl amacı; belki de asla göremeyeceğiniz yerlerdeki kişilerin hayatlarına ve yaşadıkları olaylara tanıklık etmenizi sağlamak. Siz de yaşadığınız olayları Periscope yardımı ile tüm dünya ile paylaşabilirsiniz.

Şahsen ben, hem rastgele insanların hayatlarına azıcık burnumu sokup onları izlemeye bayılıyorum hem de merak ettiğim kişilerin yayınlarına göz atıyorum. Misal, geçen hafta telefonun diğer ucundan bir gazetenin yayın toplantısına, bir de bikini çekiminin sahne arkasına konuk oldum. Şahaneydi! 

Denk gelirseniz, ünlü bir şefin evde çocukları için pişirdiği yemeği de izleyebilirsiniz,  bir iş adamının nasıl pazarlık yaptığını da... Ve tabii dünyanın öbür ucunda yaşanan bir eylemi, eylemcinin gözlüklerinden de görmeniz mümkün.

Paylaşacak ilginç deneyimleriniz ya da modern bir işiniz varsa, kendiniz veya işiniz için bir an önce trendi yakalayarak, Periscope kullanmaya başlamanızı tavsiye ederim.

 

Ünlülerin Periscope’la araları nasıl?

Twitter’da en fazla sayıda takipçiye sahip ünlülerden biri olan Cem Yılmaz, Periscope’u da ilk günlerinden beri etkili bir biçimde kullanıyor. Yılmaz, Periscope’ta yeni filmi ile ilgili yaptığı toplantıların bir kısmını takipçileri ile paylaştı.

Esin Övet, Gülben Ergen, Demet Akalın, Işın Karaca, Murat Dalkılıç, Ömür Gedik Periscope’ta günlük hayatlarından ve projelerinden kesitleri takipçileri ile paylaşan isimlerden sadece bir kaçı.

Radyo programları, lansmanlar ve daha bir çok aktivite Periscope üzerinden canlı yayınlanıyor. Böylece ünlü isimler ve yayınlar hedef kitleleri ve hedef kitlelerinin akıllarına takılanlar ile kolayca buluşabiliyorlar.