BUZ, BUZLU, BUZZZ GİBİ….!

Sibel CUNİMAN PİNTO Sağlık
14 Ağustos 2013 Çarşamba

Sıcak yaz aylarında hepimizin bolca serinlemeye ihtiyacı var. Yaz boyunca buzlu ürünler, hafif tatlılar, dondurmalar, sorbet’ler sofralarımızda. Bu ay ben de evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bir kaç buzlu, hafif, lezzetli tatlı tarifi veriyorum. Hepinize iyi yazlar!

 

DONDURMA TİRAMİSU

Bu İtalyan tatlısı yıllardır tatlı sevenlerin kalbini öylesine fethetmiştir ki modası hiç geçmez. Bu yaz bir de meyvelerle tatlandırılmış, dondurulmuş yaz versiyonunu deneyin, pişman olmayacaksınız.

 

Malzemeler: (4 kişilik)

• 250 g.  maskarpon peyniri

• 2 yumurta

• 50 g. pudra şekeri

• 3 cl. vanilya ekstresi

• 1 ananas

• 1 mango

• 2 kivi

• 1 ‘brioche’ ekmeği (kedi dili bisküvi de kullanabilirsiniz)

• 6 çorba kaşığı Rom

• 50 g. rendelenmiş hindistan cevizi

 

Hazırlanışı:

Yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırın. Beyazları kar gibi olana dek çırpın. Pudra şekerini ekleyin, çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını maskarpon peyniri ve vanilya ile güzelce çırpın. Çırpılmış yumurta beyazlarını maskarponla hazırladığınız kremaya dikkatlice ekleyin, spatula ile hafifçe birbirlerine yedirin. Ananas ve mangoyu küp şeklinde doğrayın. Birazını dekorasyon için ayırıp geri kalan meyveyi kremaya ekleyin. Kiviyi ikiye bölüp, ince ince kesin. Brioche’u dilimleyin, romla ıslatın. Derin bir cam servis kabına(ya da küçük bardaklarda porsiyonluk çalışabilirsiniz) bir kat brioche koyun, kenerlarını kivi dilimleriyle süsleyin, bir kat krema sürün. Brioche ve kremayla devam edin. Derin dondurucuda en az üç saat bekletin. Servis yaparken meyve parçaları ve hindistan cevizi rendesiyle süsleyin.

 

ÇİKOLATALI DONDURMALI SANDVİÇ

Oldukça kolay bir tarif, tek yapmanız gereken hazır malzemeleri biraraya getirmek.

Malzemeler: (4 kişilik)

• 8 büyük top hindistan cevizli dondurma

• 16 adet bisküvi

• 100 g. bitter çikolata

• 50 g. rende hindistan cevizi

 

Hazırlanışı:

Çikolatayı küçük parçalara bölüp ‘bain marie’ usulü kaynayan su üzerinde bir kapta eritin. Bisküvileri bir tepsi üzerine dizip bir yüzlerini eritmiş olduğunuz çikolata ile kaplayın. Üzerlerine hindistancevizi serpiştirip derin dondurucuda 5 dakika kadar tutun ki çikolata sabitleşsin. Hindistancevizli dondurmadan 8 büyük top oluşturup, 8 bisküvinin üzerine koyun, diğer 8 bisküvi ile hafifçe bastırarak sandviç şeklinde kapatın, kenarlarını düzeltin. Vakit kaybetmeden servise sunun.

Şefin tavsiyesi:: Hem bisküvileri hem dondurmayı zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Sade bisküviyle çikolatalı dondurma, çikolatalı bisküviyle vişneli, karadutlu dondurmalar uyum sağlıyor. Fıstıklı dondurma ile eşleştirip antepfıstıklarıyla ya da kaymaklı dondurmayla karamel sos ve fındıkla süslemek hem damağa hem göze hitap ediyor. Meyve bazlı sorbet’lerle minik bezeler çok güzel sonuç veriyor. Hele benim gibi nostaljikseniz bisküvi yerine keten helvayı da deneyin derim.

 

 

AHUDUDU VE BEYAZ ÇİKOLATALI VERRİNE

Birazcık daha vaktinizi alacak ama yine kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir yaz tatlısı.

 

Malzeme: (4 kişilik)

• 30 cl ahududu sosu

• 2 yaprak  bitkisel jelatin

• 20 cl likit krema

• 15 cl süt

• 75 g. beyaz çikolata

 

Hazırlanışı:

Ahududu sosunu küçük bir tencerede 6 çorba kaşığı su ile kaynatın. Soğuk suya batırıp çıkarttığınız bir yaprak jelatini tenceredeki sosa ekleyin, 2 dakika kadar erimesini sağlayın. 4 verrine’e sosu dökün ama dökerken minik bardakları yana doğru eğik tutun ki fotoğraftaki verev görüntüyü elde edebilesiniz. Sosun tutması için bardakları derin dondurucuya atın. Bir başka tencerede süt, krema ve beyaz çikolatayı ısıtın, 1 yaprak jelatini aynı yöntemle ekleyin. Ahududu sosu tutmuş verrine’lere bu sefer beyaz çikolatalı sosu dikkatlice ekleyin. En az 4 saat derin dondurucuda soğutun. Bir tane ahududu ve bir yaprak taze nane ile süsleyin.

ŞEFİN TAVSIYESI: ‘Ahududu sosunu hazır kullanmam, kendim yaparım’ diyenlerdenseniz 500 g ahududu(taze veya dondurulmuş), 100 g şeker ve 50 g suyu hafif ateşte kaynatın, bir kaç damla limon suyuyla tatlandırın ve süzerek kullanın.