Dünya Kupası’nın eskisi gibi keyif vermemesinin 5 nedeni

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
18 Haziran 2014 Çarşamba

Dijital çağda değişen her şey gibi makale yazımı da değişti. Artık kısa, çabuk anlaşılır makaleler daha fazla kabul ediliyor. Ben de bu akıma uyarak hızlıca “Dünya Kupası’nın eskisi gibi keyif vermemesinin 5 nedeni”ni listelemeye çalışacağım.

Dünya Kupası’na ev sahipliğine en uygun ülke zaten Brezilya. Özelikle 2002 Güney Kore-Japonya, 2010 Güney Afrika’dan sonra bence en iyisi, hatta 2018’de Katar olacağını düşünürsek daha iyisi olamazdı. Brezilya’nın bu kadar ideal olmasına rağmen yine de bana sanki bir şeyler eksik gibi geldi…

1.Reklamlar

Dünya Kupası’ndan bir ay önce başlayan, LED TV kampanyaları, erkek şampuanları, otomotiv firmaları, spor markalarının, romantik futbolsevere hitap etmeye çalıştığı ama her geçen gün daha da futbolun kalbine hançer sapladığı reklamlar. Bunları izlemek ilk önce tatlı hoş geliyor sonra içimden “yeter bu kadar sömürdünüz, hem futbolu hem de bizi” etkisi yaratıyor.

2.Bitmek bilmeyen futbol takvimi

Eskiden, futbol bu kadar endüstriyel olmadan önce UEFA, Şampiyonlar Ligi maç programı bu kadar yoğun değildi. Dolayısıyla yıldız futbolcuları TV’de izlemek önemliydi, değerliydi. Yaz döneminde Dünya Kupası beklenir, Maradona, Caniggia, Roberto Baggio’yu izlemek heyecan verirdi. Aile içindeki kabullenmede buna göre olurdu; annelerin, eşlerin “Dört senede bir, bir ay seyretsinler ne olacak” zılgıtı artık “Yeter bu maç hep maç, hep maç” şeklinde dönüşmesine neden oldu.

3.Toplu halde maç seyretmemek  

Eksiden, özelikle yazlık mekânlarda 2. TV’nin fazla olmadığı zamanlarda, kahvehane, çay bahçesi, birahane veya komşu ziyaretlerinde toplu halde maç seyredilirdi. Bu aslında Dünya Kupası’nı izlemenin bir başka keyifli yanıydı. Günümüzde internet bulunan her alanda, tek başınıza cep telefonundan veya tabletten maç izleyebiliyorsunuz. Bu eski kupaları özlemle anmamıza neden oluyor.

4.Medya tüketimi

Eskiden Dünya Kupası’nın içeriğini sadece gazetelerden ve maçı seyrederek ulaşabilirdiniz. Bugün artık o kadar çok kanaldan Dünya Kupası’na ulaşabiliyorsunuz ki, bu algıda daha seçici davranmanızı ve eskiye oranla ilginizin düşmesine neden oluyor. Bugün spor kanallarından, internet sitelerinden, twitter ve Instagram aracılığı ile Dünya Kupası’ndan bir sürü içerik alabilirsiniz hatta Vine aracılığıyla golleri cebinizden seyredebilirsiniz. Bu kadar içerik bir yerden sonra tüketilemez sıkıcı bir hale geliyor.

5.Süperstar futbolu

Son olarak Dünya Kupası’nın yıldızlarından bahsetmek gerekiyor. Birçok Dünya Kupası’nda bir yıldız tek başına kupanın kaderini değiştirirdi.1986 Maradona,1990 Roberto Baggio veya 1998 Zinedine Zidane gibi… Fakat yıldız futbolcu olarak kabul ettiğimiz Messi veya Ronaldo gibi futbolcular, Dünya Kupası’nda eskisi gibi kupanın kaderine doğrudan etki edemiyorlar. Bunun nedeni oynanan futbolun gelişmesi olabilir fizik gücünün yeteneğe oranla daha ağır basması da olabilir ama bu haliyle bizim “nerede eski kupalar” dememize neden oluyor.