Türkiye ve İsrail demokrasileri tartışıldı

Ortadoğu’nun iki demokrasisi olan Türkiye ve İsrail’in demokrasi süreci geçtiğimiz hafta bir panelde masaya yatırıldı

Karel VALANSİ Toplum
12 Kasım 2014 Çarşamba

Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi, Van Leer Kudüs Enstitüsü ve Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Ortadoğu Demokrasilerinde Çatışma Konuları’ başlıklı panel, İsrail ve Türkiye’den akademisyen, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla 6 Kasım Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşti. Panelde Ortadoğu’nun iki demokrasisi Türkiye ve İsrail’in demokratikleşme, taban hareketlerinin siyasi temsili ve toplumsal çatışmaların çözümü süreçlerindeki sorunları ele alındı.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı, Van Leer Jeresalem Institute’dan Gabriel Motzkin, Friedrich-Ebert-Stiftung’dan Felix Schmidt’in açılış konuşmalarının ardından Tel Aviv Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü Amal Jamal demokrasi konusunu teorik yönden inceledi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yüksel Taşkın AKP’nin siyasi gelişimini anlattığı ilgi çekici konuşmasının ardından söz alan Van Leer Kudüs Enstitüsü’nden Kudüs İbrani Üniversitesi Eski Profesörü Itzhak Galnoor, İsrail demokrasisinin güncel durumu ve sorunlarını ele aldı. Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi ve Habertürk Gazetesi köşe yazarı Soli Özel Türkiye ve İsrail demokrasilerinin kuruluş aşamasındaki benzerliklerini anlattı, liberalizmden uzaklaşmanın sırf bu iki ülkeye ait olmadığını vurguladı.

İkinci panelde İsrail Demokrasi Enstitü’den Dana Blander tablolarla İsrail demokrasisi hakkında yapılan araştırma verilerini paylaştı ve İsrail vatandaşı Arapların karşılaştığı sorunları anlattı. İbrani Üniversitesi’nden Ronan Goffer demokratik kurumların öneminden bahsettiği konuşmasının ardından CHP Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir konuşmasında Türkiye nüfusunun çoğunluğunu oluşturan gençlerin yeterince temsil edilmediklerini vurguladı. Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Siyasi Temsil Alan Koordinatörü Sezen Yalçın ise Gezi hareketini ve anlamını anlattı.