Mr. Spock ve Kohenler´in işareti

Birkaç neslin merakla izlediği ‘Star Trek’ (ülkemizde Uzay Yolu) adlı dizideki mantıklı bilim görevlisi, sivri kulaklı Mr. Spock rolü ile ünlenen ve milyonların sevgisini kazanan Leonard Nimoy 83 yaşında hayata veda etti.

Nelly BAROKAS Kültür 0 yorum
4 Mart 2015 Çarşamba

Leonard Nimoy’un oğlu Adam Nimoy basına yaptığı açıklamada babasının 27 Şubat Cuma günü, Los Angeles’teki evinde akciğer yetersizliğinden yaşamını yitirdiğini söyledi.

1966-69 yılları arasında rol aldığı ‘Star Trek’ dizisinin ardından oyuncu, yönetmen ve fotoğraf sanatçısı olarak uzun bir kariyere sahip olan Nimoy, sinema seyircisinin belleğinde Mr.  Spock kimliği ile yer etti. Yarı insan, yarı Vulcan, yarı dünyalı, yarı uzaylı Mr. Spock’un sakin ve aklıselim karakteri ile William Shatner’in canlandırdığı Kaptan Kirk’ın duygusal karakterine tezat oluşturan bir televizyon dizisiydi ‘Star Trek’. Her ne kadar filmde duygusal olmayan bir karakteri canlandırması gerekiyorsa da Mr. Spock ‘Star Trek’in vicdanıydı. İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu’nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir ediyordu.

Leonard Nimoy’un bu rolle özdeşleşmesindeki kararsızlığı iki otobiyografi ile açıkça ortaya çıkar: biri 1975’te kaleme aldığı, ‘I am not Spock’, diğeri de 1995 tarihli ‘I am Spock.’

‘Star Trek’in tamamlanmasının ardından yine bir macera TV dizisi ‘Mission Impossible’da Paris rolünü canlandırdı. 1976’dan 1982’ye dek ‘In search of …’ adlı pilot Amalia Earhart’ın yok olmasına odaklanan TV dizisinde rol aldı. İsrail Başbakanı Golda Meir’i canlandıran TV filmi ‘A Woman Called Golda’da, Ingrid Bergman’ın karşısında Golda’nın eşi rolünde yer aldı. Daha sonra tek kişilik tiyatro oyunu ‘Vincent’ta ünlü ressam Vincent van Gogh’un hayatını oynadı. İleri yaşlarında da oyunculuğu bırakmayan Nimoy, Fox televizyonu dizisi ‘Fringe’de William Bell rolünü canlandırmaya devam etti.

Aralarında oldukça beğeni kazanan ‘Three Men and a Baby’ komedi filmi olmak üzere birçok filmin yönetmenliğini yaptı, ‘A Streetcar Named Desire’, ‘Cat on a Hot Tim Roof’, ‘Fiddler on the Roof’, ‘The King and I’, ‘My Fair Lady’ gibi tiyatro oyunlarında oynadı. Yazar olarak da yetenekli bir kişi olan Leonard Nimoy şiir kitapları ve çocuk öykü kitapları yayınladı. Ama üstüne yapışan, damarlarında yeşil kanın aktığı uzay yolcusu Mr.Spock kimliğinden ve popülaritesinden asla sıyrılamadı.

23. yüzyılda geçen ‘Star Trek’in uzay macerası ilk olarak 8 Eylül 1966’da NBC televizyonunda başladı, 1969’da sona erdi. Tekrarların gösterimi ile film bir kültürel fenomen haline geldi. İlk başta sadece ‘Uzay Yolu’ olarak bilinmesine rağmen daha sonraki yıllarda Uzay Yolu: Orijinal Seri (Star Trek: Original Series) ya da Klasik Trek (Classic Trek) olarak anıldı.

2009 yılında J.J. Abrams’ın orijinal dizinin ruhunu koruyarak yeni bir yorum getirmesiyle çevrilen ‘Uzay Yolu’ XI en son Star Trek filmi oldu. Bu filmde Leonard Nimoy, Mr. Spock’un yaşlı halini, gencini de Zachary Quinto canlandırdı.

Leonard Nimoy, Ukrayna’dan ABD’ye göç eden Ortodoks Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak Boston’da dünyaya geldi. Annesi Dora Spinner ev hanımı, babası Max Nimoy bir berber dükkanı sahibiydi. Kentin İtalyanların yoğunlukta yaşadığı bölgesinde büyüdüğü için arkadaşlarının çoğunluğu İtalyan kökenliydi. İleride gençlik dönemlerinden söz ederken antisemitizle karşılaştığını söyleyecekti.

Leonard Nimoy 1954’te Sandra Zober ile evlendi, çiftin Julie ve Adam olmak üzere iki çocukları oldu. Nimoy ilk eşinden boşandıktan sonra 1988’de film yapımcısı Susan Bay ile hayatını birleştirdi. 2002 yılının Aralık ayında Nimoy kendini oyuncu olarak emekliye ayırdığını, bundan böyle zamanını en büyük hobilerinden olan fotoğraf sanatına ayıracağını açıklamıştı. Ve öyle  yaptı, profesyonel fotoğrafçılıkta çok başarılı oldu, ABD’de ve tüm dünyada fotoğraflarından oluşan sergiler açtı.

 

MR.SPOCK’UN VULCAN SELAMI

‘Uzay Yolu’ dizisinin kendilerini ‘Trekkies’ olarak adlandıran fanları uzun yıllar hatırasını canlı tuttular. ‘Trekkies’ özellikle Mr.Spock hayranıydı. Onun dizide kullandığı ‘uzun yaşamın simgesi’ olan Vulcan selamı ve mottosu hayranları tarafından kullanılır oldu. Aslında bu selamın yaratıcısı, dizideki karaktere taşıyanı Leonard Nimoy’du. Nimoy, hahamların İbrani kutsamalarında kullandıkları el hareketinden esinlendiğini ve bunu Mr.Spock karakterine yakıştırdığını söylemişti. Mr. Spock’un yaptığı el hareketi Yahudi geleneğinde Cohanim’in kutsama işareti olduğu ifade edilir. Bu el motifine Cohen’lerin eski mezartaşlarında ve sinagoglarda da rastlamak mümkündür.

Yiddiş konuşan ve hayatının ileri dönemlerinde Yahudi kültürüne bağlı bir yaşam süren Leonard Nimoy, ‘Yiddish Book Center’ın  gerçekleştirdiği bir video çekiminde bu el hareketini nasıl kullanmaya başladığını ve bu hareketin Mr. Spock’a özgü bir harekete nasıl dönüştüğünü anlatmıştı. 

1 Yorum