Bir Nazi’nin oğlu nasıl Yahudi oldu?

Dr. Bernd Wollschlaeger, 9 Kasım günü Yahudi Kitap Fuarı’nda yaptığı 45 dakikalık konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’daki çocukluğunu, Yahudiliğe geçişini, İsrail’de bir aile kurmasını ve İsrail ordusundaki hizmetini anlattı

Nelly BAROKAS Kültür
10 Aralık 2014 Çarşamba

1958’de Almanya’nın Nuremberg yakınındaki küçük bir kenti olan Bamberg’de coşkulu Nazi ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya gelen Bernd Wollschlaeger küçüklüğünde ailesine hayranlık duyuyordu. Tankçı birlik komutanı babası bir Wehrmacht askeri olarak yüksek rütbeye sahipti.

Fakat delikanlılık yaşına geldiğinde Bernd Wollschlaeger kendisine savaşa ilişkin anlatılan hikâyeleri sorgulamaya başladı. Babası savaştaki rolü hakkında konuşmaktan kaçınırken, kahramanlıkları nedeniyle kendisine madalya verilmesini anlatmayı yeğliyordu. Wollschlaeger babasına, Yahudilere neler olduğunu sorduğunda, babası bu konuyu konuşmayı reddediyordu.

Bernd Wollschlaeger için 14 yaşında olduğu 1972 yılı bir dönüm noktası oldu. Filistinli teröristler Münih Olimpiyatları’nda İsrailli sporcuların konakladığı bölüme silahlı saldırı düzenlemiş, birçok sporcu öldürülmüş bir kısmı da rehin alınmıştı. Alman Hükümeti’nin rehinleri kurtarmak için giriştiği operasyon başarısızlıkla sonuçlandı, İsrailli rehinelerin hepsi teröristler tarafından öldürüldü. Ertesi gün Almanya gazeteleri, “Yahudiler Almanya’da yeniden öldürüldü” manşetini attılar. Bernd bu manşetin ne anlama geldiğini sorunca, babası geçiştirdi. Çok güvendiği okuldaki öğretmenleri ona Üçüncü Reich’ın katliamlarını ve Holokost’u anlattılar. Bernd bütün bunları öğrendikten sonra tekrar babasına konuyu açtığında, tüm öğretmenlerinin komünist oldukları ve Holokost’un hiçbir zaman vuku bulmadığını söyledi.

İşte bu onun ailesine yabancılaşmasının başlangıcı oldu. Ayrıca bu durum, Bernd Wollschlaeger’in Yahudi olmanın ve Yahudiliğin ne olduğunu anlamak için Almanya’da yaptığı uzun araştırma sürecinin de başlangıcıydı. Yaşadığı kent Bamberg’deki küçük sinagogu sık sık ziyaret etmeye başladı, o toplumun ‘Shabbos Goy’u (Şabat’ta gelen Yahudi olmayan kişi) oldu. O toplum Yahudilik inancı ve kültürü konusunda Bernd’i eğitmeyi kabul etti.

Çocukluğunda yakınlık kurduğu Roman Katolik Kilisesi rahibi, kendi yaşıtı bir grup İsrailli gencin Neve Shalom’un (İsrail-Arap yakınlaşmasını destekleyen bir kuruluş) düzenlemekte olduğu bir konferansa katılmak üzere Almanya’da bulundukları haberini Bernd Wollschlaeger’e verdi. Bu konferansta İsrailli gençlerle dostluklar kuran Bernd kısa bir süre sonra, 1978’de İsrail’i ziyaret etti. Kendi ifadesi ile bu ülkeye âşık oldu, İsrailli bir genç kızla romantik bir ilişki kurdu, tıp fakültesinde eğitime başladı, Yahudilikle ilgili bilgilerini arttırmaya devam etti. Almanya’ya dönmesiyle tıp eğitimini tamamladı, 1986’da Yahudi inancına geçmesi ailesinin onu dışlamasına, mirasından mahrum etmesine sebep oldu.

Ailesi ile arasının bozulmasının ardından Bernd Wollschlaeger göç ettiği İsrail’de vatandaş oldu, orduda askerlik görevini tamamladı, ABD’li Yahudi bir kadınla hayatını birleştirip aile kurdu. Ancak beş yıl sonra Körfez Savaşı patlak verdi. Saddam Hüseyin’in İsrailli siviller üzerine Scud füzeleri atmasından dehşete düşen eşi ülkeyi terk ederek Miami’ye yerleşti. Üç yıl sonra eşinden boşanan Wollschlaeger ikinci bir evlilik yaptı.

Bernd Wollschlaeger oğlu 14 yaşına gelinceye dek ona babasından bahsetmemiş olmanın rahatsızlığını ve utancını taşıdı. Oğlunun sınıfı, büyükbabaları konu edinen bir araştırma projesinin hazırlığına başladı. Her öğrencinin bu konuda bir sunum yapması gerekiyordu. İşte bu nedenle Wollschlaeger suskunluğuna son verdi ve oğluna tüm hikâyeyi anlattı.

Oğlu öğrendiği gerçeklerin ardından hazırladığı raporu sunduğunda öğretmenleri 14 yaşındaki çocuğun uydurduğunu düşündüler ve oğlunun bu tuhaf tavrına bir açıklama yapması için Wollschlaeger’i okula çağırdılar. Oğlunun anlattığının doğruluğunu kanıtlayınca okul yetkilileri Wollschlaeger’den bu güçlü öyküyü tüm sınıflara anlatmasını rica ettiler. Oğlunun okulundan daha geniş kitlelere ulaşmasının ardından, Bernd Wollschlaeger bu konuda kitap yazması için teşvik edildi. Böylece 2009 yılında ‘A German Life: Against All Odds, Change is Possible’ adlı kitap yayınlandı. Kitabın yayınlanmasından sonra Wollschlaeger, renkli ve cesaret isteyen yaşam öyküsünü ABD ile Avrupa ülkelerinde ve İsrail’de anlatmaya devam etti.

San Diego Yahudi Kitap Fuarı’nda yaptığı konuşmada Bernd Wollschlaeger kitabında yer alan ana konuya yoğunlaşmadı. Konuşması, ailesi ve Almanya ile bağlarını kopardığı ve Yahudi olmaya nasıl karar verdiğine ilişkin yaşam öyküsünün dramatik noktalarına yoğunlaşmaktaydı.