İspanyol vatandaşlığı hakkında merak edilenler

Dünyanın farklı ülkelerindeki Sefarad kültür merkezlerinin temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda Cervantes Enstitüsü Başkanı Rafael Rodriguez Ponga, söz konusu kanunun yazarı Milletvekili Gabriel Elorriaga, İspanya Yahudi Cemaatleri Başkanı Isaac Querub ve Centro Sefarad-Israel Başkanı Miguel de Lucas konuşmacı olarak yer aldı.

Karen GERSON ŞARHON Toplum
13 Mayıs 2015 Çarşamba

Toplantıda sözü ilk olarak İspanya Yahudi Cemaatleri Başkanı Isaac Querub aldı. Bu kanun için çok çalıştıklarını, herkes için mümkün olabilecek en adil kanun için çabaladıklarını dile getirdi. Querub ancak sonuçta istediklerini tam olarak elde edemediklerini ancak hiç kanun olmamasından ziyade mükemmel olmayan bir kanun olmasının yeğlenmesi gerektiğini belirtti.

İkinci olarak vatandaşlık kanununun yazarı olan Milletvekili Gabriel Elorriaga sözü aldı. Kanunun oy birliği ile parlamentodan geçtiğini, haziran ayında da Senato’dan çıkmasının beklendiğini duyurdu.  Kanunda - eğer Senatoda değişikliğe uğramazsa - şu maddeler yer alıyor:

• Vatandaşlık için başvuran kişiler Cervantes Enstitüsünde iki sınava girecekler. Birincisi en az A2 seviyesinde DELE sınavı, ikincisi ise İspanyol kültürü ile ilgili bir sınav olacak.

• Vatandaşlık için başvuranlar kendi ülkelerindeki dini mercilerden ya da cemaat başkanlarından Sefarad Yahudisi olduklarına dair bir belge alacaklar. Bu belge İspanya Yahudi cemaatleri başkanlığı tarafından onaylanacak.

• İspanya ile olan bağlarını bir şekilde ispat etmek durumunda olacaklar. Örneğin Ladino bildiklerini, Sefarad kültürünü koruma çalışmalarına katıldıklarını, İspanya ile iş yapan firma sahibi olduklarını, İspanyol ana-babaya sahip olduklarını vs.

Son olarak söz alan Cervantes Enstitüsü Başkanı Rafael Rodriguez Ponga, Avrupa Birliğinde vatandaşlık almak isteyen herkesin o ülkenin dilini bildiğini ispat etmesi gerektiğini belirtti. Bu kanun çerçevesinde de başlangıç seviyesi olan A seviyesinin 2. derecesinin yeterli olacağını söyledi. Diğer bir deyişle DELE A2 sınavının mutlaka alınması gerekiyor. Bunun için önceden senede sadece üç kere verilen bu sınavı artık senede altı kez veriyorlar. İkinci sınav olan kültür sınavında çok basit sorular sorulacağını iddia eden Ponga, henüz bu sınava hazırlanmak için yayınlayacakları çalışma kitabının hazır olmadığını, kanun çıktıktan sonra hazırlıklarını tamamlayacaklarını belirtti.

Bu konuşmalardan sonra kalan az sürede sorulan bazı sorulara şu cevaplar verildi:

• Kanun çıktıktan sonra yürürlüğe girmesi altı ay sürecek.

• Sefaradların bu kanun yoluyla vatandaşlığa başvurmaları için üç yıl süreleri olacak. Başvuru süresi bittikten sonra bundan önceki başvuru şekilleri yine geçerli olacak.

• ‘Carta de Naturaleza’ yoluyla şimdiye kadar başvurmuş olan kişilere iki seçenek tanınıyor: Ya evraklarını geri çekip yeni başvuruyu yaparlar ya da evraklarını içeride bırakıp vatandaşlığın çıkması için beklemeye devam ederler.

Toplantının ardından dinleyenlerin öne sürülen bu şartlardan hiç memnun kalmadıkları yüzlerindeki ifadeden ve söylemlerinden belli oluyordu. Bütün basın ve yayın kuruluşları tarafından tarihi bir hatayı düzeltmek adına çıkartıldığı söylenen bu kanun belli ki insanlara hem pahalıya mal olacak hem de İspanyol dil ve kültürünü öğrenmek için ekstra bir çaba ve para harcamak zorunda kalacaklar. Bu arada belli bir yaşın üzerindekilerin bu sınavlardaki başarı oranının çok düşük olabileceği hiç hesaba katılmamış. İspanya Yahudi Cemaatlari Başkanından gereken onay imzası da Türkiye gibi saygıdeğer bir Hahambaşılığa sahip ülkeler açısından gereksiz. Kanunun içeriğinin Senato tarafından düzeltilip düzeltilmeyeceği ise haziran ayında onaylanınca ortaya çıkacak.