Kim korkar sufle yapmaktan?

Sibel CUNİMAN PİNTO Sağlık
20 Kasım 2013 Çarşamba

Sufle nedense korkutur mutfak gönüllülerini… Ya yapımı çok vakit alırsa, ya kabarmazsa diye çekinilir çoğu zaman. Oysa birkaç püf noktasına dikkat etmek şartıyla sufle çok kolay başarılacak ve keyifle misafirlerinizle paylaşılabilecek bir üründür.

Bu ay hem klasik bir çikolatalı sufle yapalım hem de doğanın bize güzelim sonbahar meyve ve sebzeleri sunduğu bu dönemde balkabaklı tuzlu bir sufle tart yapalım.

ÇİKOLATALI SUFLE MALZEME:

• 200 g çikolata

• 40 g kakao

• 60 g tereyağ

• 4 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

• 50 g şeker

• sufle kapları için yağ ve şeker 

YAPILIŞI:

Çikolata, kakao ve tereyağını bain-marie yöntemiyle eritin. Yumurta beyazını ve şekeri kar haline gelene dek çırpın. Sufle kaplarının içini güzelce yağlayın, biraz şeker ekleyip kabın etrafında çevirin, fazlasını ayırın. Çikolata fondüsünü yumurta sarıları ile çok hafifçe karıştırın, sakın ola yumurta sarıları pişmesin. Yumurta beyazını iki seferde karışıma ekleyin. Sufle kaplarına dökün. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Önceden 200°’de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Şef Jean Imbert tarifi bu sufleyi sabahtan(hatta bir gün öncesinden) hazırlayıp son dakikada fırınlayabilirsiniz.

 

BALKABAKLI SUFLE TART

MALZEME:

• 250 g hazır tart hamuru pâte brisée

• 400 g balkabağı

• 100 g parmesan peyniri

• 40 g tereyağ

• 40 g un, 15 cl süt, 2 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

• 3 cl zeytinyağ

• tuz, biber

YAPILIŞI:

Fırını 180°C’ye ısıtın. Tart kalıbına hazır hamuru koyup üzerine bir parşömen kağıdı yerleştirin. Üzerini ağırlık yapıp kabarmasına engel olmak için pişmemiş nohut veya herhangi başka bir bakliyatla doldurun. 10 dakika hamuru pişirin. Soğutun ve kağıtla nohutları çıkartın.* Balkabağını soyun, küçük parçalara kesin. Bir tencerede zeytinyağını, balkabakları, tuzu ve biberi orta ısıda kapağı kapalı, arada karıştırarak 20 dakika pişirin. Balkabağı iyice piştiğinde çatalla püre haline getirin. Beşameli hazırlayın: Tereyağını eritin, unu ekleyin, karıştırın. Ateşten alıp soğuk sütü ekleyin ve topaksız kıvama gelene dek karıştırın. Tekrar ateşe alıp kaynama noktasına getirin ve katılaşana dek karıştırmaya devam edin. Tuzu ve biberi kontrol edin. Yumurta sarılarını ekleyin, karıştırın. Yumurta beyazlarını kar haline gelene dek çırpın, iki seferde kabak karışımına ekleyin. Tart hamurunun üstüne dökün. 180°C’de 30 dakika pişirin.

*Hamurunuz piştikten sonra nohutları soğutup bir kavanozda saklayıp tekrar tekrar kullanabilirsiniz.