Eğitim için geç değil…

İnternet’in her zaman iyi bir eğitim aracı olduğunu söylüyoruz. İşte bunu kanıtlayacak birkaç somut örnek

Aydın BOLKAR Teknoloji
21 Mayıs 2014 Çarşamba

2013 yılının ekim ayında, Amerika’daki code.org sitesinin girişiminden bahsetmiştim. Yuva çağındaki okullardan başlayarak her yaştaki çocuğa sistematik öğrenme, süreçsel analiz ve sebep-sonuç ilişkilerinin özümsenebilmesi için bilgisayar programlama derslerine başlanacak. Ülkemizin aç-kapa-yasakla şeklinde özetlenebilecek olan, stratejisi bulunmayan internet, bilişim, eğitim politikaları nedeniyle, bu ve bundan sonraki hükümetler, hangi eğitim ve sınav sistemini dayatmaya çalışırlarsa çalışsınlar, çok başarılı olamayacaklar.

Yapılan araştırmalar sonucu, bir bireyin gelişmesindeki en önemli evre olan ve kişinin karakterinin büyük kısmını oluşturan aile içi eğitim ve yönlendirme. Devletlerin ebeveynlere dikte edemediği bu mahrem alanda, çocuklarımıza öğretebileceğimiz en önemli şey bilgiye nasıl ve nereden ulaşabilecekleri ve sanırım meraklı olmalarına ve sormalarına karşı sınırsız göstereceğimiz hoşgörü.

Aralık ayında, özellikle okul çağındaki çocuklar için, STFA Holding inisiyatifi ile Türkçe’ye çevrilen Khan Academy’den bahsetmiştim. Çocuklara ve öğrencilere sunulan bu faydaya benzer bir faydayı kendimiz için edinmemiz nasıl mümkün olabilir?

Çocuklarınızın sizlerin kötü alışkanlıklarına sahip olmalarını istemiyorsanız, onlara telkin etmeyi bırakın. Çocuklar duyarak değil, görerek öğrenir. Kendinizi düzeltin, çocuklarınız sizi takip etsin…’

Peki, sosyal merak veya araştırma nasıl öğrenilir? Ne araştırılabilir? Bu noktada 2-3 tane ilginç web sitesi ve telefon uygulamasından bahsetmek istiyorum.

İlk uygulama Duolingo – akıllı telefon ve tablet sürümleri bulunan bu uygulama sayesinde, kısa bir sürede oyun oynar gibi bir yabancı dil öğrenmeniz mümkün. Ben, Fransızca derslerimde ikinci kura geldim, bu kadar hızlı ilerleyebileceğimi tahmin etmezdim.

Diğer iki site coursera.org ve udemy.com. Her iki site de hem ücretli, hem de ücretsiz online kurs programları sunuyor. Kursların büyük kısmı video destekli olup, konu ve yaş aralıklarına göre listelenmiş durumda. Bu sitelerin kullanımı için temel seviyede İngilizce bilgisi gerekli, ancak içine girince bırakmak istemeyeceğiniz bir altyapı ve derinlik barındırıyor.

Türkiye’de bu konuda harika bir girişimde bulunan diğer bir kurum da Turkcell. Yıllarca kurum içi eğitimlerinde kullandığı içeriklerin çok büyük bölümünü, tamamen ücretsiz bir şekilde kamuya açık hale getiren Turkcell, tüm hizmeti Turkcell Akademi markası altında birleştirmeyi amaçlıyor. ‘Turkcell Akademi’ şeklinde Google’layın, çıkan işin kalitesine ve derinliğine eminim hayran kalacaksınız, içeriklerin tamamı da Türkçe…

Bu siteleri ziyaret ettiğinizi ve bir şeyler öğrenerek kendinizi geliştirmeye çabaladığınızı gören çocuğunuza, kendini geliştirmek için ‘her şeyi devletten beklememek’ gerektiği ve öğrenmenin yaşının olmadığı gerçeğini öğretmenin daha iyi bir yolu olduğunu sanmıyorum.

Eğitimsiz ve merak etmediğiniz bir gününüzün geçmemesi dileğiyle…