Amos Gitai Türkiye’ye geliyor

İsrail sinemasının yaşayan en prestijli yönetmeni olan Amos Gitai, Pera Müzesi tarafından düzenlenen saygı günleri kapsamında, Fransız Kültür Merkezi ve İsrail Başkonsolosluğu işbirliği ile İstanbul’a geliyor

Sanat
13 Kasım 2013 Çarşamba

Anavatan ve Sürgün” temalı, Amos Gitai’nin yedi filmi 17 ile 30 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gösterilecek.

Mesleğinde Fransa ile yakın ilişki içinde olan ünlü sinemacı, sıklıkla işlediği sürgün ve ütopya konuları aracılığıyla Ortadoğa tarihiyle birlikte kendi hayatını ele aldığı filmlerle dört kez Cannes’da ödüllendirildi.

Mimar bir baba ve Siyonist aktivist bir annenin evladı olarak 1950’de Hayfa’da doğan, oyuncu-yönetmen-senarist-müzisyen Amos Gitai, baba mesleği olan mimari tahsili yaptı. Ancak Yom Kipur Savaşı yüzünden bu öğrenimini yarıda bıraktı.

Başyapıtı sayılan “Kadosh” (1999) filmi, sosyolojik okumaları ile, İsrail’deki fundamentalizm üzerine bugüne dek yapılan en etkileyici filmi olduğu söylendi.

“Amos Gitai’nin Sineması” başlığını taşıyan etkinliği kapsamında sinemacının karmaşık dünyanın gerçeklerin yansıtan yedi film yer almakta. Bunların konularına kısaca değinelim.

“Kippour” (2000) Amos Gitai’nin yer aldığı Yom Kipur Savaşı’ndaki deneyimlerinden esinlendiği film.

“Esther, Berlin-Jerusalem” (1986) Gitai’nin Venedik Film Festivali’nde Eleştirmenler Birliği Ödülü’nü kazanmış ilk uzun metraj çalışması. Mitolojik-öykülü filmde, kral Asseru’un Yahudi olduğunu bilmeyen Esther ile evliliğini anlatıyor.

“Alila” (2003) Aynı binada oturan insanlar üzerinden modern İsrail toplumu sosyolojik açıdan ele alan film.

“Plus Tart tu Comprendras” (2008). Barbie duruşması günlerinde yaşlı bir kadın olan Rivka (Jeanne Moreaux) 40’lı yaşlardaki oğlu Victor (Hippolyte Girardot) ile Holokost’ta yaşananları tartışıyorlar.

“Roses a Credit” (2010) Paris’te geçen konusuyla film güzellik enstitüsünde çalışan bir genç kızın hayatının erkeği ile evlenmesinin öyküsünü anlatıyor.

“News From Home – New Fram House” (2006) bir evin tarihi üzerine bir belgesel.

“Çözülme / Desengagement” İsrailli ve yarı Fransız kızkardeşi Ana (Juliette Binoche) yıllar sonra Fransa’da karşılaşırlar. Ana, 20 yıl önce doğurduktan sonra terkettiği kızını aramak için İsrail’e gider.

Amos Gitai’nin İstanbul’da gösterilmeyecek filmler arasında, “Serbest Bölge / Free Zone” (2005) gibi bir başyapıt, “Kedma” (2002) ve “Vaadedilmiş Toprak / Promised Land (2004) gibi iki ilginç yapıt var.