Tarihte bu hafta: Animasyon ustası Friz Freleng doğdu - 21 Ağustos 1905

Asıl adı Isadore Freleng olan, Pembe Panter, Bugs Bunny gibi karakterlerin yaratıcısı Amerikalı ünlü karikatürcü ve animasyon ustası Friz Freleng 21 Ağustos 1905’te Kansas City, ABD’de dünyaya geldi.

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
21 Ağustos 2013 Çarşamba

Isadore Freleng kariyerine doğduğu şehir olan Kansas’ta United Şlm Ad. Service adlı stüdyoda başladı. Burada daha sonraki hayatında da önemli yer tutacak olan Hugh Harman ve Ub Iwerks ile tanıştı. Isadore Freleng’e ‘Frizb y’ veya kısaca ‘Friz’ lakabını takan da burada tanıştığı Harman’dan başkası değildir. 1923 yılında Iwerks’ün arkadaşı olan Walt Disney Hollywood’a taşınınca, Iwerks ve çalışma arkadaşlarını da oraya çağırdı. Friz Freleng böylece 1927 yılında California’ya taşındı ve Disney Stüdyolarında çalışmaya başladı. Freleng burada bir süre çalıştıktan sonra, Kansas’tan tanıdığı Hugh Harman ve Disney’de tanıştığı Rudolp Ising ile birlikte kendi stüdyolarını kurmaya niyetlendiler ve Bosko karakterini yarattılar. Mickey Mouse’a benzeyen bir karakter olan Bosko yeterince ilgi görmedi. Ekip bir süre uğraştıktan sonra Bosko’yu, kendilerine de çalışma imkanı veren, Warner Bros için Looney Toons serisini üreten  Leon Schlesinger’e satmayı başardı. Böylece Freleng’in büyük başarılara imza atacağı Warner Bros kariyeri başlamış oldu.

1933 yılında Harman ve Ising, Schlesinger’in stüdyosundan ayrılınca Freleng genç yaşına rağmen stüdyonun direktörü oldu. 1935’te yarattıkları Porky Pig karakteri çok başarılı oldu. Schlesinger’in yaratıcıları her konuda serbest bırakması ile birlikte, o dönemde Disney’in sahip olduğu teknolojik üstünlüğe rağmen Warner Bros’ta da çok kuvvetli karakterler yaratıldı. Freleng ve stüdyo 1945 yılında Bugs Bunny ve Yosemite Sam’i 1947’de Tweety ve Sylvester’i, 1955’te ise Speedy Gonzales’i piyasaya tanıttı. Freleng bu başarılarla sektörünün en saygın insanlarından biri haline geldi. Freleng Warner Bros’ta çalıştığı dönemde sekiz kez Oscar’a aday gösterildi ve dört kez Oscar’ın sahibi oldu.

1962- 64 arasındaki kısa bir ayrılıktan sonra tekrar Warner Bros ile çalışmaya başlayan Freleng ilk dönemindeki kadar yaratıcı olmasa da, bu dönemde yarattığı Pembe Panter karakteri bütün dünyada bir fenomene dönüştü. Kariyerinin son dönemlerinde ise hepimizin reklamlardan tanıdığı Frito-Lays’in Chester Cheetah karakterini yarattı.

1986 yılında, oldukça geç sayılabilecek yaşta kadar Warner Bros’taki görevinde ayrılan Freleng, 26 Mayıs 1995’te 90 yaşında hayata veda etti. Bazı şirketler ve insanlar tıpkı Apple ve Steve Jobs örneğinde olduğu gibi birbirleriyle özdeşleşmiştir. Warner Bros animasyon Şlmleri ile Freleng arasında da buna benzer bir ilişki varoldu. Warner Bros’un bu dönemde ürettiği bütün animasyon ürünlerde Freleng’in imzası ve etkisi görüldü. Hatta dikkatlice incelediğinizde Warner Bros Şlmlerinde ‘Friz’ ürünlerini, ‘Hotel Friz’ tabelasını veya Sylvester’ın gittiği ‘Freleng Help Center’ kliniğini görebilirsiniz.