Sigorta Acenteliği

Sigorta acentesi olmak istiyorum. Bir şirketim yok, bunu tek başıma yapabilir miyim? Ne yapmam gerekir?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
18 Haziran 2014 Çarşamba

Sigorta acentelerine ilişkin hükümler 22 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan 28980 sayılı ‘Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde düzenlenmekte. Sigorta acenteliğini şirketiniz olmadan tek başınıza da yapabilirsiniz. Bunun için birtakım şartları yerine getirmeniz gerekir. İlgili Yönetmeliğin 4. maddesine göre, acentelik faaliyetinde bulunacak gerçek kişinin, teknik personel unvanını taşıması, Türkiye’de yerleşik olması, bu maddede bahsi geçen suçlardan hüküm giymemiş olması, beyan edecekleri malvarlıklarının 25.000 TL’den az olmaması, acentelik faaliyetinin yürütüleceği fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olması ve yönetmeliğin ilgili ekinde yer alan eğitim seviyesi ve mesleki yeterliliğe sahip olması gerekir. Acentelik faaliyetinde bulunabilmeniz için levhaya kaydolmalısınız. Levha, sigorta acenteleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ve faal olarak çalışanlara ilişkin kayıtları gösteren listedir. Yönetmeliğin 14. maddesinin 1. fıkrası uyarınca “Acentelik yetkisi sigorta şirketlerince hususi bir vekâletnameyle verilir. Bu yetkiler acenteler tarafından başka acentelere veya kişilere devredilmez. Acentelik yetkisi verilen vekâletnamelerde faaliyette bulunulacak sigorta dalları ve bu dallar kapsamında tanınacak yetkiler belirtilir.” Dolayısıyla, acenteliğini yürüteceğiniz sigorta şirketinden faaliyette bulunacağınız sigorta dallarını ve bu dallar kapsamında tarafınıza tanınan yetkileri belirten özel bir vekâletname almanız gerekir. Ayrıca Yönetmeliğin 12. maddesine göre unvanınızda ‘sigorta aracılığı’ veya ‘sigorta acenteliği’ ifadelerinden birisini kullanmalısınız.

 

Sipariş Edilmeyen Malın Gönderilmesi

Üye olduğum bir internet sitesinden evime ütü gönderilmiş. Ben öyle bir şey sipariş vermedim. Şimdi de parasını istiyorlar. Ne yapabilirim?

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da böyle bir durumda ne yapılacağı açıkça belirtilmektedir. Bu Kanun’un 7. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.” Dolayısıyla adresinize gönderilen ütüyü geri göndermezseniz bile satın almayı kabul etmiş sayılmazsınız. Ayrıca aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca bir malın sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Bu durumda, internet sitesi ütünün bedelini ödemenizi istiyorsa siparişi verdiğinizi kanıtlamak zorundadır. Kanıtlayamazsa, yukarıda da belirtildiği üzere ütüyü geri göndermezseniz bile, size gönderilen ütünün bedelini ödemek durumunda kalmazsınız.

 

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.