İsrail, Türkiye’de elmas sektörünün oluşturulmasına yardımcı olacak

İsrail Elmas Borsası Kıdemli Başkan Yardımcısı Jacob Kattan, Türk mücevher sektörünün önde gelenlerinin İstanbul’da elmas borsası oluşturulması önerisinde bulundu.

Ekonomi
20 Mayıs 2015 Çarşamba

Globes’a bilgi veren kaynaklar, düşük iş gücü maliyetleri, Avrupa’daki piyasalara olan yakınlığı ve Arap ülkelerine bir giriş kapısı olmasıyla Türkiye’nin muazzam potansiyelinin farkına varan İsrail elmas sektörünün, bu ülkede modern bir elmas endüstrisinin oluşturulmasında yardımcı olmayı planladığını ifade ettiler. İsrail Elmas Borsası Kıdemli Başkan Yardımcısı Jacob Kattan, “Biz bu alanda Türklere yardımcı olmazsak Hindistan ve Güney Afrika dâhil olmak üzere birçok ülke bunu seve seve yapacaktır. Türk mücevher sektörü İsrail’in bu alandaki gücünü biliyor. Bizler de yeni işbirliğimiz kapsamında modern bir elmas parlatma endüstrisinin oluşturulmasına yardımcı olacağız,” diye konuştu.

İsrail’den yaklaşık 20 elmas tüccarı, Türk mücevher üreticilerinin en büyük kuruluşu olan ve 3.000’den fazla üyeye sahip İKO’nun (İstanbul Kuyumcular Odası) İstanbul’daki en son uluslararası mücevher fuarına katılma davetini kabul etti.

İsrailliler, Türk yetkililerinin ayrıca ülke genelinde daha fazla istihdam da sağlayacak şekilde yerel elmas endüstrisini geliştirmeye yönelik azimleri karşısında etkilendiklerini bildirdiler. Türk mücevher sektörü dünyanın en gelişmişlerinden biri olarak kabul edilmekle birlikte Türkiye, Hindistan, Belçika ve İsrail’den parlatılmış elmas ithal etmekte. Globes’a konuşan Kattan, “Türk mücevher sektörünün önde gelenleri bize, büyük bir kısmı elmas üretimi için kullanılmak üzere İstanbul’da 150.000 metrekarelik bir elmas tesisi açma planı teklif ettiler. İhtiyaç duydukları bilgi ve teknolojiyi kendilerine sunabiliriz. Avrupa’daki piyasalara yakınlık ve hâlihazırda bize yakın olan Arap ülkeleri gibi pazarlara erişim sağlama bakımından cazip olmasının yanı sıra İsrail’de iş gücü maliyetleri yüksek, ücretler ayda yaklaşık 2.000 dolar iken orada 450-500 dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye ile ilişkilerimizin bu alanda gelişmesiyle birlikte daha fazla sayıda ülkeye arka kapıdan girebileceğiz. Türkiye’ye uzman ve ileri teknoloji transfer edecek ve elmas parlatma işlemlerinin bir kısmını bu ülkede gerçekleştireceğiz,” dedi.

TÜRKİYE: GELECEĞİN ÖNDE GELEN MÜCEVHER ÜRETİCİSİ

İsrail Elmas Borsası Başkanı Shmuel Schnitzer ise bugün, İsrailli elmas tüccarları ve Türkiye arasındaki işbirliğini stratejik bir işbirliği olarak nitelendirdi. “Türk mücevher sektörü ile ticari bağların kuvvetlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu pazar, İsrailli elmas tüccarlarına açılabilecek büyük bir pazar. Türkiye geleceğin önde gelen mücevher üreticilerinden biri haline geliyor ve aramızdaki işbirliği stratejik açıdan önemli,” diye konuştu.

Her iki ülkeden elmas tüccarları arasındaki bağların sıkılaşmasının akabinde Ramat Gan’da bulunan İsrail Elmas Borsası, Türk mücevher sektörünün önde gelenleri ile varılan mutabakatla eşzamanlı olarak, İsrail Elmas Enstitüsü’ne İstanbul’da bir büro açtırmayı düşünmüyor. Yerel elmas üreticileri kuruluşu burada Dünya Elmas Borsaları Federasyonu’nda kayıtlı ve sektörde hâkim olan tahkim kurallarına bağlı olacak bir elmas tüccarları kulübü kuracak. İsrail Elmas Borsası’nın önde gelenleri Türkiye’ye bu konuda yardımcı olmayı istediklerini bildirdi.

Kattan’a göre İKO’nun önde gelenleri, böyle bir kulübün kurulmasından da önce, gerektiğinde iki ülkenin elmas tüccarları arasındaki mali ve ticari anlaşmazlıkları çözecek bağlayıcı nitelikte bir tahkim kurumu oluşturacak.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında toplam 5 milyar dolar olup, Türkiye İsrail’in ihracat yaptığı en büyük altıncı ülke olarak kabul ediliyor. Ekonomi Bakanlığı rakamlarına göre İsrail’in Türkiye’ye yönelik parlatılmış elmas ihracatı 2013 yılında toplam 7,7 milyon dolar, 2014’te ise 6,1 milyon dolar seviyesinde.