Arabulucunun tavsiyeleri

ARABULUCUNUN UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜNDE HUKUKİ TAVSİYEDE BULUNMASI

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
6 Ağustos 2014 Çarşamba

Sözleşmeden kaynaklanan bir konu ile ilgili olarak arabulucuya gitmeyi düşünüyorum. Ancak emin olamadığım bir nokta var. Arabulucu konuyu aynı zamanda hukuki olarak da çözecek mi?

Arabuluculuğa ilişkin kurallar, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği ve Arabuluculuk Sistemi ve Arabulucular İçin Model Etik ve Uygulama Kuralları’nda düzenlenmekte olup arabuluculuk faaliyetinde iradilik esastır. Arabulucu hukuki uyuşmazlıkla ilgili olarak taraflara hukuki ya da mesleki tavsiyelerde bulunamaz.  Tarafların, sürecin şekillenmesi için kendi kararlarını vermeleri ve süreçte eşit haklara sahip olmaları, arabuluculuk uygulamasının temel bir ilkesidir. Arabulucu, bu ilkeye uygun olarak kaliteli bir süreç yönetmek ve tarafların kendi kararlarını etki altında kalmadan bizzat verme ilkesini gözetmekle yükümlüdür. Ayrıca, şu da unutulmamalıdır ki sonradan uyuşmazlığınızla ilgili bir dava açarsanız arabulucu bu davada sizin veya karşı tarafın avukatı olarak görev üstlenemez.

KİRALAYANIN KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİRME HAKKI

İşyerim 16 yıldır kirada. Daha yüksek kira veren bir kiracı buldum, kiracımı artık çıkartmak istiyorum. Ne yapabilirim?

1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi ile kiralayan kişiye bu konu ile ilgili bir hak verilmiştir. Bahsi geçen maddenin ilgili bölümüne göre; “…Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler…” Bu madde ile birlikte 10 yılı dolduran kiracıların, gerekçesiz olarak çıkartılması konusunda mal sahibine bir hak tanınmış oldu. 6101 sayılı “Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun”un ilgili maddesine göre 10 yıllık uzama süresi dolmuş olan kira sözleşmeleri için uygulama 1 Temmuz 2014’ten itibaren gerçekleşecektir. Dolayısıyla, sizin durumunuzda, Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girme tarihi olan 1 Temmuz 2012’de kira sözleşmeniz 10 yılı tamamlamıştır.  Böylece mal sahibi olarak kiracınızı işyerinden gerekçe göstermeksizin çıkartabileceksiniz. Bunun için kira sözleşmesinin bitiminden en az üç ay önce kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmanız yeterli olacaktır.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.