Aşkenaz Sinagogu’nda Sefarad ezgileri

3 Haziran Çarşamba akşamı, şimdiye dek daima çok etkileyici konserlere kapılarını açmış olan Yüksekkaldırım Aşkenaz Sinagogu, bu kez oldukça ilginç bir sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Balkanların geleneksel müzik kültürünün bir parçası olan Ladino dilindeki ezgileri bir araya getirip derleyen şarkıcı / müzisyen Joseph (Joe) Alpar, çok değerli sanatçılar eşliğinde ‘Kantikas de Sefadrad’ adıyla bir konser verdi

Aylin YENGİN Toplum
10 Haziran 2015 Çarşamba

Yaklaşık 250 kişilik bir seyirci kitlesinin heyecanla ve zaman zaman da şarkılara eşlik ederek izlediği konserde, Türkiye ve Balkanlar’da (hatta Fas ve Yemen’de) yaşayan Yahudi cemaatleri tarafından söylenen ve dilden dile, nesilden nesle geçen Sefarad halk şarkıları yâd edildi.

Vokal ve perküsyonda Joseph Alpar, kanunda Prof. Ruhi Ayangil, viyolonsel ve gitarda Korkutalp Bilgin ve neyde Dr. Osman Öksüzoğlu’dan oluşan bu değerli kadro, Osmanlı Saray müziği, Ladino folk şarkıları ve baladlar, İbranice Şabat ve bayram şarkıları ile aynı melodileri paylaşan Ladino ve Türkçe şarkılar seslendirdiler. Ayrıca Yahudi kültüründe, Yahudi olmayan toplumun etkilerini gösteren yapıtlardan seçkin örnekler verdiler. Seslendirilen parçalar arasında, İr Me Kero Madre a Yeruşalayim, Ah Sarika Bre, Kaminando Por La Plaza, Vuelta del Marido, Ay Mansebo, Esta Rahel La Estimoza, La Komida La Manyana, Sırma saçlı yârimin can bahsederken işvesi (Mısırlı İbrahim Efendi), Acemaşiran Saz Semâî (Mısırlı İbrahim Efendi), Los Bilbilikos/Tzur Mi Shelo, Ki Eşmera Şabat, Las Horas de la Vida (A La Una Nasi Yo), Klaro del Diya, Hamisha Asar, Tzur Menati, Adio Kerida, Si Veriaş A La Rana, Kuando El Rey Nimrod (Avram Avinu) yer aldı. Konserin en güzel sürprizleri ise, program harici söylenen yegâne Aşkenaz ezgisine eşlik eden minik kemancı Chaim Chitrik ile ‘Adio Kerida’ şarkısını değerli sanatçılarla birlikte söyleyen Janet-Jak Esim ikilisiydi. Konuk sanatçılar seyircilerden yoğun alkış aldılar.

Aşkenaz Vakfı Yönetim Kurulu ile Türkiye’de Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü’nün (ARIT) katkılarıyla gerçekleşen bu konser, dostluk ve kardeşlik adına, zengin kültürel mirasımızın bir parçası olan Sefarad müziğini canlı tutabilmek amacıyla organize edildi. Büyük ilgi gören konserin, daha fazla seyirciye ulaşabilmesi için yeni çalışmalar yapılması ve önümüzdeki sonbahar aylarında benzer bir konsere yer verilmesi düşünülüyor. Böyle güzel organizasyonlar, Yahudi geleneklerinin ne denli geniş bir kültüre sahip olduğunu ve Aşkenaz / Sefarad birlikteliğinden aslında ne kadar güzel sonuçlar ortaya çıkaracağını gösteriyor.