Altın alırken taksit

Duyduğum kadarıyla bazı şeyleri taksitle satın almaya sınırlamalar getirilmiş. Altın bunlardan biri mi? Artık altın alırken taksitle alamayacak mıyım?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
26 Şubat 2014 Çarşamba

31 Aralık 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’ ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesine eklenen 7. fıkra şu şekildedir: “Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz.” Bu durumda altın da burada bahsi geçen ‘kuyumla ilgili harcama’ kapsamında sayılacağından kredi kartı ile satın aldığınızda taksit uygulanması mümkün olmayacaktır. İlgili uygulama 1 Şubat 2014 tarihi itibarıyla uygulamadadır.

Yurtdışında Boşanma

Eski eşimle Türkiye’de evlendik ancak daha sonra İngiltere’ye taşındık. Eski eşim de Türk idi. İki sene evli kaldıktan sonra İngiltere’de boşandık. Bu durumda Türkiye’de de boşanmış sayılır mıyım? Yoksa Türkiye’de yeniden bir işlem yapmak gerekir mi? Gerekirse bu işlemler için Türkiye’ye gelmem gerekir mi?

Yurt dışında resmi makamlar önünde evlilik birliğini sona erdirmeniz Türkiye’de boşandığınız anlamına gelmez. Eşinizin Türk olup olmaması fark etmeksizin Türkiye’de evlendiniz; ancak yurt  dışında boşandınız ise Türkiye’de resmi kurumlar bakımından evli görünmeye devam edersiniz. Bu durumda yurt dışında verilmiş mahkeme kararlarının tanınmasına ve tenfizine ilişkin dava açmalısınız. Mahkemelerin vermiş olduğu kararlar ‘ülkesellik prensibi’ gereği ancak ülke sınırları içerisinde sonuç doğurur. Yurt dışında verilmiş boşanma kararının Türkiye’de nüfus kayıtlarınızda görünebilmesi için tanıma davası açmanız gerekir. Aksi takdirde nüfus kayıtlarında evli görünmeye devam edersiniz. Tenfiz ise yurt dışında verilmiş mahkeme kararının icra edilebilir hükümlerinin Türkiye’de işletilmesine yöneliktir. Örneğin boşanma neticesinde çocukların velayeti, mal paylaşımı, nafaka gibi hususlarda boşanma kararının tanınmasının yanında tenfizi de dava konusu edilmelidir. İşlemler için Türkiye’ye gelmenizin gerekip gerekmediği konusuna ilişkin olarak; yurt dışındaki boşanmaya ilişkin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi davasında, yurt dışında ikamet eden kişiler avukata vekâlet vermek suretiyle işlemlerini yürütebilir. Aksi takdirde dava işlemlerini bizzat yapmaları ve duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Şayet dava işlemlerini bizzat yürütmek istiyorsanız ve yurt dışında iseniz gelmeniz gerekecektir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.