Şangay’da Yahudi mülteci anıtı açıldı

Şangay’da II. Dünya Savaşı sırasında Çin’e kaçan Yahudi mülteciler anısına yapılan anıt Şangay Yahudi Mültecileri Müzesi tarafından açıldı

Dünya
17 Eylül 2014 Çarşamba

Şangay Yahudi Mültecileri Müzesi, II. Dünya Savaşı’nda Çin’e kaçan 13 bin732 Yahudi mültecinin anısına yapılan anıtın açılışını yaptı.

Anıtı yapan Çinli-Amerikalı sanatçı He Ning, heykelde yer alan altı Yahudi’nin Holokost’ta öldürülen altı milyon Yahudi’yi temsil ettiğini söyledi.  Duvara oyularak yapılan heykelin üzerinde savaş sırasında Şangay’a sığındığı bilinen tüm Yahudilerin isimleri yazılı.

1939’da Şangay’da doğan Yahudi asıllı Alman aktivist Sonja Muehlberger, “Bu heykelin yapılması gerçekten çok anlamlı. Mülteciler büyük zorlukların üstesinden geldiler ve Şangay’da korundular. Şangay, dünyadaki Yahudi mültecilere açık olan tek yerdi.  Bu şehri asla unutmayacağız,” şeklinde konuştu.

Şangay Müzesi, eski Ohel Moshe Sinagogu’nun yerine 2007 senesinde yapıldı. Holokost zamanında şehre akın etmek zorunda kalan binlerce Yahudi Şangay’ı işgal altında tutan Japonlar tarafından şehrin en kalabalık ve fakir bölgesine yerleştirdi ve bu yere de ‘Şangay Gettosu’ adı verilmişti. Çok kötü koşullar altında yaşayan Yahudiler 1945’te senesinde Çin ordusu tarafından serbest bırakıldı.