Saygı göstermek

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
4 Mart 2015 Çarşamba

Türkiye’deki en fazla taraftara sahip iki takım - Galatasaray ve Fenerbahçe -aslında Türkiye’nin en kalabalık iki yakasını temsil eder. Bunun yanında Karadeniz’in temsilcisi Trabzon ve sanayi şehrinin temsilcisi Bursaspor gibi takımlar aslında belirli bir coğrafya bağlı olan futbol kulüplerdir.

Coğrafi koşullardan farklı olarak, kulüpler belirli bir düşünce, inanç, politik görüşü destekleyerek kulüplerini organize edebilir ve taraftar toplama çabasına geçebilir.

Bunları örnekleri ise dünya üzerinde oldukça fazladır. Bunlar kulüpler tarafından resmi olarak kabul edilmez fakat bu inancı veya politik düşünceyi karşılarına almazlar. Örneğin Mussolini’den dolayı İtalya’nın Lazio takımı faşist tabanıyla tanıyor. İspanya’nın Barselona futbol kulübü Katalanların, Athletic Bilbao ise Bask bölgesinin takımıdır. Bu bölgesel örnekleri arttırarak geliştirmek mümkün.

Türkiye’de ise bugüne kadar, şekilde coğrafi kimliğin dışında, organize olan futbol kulüplerini göremedik. Sadece benim bildiğim, 80 döneminde devlet tarafından desteklenen Ankaragücü vardı.

Aslında bu aidiyet duygularının futbol üzerinde organize edilmesi, futbolun tutkusunu daha fazla artırmasına neden olabiliyor. Bunun en önemli etkisini 3 Temmuz sürecinde gördük. Belirli bir kimlik altında toplanan Fenerbahçe taraftarı kendi kulüplerini siyasi görüş olarak da benimsemiş durumdaydı. Tabii ki burada demokratik sınırları aşmamak, en ince ve önemli çizgi olarak görünüyor.

İşte bu kimlik duygusunu Fenerbahçe gibi zaten geniş kitlelere ulaşan takımlar yerine daha küçük yapılı takımlar da benimsenirse, kulüpler bu şekilde daha fazla taraftar kazanabilir. Birçok kişiyi bu çatı altında tutup, enerjilerini ve ilgilerini spora ve spor karşılaşmalarına yönlendirmeleri sağlanabilir.

Son zamanlarda dikkatimi çeken iki takım belki de bunlara örnek olabilir. Bu iki takım Osmanlıspor ve Amedspor.

Ankaraspor olarak kurulan kulüp 2014-2015 futbol sezonunda ismini Osmalıspor olarak değiştirdi. Ve Türkiye 1.Ligi’nde artık bu isimle mücadele ediyor.

Aynı şekilde Diyarbakır Büyükşehirspor ismini Amedspor olarak değiştirdi. Amedspor Spor Toto 2.Lig’de mücadelesine yeni ismiyle devam ediyor.

Sonuçta her birey istediği fikri veya düşünceyi savunabilir ve bunu destekleyebilir. Dünya üzerinde bu kadar farklı kimlikle özdeşleşmiş futbol kulübü varken Türkiye’de buna bağlı örnekler görmek, çeşitliği, farklı görüşlere saygı gösterilmesini, spor aracılığına bize öğretebilir.