Arabuluculukta Gizlilik

Boşanma aşamasında olan bir çiftiz, dava açmak yerine arabulucuya başvuracağız. Yeni bir yöntem olduğu için bazı endişelerim var. Sonuçta bunlar ailevi, kişisel şeyler. Söylediklerimin gizli kalacağından nasıl emin olacağım?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
10 Aralık 2013 Salı

Arabuluculuğa ilişkin kurallar, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinde düzenlenmekte olup arabuluculuk faaliyetinde gizlilik kuralı esastır. Yönetmeliğin 6. maddesinde gizliliğe ilişkin kurallar açıklanıyor. Buna göre, “Taraflar aksini kararlaştırmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür.” Yani arabulucu, sizin rızanız olmadan edindiği hiçbir bilgiyi ve belgeyi doğrudan veya dolaylı olarak başka bir kişiye aktaramaz. Ayrıca bu zorunluluk yalnızca arabulucuyu değil, arabulucu adına hareket eden ve arabulucu için çalışan kişiler ile arabulucunun idare ve gözetiminde staj yapanları ve Adalet Bakanlığı ve Arabuluculuk Kurulu görevlilerini de kapsar. Böylece arabulucunun yanında çalışan sekr eter dahi size ait bilgileri rızanız olmadan açıklayamaz. Aynı zamanda siz, eşiniz ve eğer varsa vekilleriniz de bu gizlilik kuralına uymak zorundasınız. Yönetmeliğin ilgili maddesine göre gizlilik kuralına aykırı hareket eden arabulucunun hukuki ve cezai sorumluluğu saklıdır ve Arabuluculuk Sicili’nden silinmesine karar verilebilir.

Nişan Bozmada Dava Hakları

Nişanlandım ama karşı taraf nişanı bozdu. Nişanı bozmasının benle ilgili bir nedeni yok. Bir sürü de hediye verdik. Nişanlıma karşı bir dava açabilir miyim? Neleri talep edebilirim?

Medeni Kanunumuzda nişanlılık madde 118 ile 123 arasında düzenlenmektedir. Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez. Bu nedenle nişanlınızın sizinle evlenmesini sağlamak yönünde bir dava açamazsınız. Ancak; nişanlınız haklı bir neden olmaksızın nişanı bozdu ise, nişan giderleri ve evlenme amacıyla yapılan harcamalar karşılığında uygun bir maddi tazminat talep edebilirsiniz. Tazminat davasını, bu tür harcamaları yapan kişiler, yani siz, anne ve babanız ya da anne ve babanız gibi bu harcamaları yapan yakınlarınız açabilir. Nişanın bozulması nedeniyle kişilik haklarınıza saldırılmışsa, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat da talep edebilirsiniz. Ayrıca, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Nişanlılık nedeniyle verilen hediyenin alışılmış ya da alışılmamış hediye sayılabilmesi için hediyenin; yöresel örf ve âdete göre verilen hediyelerden olması yanında maddi değerinin de günün koşullarına göre fahiş olmayan hediyelerden bulunmasına bağlıdır, bu fahişlik olgusu da daha çok tarafların mali ve sosyal durumları ile ölçülür. Yerleşik Yargıtay uygulamasına göre de nişan yüzüğü dışındaki altın ve ziynet eşyası alışılmış hediye kapsamında olmayıp iadesi gereken hediyeler olarak değerlendirilmektedir. Yukarıda bahsi geçen davaların nişanın sona ermesinden itibaren bir yıl içerisinde açılması gerekir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.