Çocuklarla Pilates yapıyoruz!

Bilgisayar başında saatler boyu oynanan oyunlar, televizyon seyrederken oturarak geçirilen vakit, okula giderken dengesiz şekilde taşınan yük gibi çantalar, okulda saatlerce hareketsiz geçen zaman çocuklarda fiziksel sıkıntılar yaşatmakta. İşte bu konuda bir fark yaratabilmek için, geleceğin nesillerini ileride daha kaliteli bir yaşam konusunda eğitebilmek için çocuklara Pilates eğitimine gönül veren Lara Koyuncu ile Pilates’in ne olduğunu, faydalarını ve nasıl uygulanması gerektiğini konuştuk

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
26 Kasım 2014 Çarşamba

Sevgili Lara Koyuncu, itiraf etmeliyim ki muhteşem bir şey yapıyorsunuz. Pilatesi çocuklara öğretmek, ağaç yaşken eğilir atasözünü hatırlatıyor bana. Bir çocuğa ne kadar küçük yaşta sağlıklı ve iyi alışkanlıklar edindirirsek o kadar daha kaliteli bir yaşamının olma ihtimalini arttırırız. Çünkü bu konudaki bilinçlenme küçük yaşlarda direkt olarak bilinçaltına yerleşir. Böylece gelecek yıllarda kendisi için iyi olanı ayırt edebilecek donanıma sahip bir nesil yetiştirebileceğimizi umuyorum. Bu yüzden sizi tebrik ediyorum.

 Ne zaman ve nasıl çocuklarla Pilates yapmaya başladınız?

2011 yılına kadar beş yıl Miami’de yaşadım ve aslında Pilates hikâyem burada başladı. İkinci çocuğumu doğurduktan sonra Pilates derslerine başladım. Pilates’in içine girdikçe, ne olduğunu anladıkça artık hayatımın vazgeçilmez bir parçası olduğunu anladım ve öğretmen olmak için eğitime başladım. 2011 yılında Türkiye’ye geri döndüğüm zaman bir gün Ortopedist Prof. Dr. Erkal Bilen, çok sevgili yeğenime tedavi amaçlı Pilates önerdiği sırada, hem kendisi, hem ablam beni de bu konuda adım atmam için yüreklendirdiler. Ve de çocuklarla pilates hayatım başlamış oldu.

Dr.Erkal Bilen, Pilates’in çocuk gelişiminde çok yararlı olduğunu, bu birikimimi o alanda kullanmamın doğru olacağını söylediği sırada başka bir uzman ile daha bir araya geldim. Çocuk gelişiminde diğer önemli konu olan beslenme konusunda işinin ehli olan Dr. Ender Saraç ile görüştüm.

Ortopesist ve beslenme uzmanı iki doktor ile çalışmak, işin gelişiminde ve velilerin güvenini kazanmakta şüphesiz çok doğru bir tercihti.

 Çocuklarla Pilates çok bilinen birşey değil. Sizi bu alana iten ne oldu?

Aslında son üç yıldır tüm dünyada okullarda çocuklar için pilates dersleri verilmeye başlandı. 

Bilgisayar başında saatler boyu oynanan oyunlar, televizyon seyrederken oturarak geçirilen vakit, okula giderken dengesiz  şekilde taşınan yük gibi çantalar, okulda hareketsiz saatlerce geçen zaman çocuklarda fiziksel sıkıntılar yaşatmakta. 

Özellikle bilgisayar başında çok zaman geçiren çocukların yaklaşık yüzde 70’inde duruş bozuklukları görülmektedir.

İşte bu konuda bir fark yaratabilmek için, geleceğin nesillerini ileride daha kaliteli bir yaşam konusunda eğitebilmek için bu işe girdim.

 Kaç yaşındaki çocuklar ile çalışıyorsunuz?

Pilates’in bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak alt yaş sınırı olarak 9 yaş diyebiliriz. Hem konsantrasyon hemde hareketi anlayıp yapabilmesi açısından biraz büyümesi gerekmektedir.  9 yaş aynı zamanda duruş bozukluklarının daha net görülmeye başlandığı bir yaştır.

 Çocukların yaptığı diğer sporlar ile Pilates arasındaki fark nedir?

Pilates uzun zamandan beri bilinen ve uygulanan birçok spor dallarının bir sentezidir.

Pilates metodunu diğer spor dallarından ayıran en önemli özellik, akciğer ve kalp üzerine aşırı bir baskı uygulamadan omurgayı zorlamadan gerçekleştirilmesidir. Her bir egzersiz çalıştırdığı kasları güçlendirmek ve uzatmak için tasarlanmıştır. Böylece eklemler açılır ve kas gerilimleri yok edilir. Her bir egzersiz için geliştirilmiş özel nefes teknikleri, bedendeki enerjinin bu bölgelere gönderilmesine yardım ederken, bedenin geri kalanının rahatlamasını sağlar. Bu metod sert ve ani kas germelerine başvurmak yerine adaleleri uzatıp güçlendirmeye odaklanarak, karın, sırt ve kalça kaslarını kuvvetlendirip, gücünü kaybetmiş kasların yeniden güç kazanmasını sağlar.

 Çocuklar Pilates’i ne sıklıkta yapabilirler? Ne sıklıkta yapılır ise fayda görürler?

Her spor gibi en az haftada iki kere yapılırsa fayda sağlar. Ancak ideali üç defa yapılabilmesi. Pilates hayat tarzı olarak her yaşta devam ettirebilinecek bir spordur.

 Dersin işleyişini anlatır mısınız?

Pilates’in altı tane prensibi vardır. Ama en önemli ve vazgeçilmez birinci prensip;

Nefes! Nefes! Nefes!

İkinci olarak:

Konsantrasyon!

Arkasından da, kontrol, merkezleme odaklanma, akıcı hareket ve kesinlik

Olarak sayabiliriz ...

Çoğu zaman insanlar hayatın hızına öyle bir kaptırıyorlar ki kendilerini, nefes almayı bile unutuyorlar. Bu ders esnasında onlara doğru nefes almayı öğretiyorum.

Pilates’te nefesin diğer bir önemi de nefesimizi alırken tüm karın kaslarımızı çalıştırmak konsantrasyonu arttırması ve daha da önemlisi kaslarımızdaki gerginliği yok etmesi.

Doğru nefes yaşamın harika keşiflerinden ve pilatesin en büyük hediyelerinden biridir. Pilates bize bu kapıyı açan en önemli tekniktir.  Doğru nefes almayı öğrenen öğrencilerimde duruş bozukluklarının giderilmesinden, ciltlerinin gençlesmesine, ruh hallerinin olumlu yönde değişmelesinden yaşam sevinçlerinin artmasına, hatta zayıflamaya kadar müthiş kanıtlanmış etkilerini tespit ettigimi söyleyebilirim...

Pilates prensiplerinden olan konsantrasyonu çocuklara uygulamanın en güzel yolu büyüklerdeki derslerde yaptığımız imgelemeyi oyun haline dönüştürmektir. Hayal güçlerini uçsuz bucaksız olan çocuklarla imgeleme yapmak ve bu esnada hareketlerin yapılmasını sağlamak çok daha kolay olmaktadır.

 Pilates’in çocuklara faydaları nelerdir?

Pilates’in en önemli faydalarından biri de çocukların doğru bir şekilde dengede durmasını sağlamasıdır. Bu nedenle sadece yarım saatlik Pilates etkinliği ile çocuklar uğraştıkları diğer spor dallarına da katkı sağlayabilirler. Çocuklarda Pilates’in diğer faydaları arasında vücutlarını tanımayı sağlamak, esnekliğini hem fiziksel hem de ruhsal boyutta kazandırmayı sayabiliriz. Diğer tüm spor dallarının sağladığı faydaların Pilates’te bulunduğunu da eklemek gerekir.

 

Büyüklerle çocukların yaptığı Pilates dersleri arasındaki fark nedir? 

Her ne kadar Pilates öğretmenin temeli aynı olsa da cocuklarla büyüklere verdiğim ders arasında büyük bir fark var. Çocukların konsantre olmalarına daha çok çaba harcamak gerekiyor. Sonuçta onlar çocuk ve tabiki daha çabuk sıkılabiliyorlar. Önemli olan pilatesin yararlarını anlamaları, bunu yaşam tarzı olarak ileride de hayatlarında tutmalarının önemini anlatmak ve de aynı zamanda sıkılmadan eğlenceli bir ders geçirmelerini sağlamaya çalışmak.

Standart olarak 55 dakika süren ortalama bir seansta, mat üzerinde çocukların dikkatlerinin dağılmasını önleyen top, çember, lastik gibi materyaller kullanıyoruz.

 

Pilates’i çocuklarda tedavi amaçlı kullanabilir miyiz?

               Tabii ki kullanabiliriz. Pilates fizyoterapistlerin çok sık kullandığı, doktorların da danışanlarına tavsiye ettiği bir yöntemdir. Günümüzde Pilates tekniği tüm dünya çapındaki hastane ve fiziksel terapi merkezleri tarafından  bel ve sırt ağrıları, romatizma, kireçlenme ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkları tedavi edici amaçlı uygulanmaktadır. Kısaca Pilates, hem zihinsel hem de bedensel tedavi uygulayan tek antrenman metodudur.