Kitap okuyor muyuz? Okutuyor muyuz?

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
13 Kasım 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Kitap Fuarına kaçımız çocuğumuz ile birlikte gittik? Yada kaçımız yalnız gittik? Toplumların medeniyet seviyeleri okudukları kitapların çeşitliliği ve çokluğu ile doğru orantılıdır. Ülkemizdeki kitap satış oranları her geçen gün artmakta olsa bile, halen yeterli bir bilinç oluşmamıştır. Kitap okumayı bilmeyen, sevmeyen ve tercih etmeyen bir nesil, gelecek için sağlıklı bir toplumun temellerini atmakta zorlanır. Kitabı okumanın yararlarını öğretmeye çalışırken, bu işi bir mecburiyet değil de keyif haline getirmeyi denemeliyiz. Kitaplar sayesinde çocukların iç dünyalarına ulaşabilir, onlara vermek istediğimiz mesajları, değerleri, hayattan yaşanmış örnekleri, kimi zaman dolaylı olarak, kimi zaman ise basit yollarla anlatabiliriz. Tabi öncelikle kitapları biz sevmeliyiz, okumalıyız.  Çocuklarımızın milyonlarca oyuncak koleksiyonlarına bir yenisini ekleyeceğimize, kütüphanelerine bir yeni kitap eklemelerini teşvik etmeliyiz. Doğum günlerinde büyük, küçük herkese kitap hediye etmenin de mümkün olduğunu bilmeli ve öğretmeliyiz. İşte ancak bu şekilde çok okuyan, araştıran ve farklı düşünen bir nesil yetiştirebiliriz.

Üzülerek paylaşıyorum ki, yıllardır müptelası olduğum, keyif ile alışveriş yaptığım, seçimlerine, özenine ve bilgisine çok güvendiğim TIRTIL KİDS KİTAPEVİ malesef çok yakında bizlere veda etmek zorunda kalacak. Çocuklarımın kütüphanelerinin oluşmasında çok büyük katkısı olan bu insanların çocuklara aşılamaya çalıştıkları okuma bilinci ve kitap sevgisinden mahrum kalacağımızı bilmek beni hem üzdü, hem de endişelendirdi. Umarım çocuklarımın kütüphanelerine sığdıramadıkları kitapları bize ulaştırmaya devam ederler.

Sevgi ile kalın, sevgiyi paylaşın...

 

Kitap Kurdu 

 Kitap sevdirmek için karikatürleri seçin

Limon ve Zeytin 5’i bir arada adlı kitap ile çocuklarınıza hem eğlenmenin hem de okumanın aynı anda mümkün olduğunu isptalayabilirsiniz.

 Öğrenmek de eğlenceli olabilir... İlgi alanını keşfedin, kitabını bulun

National Geographic Kids... Öğrenmek de eğlenceli olabilir... İlgi alanını keşfedin, kitabını bulun. National Geographic Kids..... milyonlarca değişik konu ile ilgili, okuması kolay, hem de resimli kitapları ile çocukları bilgilendiriyor. Size ise sadece ilgi alanını bulmak kalıyor! UÇAKLAR - BALİNALAR - SAFARİ - KARINCALAR- FIRTINALAR

Duyguları birlikte tanıyın, anlamlandırın, anlamasına yardımcı olun

Korku, öfke, öfkeye hâkim olma, üzüntü, utanç vs gibi duyguları bilmeden doğarız. Ve soyut kavramların henüz oturmadığı bir yaş aralığında bu duygular ile başa çıkmak bazen çok zor olabilir. İşte tam bu zamanlarda sizlere şu kitapları tavsiye edebilirim...

TÜBİTAK YAYINLARI

Gülünç Duruma Düşme Korkusu – Yalnız Kalma Korkusu – Karanlık Korkusu –Sinirlerine Hâkim ol… gibi bir sürü başlık altında toplanmış, hayatınızı kolaylaştıracak kaynakları kullanın.

 

Yaşasın Tiyatro Zamanı 

Halis Kurtça Kültür Merkezinde Tiyatro Alkış’ın kasım ayı programı

DANİ DİNOZOR KAMPTA

16 Kasım Cumartesi saat 15.00’de ve 24 Kasım Pazar saat 13.00’de çocuklar için keyifli bir oyun daha.

PAMUK PRENSES

23 Kasım Cumartesi saat 13.00’de tüm çocukların tanıdığı Pamuk Prenses hikâyesi ile sahnede.

BİR KÜMES MÜZİKALİ

10 yıldır hayranlıkla seyredilen bu oyunu kaçırmayın derim! 30 Kasım saat 15.00’de... 

Akbank’ta Çocuklarla Sanat Atölyeleri

16 Kasım Cumartesi 11.30 -14.00-16.00 saatlerinde üç farklı atölye ile verimli ve eğlenceli bir gün geçirme şansı...

23 Kasım Cumartesi 11.30-14.00-16.00 saatlerinde üç değişik atölye imkanı daha...

AKBANK ÇOCUK TİYATROSU

İçerisi Dışarısı 16 Kasım Cumartesi saat 11.30’da.

Pinokyo

17 Kasım Pazar saat 15.00’de tüm çocukların bildiği ama seyretmeye ve dinlemeye doyamadıkları Kukla Çocuk Pinokyo’nun hikâyesi.

İŞTE BU FARKLI BİR ESER

Theather of Dreams 17 Kasım saat 13.00’de Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde.

“Pantomim, Mask ve Kukla” adlı gösteri beş bölümden oluşuyor. Gösteri, fantastik figürlerle dolu bir mistik rüya olarak izlenebilir; aklımızda seyircinin duygularını uyandıran bilinçaltından çıkan hareketli imajlar kalır. (Biletix)

 

Bunları biliyor muydunuz?

TÜRKİYE’DE KİTAP OKUMA İSTATİSTİKLERİ

• Türkiye’de kitap ihtiyaç maddesi olarak 235. sırada yer alıyor

• Türkiye’de ortalama günde 5 saat TV seyredilirken, yılda sadece 6 saat kitap okumaya ayrılıyor

• Türkiye’de kitap, dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, TV seyretme oranı yüzde 95

• Japonlar yılda ortalama 25, İsviçreliler 10, Fransızlar 7 kitap okurken, Türkiye’de ise bir kişi 10 yılda 1 kitap okumaktadır.

•  Türkiye’de kütüphane sayısı 1434, kahvehane sayısı 600.000.

 

KAYNAK: http://www.slideshare.net/arifacar/trkiyede-kitap-okuma-statistikleri