Holokost Müzesi BM’nin Nazi savaş suçları arşivini açtı

Holokost Müzesi son 70 senedir kullanımı sınırlı kişiye açık II. Dünya Savaşı dönemine ait arşiv dosyalarını tüm kamuoyu için açtı. Dosyalar, anlaşılması güç, dehşet verici olayları su yüzüne çıkartıyor

Dünya
23 Temmuz 2014 Çarşamba

ABD’nin başkenti Washington’daki Holokost Anma Müzesi, son 70 senedir Birleşmiş Milletler’de kullanımı sadece belirli kişilere açık olan BM Savaş Suçları Komisyonu arşivinin tümünün kopyasını edindi. Müze, bu hafta içinde tüm dijital arşivin araştırma odasında ziyaretçilere açık olacağını anons edecek. Dosyalardaki bilgiler araştırmacılara ve tarihçilere senelerdir açık olsa bile halkın erişimine açık değildi. Birleşmiş Milletler’deki araştırmacılar ve tarihçiler bile kendi devletlerinin iznini alarak bu dosyalara erişebiliyordu. 

Arşivler, Hitler’e ve yardımcılarına karşı bulunulan toplu cinayet suçlamalarının yanında Avrupa ve Asya’da yaşanan, anlaşılması güç ve dehşet verici olayları da gösteriyor.

Çok geniş olan arşivde savaş suçlularının beş yüz bin dijital mikrofilm görüntüsü ve Avrupa - Asya dillerinde on binden çok dava dosyası yer alıyor.  Arşivde ayrıca toplantı görüntüleri, duruşma belgeleri, 37 bin savaş suçlusu ve şüphelisinin isimlerinin listelendiği bir veri tabanı listesi de yer alıyor.  Bazı dosyalarda, Auschwitz ve Ravensbruck gibi toplama ve ölüm kamplarındaki çalışanların isimleri de bulunuyor.

Müzenin, Holokost Çalışmaları Merkezi’nin müdürü olan Paul Shapiro, Soğuk Savaş politikası yüzünden birçok savaş suçu şüphelisine dava açılamadığını söyledi.