Arnavut yazar Kadare’ye Kudüs Edebiyat Ödülü

Nelly BAROKAS Kültür
23 Ocak 2015 Cuma

Arnavut şair ve yazar İsmail Kadare işlediği temaların evrensel değere sahip olması nedeniyle 2015 yılı Kudüs Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Kadare ödülünü şubat ayında gerçekleşecek Kudüs Uluslararası Kitap Fuarı’nda alacak.

Kudüs Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Arnavut yazar İsmail Kadare, açılışı 8 Şubat’ta gerçekleşecek Kudüs Uluslararası Kitap Fuarı’nda düzenlenecek özel bir törenle ödülünü alacak. Yapılan açıklamada, bu ödülün kişinin toplum içindeki özgürlük hakkını en iyi ifade eden yazara verilmekte olduğu bildirildi.

Geçmiş yıllarda bu ödülü kazananlar arasında filozof Bertrand Russell ile Mario Varga Llosa, Milan Kundera, Simone de Beauvoir, Susan Sontag, Arthur Miller, Haruki Murakami ve  Ian McEwan gibi yazarlar var.

Kadare, çalışmalarında Arnavutluk tarihine ve toplumuna odaklanan konuları, özgürlük ve insan hakları temalarını işlemekte. Ülkesini ve totaliter rejimi eleştirmesi ile de sivrilen 79 yaşındaki Kadare, Arnavutluk’un en ünlü yazarlarındandır.

Kadare’nin romanlarından  ‘The General of the Dead Army’,  ‘The Successor’, ‘Broken April’, ‘The Pyramid’ ve ‘The Accident’ aralarında İbranice de olmak üzere 30 lisana çevrildi. Yazar 2005 yılında İnternational Man Booker Prize Ödülü’nü kazandı. Arnavutluk’ta II. Dünya Savaşı sonrası komünist rejim kurulduğunda Kadare 8 yaşındaydı ve bu rejimin içinde yetişti. Romanlarında komünist topluma ilişkin konular sık sık geçer. 1960’lı yıllarda Kadare şiir alanında ün kazandı. Esas ününü ise 1964 yılında yayınlanan ve Marcello Mastroianni’nin oynadığı filme de aktarılan ‘Ölü Ordunun Generali’ isimli romanıyla kazandı. Bunu yurtdışında da büyük ilgi gören pek çok  romanı izledi. Arnavutluk’taki komünist yönetim romanlarına sansür uyguladıysa da, ünü dolayısıyla belirli ölçüde bir dokunulmazlığa sahip oldu. 2006 yılında Kadare Arnavutların kültürel kimliği konusunda sosyolojik analizler içeren makaleler yayınladı. Bu analiz yazıları Arnavut kamuoyunda büyük ilgi ve yankı buldu. Kadare, bu analizlerinde Arnavutların aslında Batı Avrupa kültürüne ait bir millet olduğu, kültürel ve zihinsel olarak esasen Hıristiyan oldukları temasını vurguladı.