Türkiye, Holokost eğitimi toplantısında gözlemci olarak yer aldı

Holokost eğitimi, anması ve araştırması konusunda ulusal programlar oluşturmayı hedeflemek amacıyla kurulan, hükümetler arası bir organ olan IHRA (The International Holocaust Remembrance Alliance / Uluslararası Holokost Anma İttifakı) olağan kurul toplantısını 8-11 Haziran tarihleri arasında Budapeşte’de gerçekleştirdi.

Dünya
17 Haziran 2015 Çarşamba

31 ülkenin üyesi olduğu, sekiz ülkenin ise gözlemci statüsünde bulunduğu IHRA’da, Türkiye de gözlemci ülkeler arasında yer alıyor.

Budapeşte’de gerçekleşen kurulda, varılan bazı kararlar şöyle oldu:

 ---2016 yılında, engelli insanların toplu katliamı ve bunun Holokost ile bağlantısı konulu uluslararası bir konferans düzenlenmesi.

 ---‘Seyirciler, Kurtarıcılar ve Failler: Holokost ve Tarafsız Ülkeler’ adlı kitabın yayınlanması.

 ---Arşivlere ulaşımın iyileştirilmesine ve Doğu Avrupa’daki ölüm kamplarının korunmasına yönelik yürütülmekte olan projeye ait çalışmaların arttırılması.

Dört günlük toplantıda, üye 31 ülke, gözlemci sekiz ülke ve daimi gözlemci statüsünde olan yedi uluslararası organizasyonun 200’den fazla temsilcisi bir araya geldi. Aralarında eğitimci, uzman ve yasa yapıcıların bulunduğu temsilciler, Holokost’u güncel siyasi bir gündem maddesi olarak tartışarak masaya yatırdılar. Bir sonraki kurul toplantısının kasım ayında gerçekleşmesi planlanıyor.


TÜRKİYE HEYETİ

2008 yılından beri gözlemci statüsünde olan Türkiye de, Budapeşte toplantısına bir heyet ile katıldı. Heyet Başkanı Büyükelçi Ertan Tezgör’ün yanı sıra, Dışişleri Bakanlığından Ayşe Uzer, Doç.Dr. Umut Uzer, Aslı Pakfiliz, Budapeşte’de Türkiye’yi temsil ettiler. Heyette ayrıca İzak Kolman ve Metin Delevi de yer aldı.

IHRA’nın yönlendirmeleri ile çeşitli alanlarda Holokost bilinçlendirmesi ve eğitimi konusunda somut adımlar atan Türkiye, gelecek yıldan itibaren organizasyondaki gözlemci statüsünü bir üst seviyeye çıkarmak ve ‘liason’ ülke olmak için başvurmayı planlıyor.


IHRA NEDİR?

1998 yılında dönemin İsveç Başbakanı Göran Persson’un inisiyatifi ile kurulan IHRA, Stockholm Deklarasyonu’na bağlılık çerçevesinde, Holokost’un anılması, araştırılması ve eğitiminin verilmesi için ulusal politikalar ve programlar oluşturmayı amaçlıyor. Bu alandaki tek uluslararası organizasyon olan IHRA, hem yasa yapanları, hem de konusunda uzman akademisyenleri, hem de Holokost kurtulanlarını bir araya getirebilmesi özelliği ile de bir ilk. Organizasyonun 31 üye ülkesi arasında, Arjantin, Estonya, Finlandiya, Lüksemburg, İrlanda gibi çok farklı ülkeler de yer alıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz gözlemciyi ise, Arnavutluk, Bulgaristan, El Salvador, Makedonya, Moldova, Portekiz ve Uruguay oluşturuyor. IHRA bünyesinde ayrıca, Avrupa Konseyi, UNESCO, BM, OSCE gibi uluslararası organizasyonlar da ‘ortak’ statüsünde yer alıyor.