İngiltere göçmenlerini seviyor

15 yıldır düzenlenen ‘Göçmen Haftası’ İngiltere’de 17-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Hafta kapsamında düzenlenen bir kamuoyu yoklaması İngiltere yaşamına en büyük katkıyı sağlayan kesimin Ya hudiler olduğu sonucunu ortaya çıkardı

Nelly BAROKAS Kültür
26 Haziran 2013 Çarşamba

İngiltere’de farklı zamanlarda göç etmiş farklı dini ve etnik gruplar konusunda gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklaması sonucunda, bu ülke yaşamına en büyük katkıda bulunan kesimin Yahudiler olduğu sonucu ortaya çıktı.

15 yıldır her yıl gerçekleştirilen Göçmen Haftası’na denk getirilen kamuoyu araştırmasına göre, İngiliz toplumunun yarısından fazlası Nazilerden kaçıp İngiltere’ye sığınan psikiyatr Sigmund Freud’ün bu ülkeye en büyük katkıyı sağlayan göçmen olduğunu düşünmekte. Avusturyalı düşünür ve psikanalizin mucidi Freud, İngiltere’de oldukça ünlenmiş, akademik çevrelerde birçok destekçi edinmişti. Freud Hampstead’te hastalarını kabul ettiği, bazı kitaplarını kaleme aldığı bir ev kurmuştu.

İngiltere’nin farklı bölgelerinden 2.000 denek kullanılan kamuoyu yoklamasında kişilere Avrupa, Asya ve Afrikalı ünlü kişilerin isimlerinden oluşan bir liste verildi, göçmenlerin İngiltere’de yaptıkları en önemli icatları işaretlemeleri istendi. Paralympic Oyunların mucidi Alman asıllı Yahudi doktor Sir Ludwig Guttman ile İngiltere’ye 16. yüzyılda ‘fish and chips’i (balık ve kızarmış patates) öğreten Portekiz Yahudi göçmenleri, deneklerin en çok işaretledikleri kişilerdi.

‘Fish and chips’in İngiliz yemek kültürüne tam olarak ne zaman girdiğine ilişkin farklı iddialar var. Bu iddiaların en geçerli olanı, Yahudi göçmen Joseph Malin’in 1860’da East End’de açtığı bir dükkânda ilk kez ‘fish and chips’ satmaya başlamasıydı.

Kamuoyu yoklamasına katılan kişilerin yüzde 10’u günümüzde İngiltere’nin her geniş caddesinde yer alan Marks & Spencer zincirini işaretledi. İlk Marks & Spencer, Rusya doğumlu tüccar Michael Marks ile ortağı Thomas Spencer tarafından 129 yıl önce Leeds kentinde kurulmuştu.

Yoklamaya katılanların yüzde 44’nün radarın icadının İngiltere açısından çok önemli bir kazanım olduğunu belirtmeleri sürpriz oldu. Radar, Avusturya’da doğmuş bir Yahudi göçmeni Hermann Bondi tarafından icad edildi.

Her beş kişiden biri, yine Nazi Almanya’dan kaçmış bir göçmen olan Nobel ödüllü fizikçi Max Born’un İngiltere’ye çok önemli katkıda bulunmuş bir ünlü olduğunu düşünüyor.

Kızıl Haç’ın desteği ile her yıl düzenlenmekte olan Göçmen Haftası’nın bu yılki teması ‘Our History and Heritage’ (Tarihimiz ve Mirasımız) oldu. Bu etkinliğin en güzel tanıtımlarından biri de ünlü göçmenlerin ufak boydaki heykellerinin Trafalgar Meydanı’nda yer alan Ulusal Galeri’nin (National Gallery) etrafında sergilenmesi oldu.

Göçmen Haftası’nın başkanlığını yapan Maurice Wren bu vesile ile yaptığı konuşmada, “Asırlar boyunca bu ülkeye gelen göçmenler yeteneklerini, zekâlarını, bilgi birikimlerini İngiltere’nin yükselip zenginleşmesi yönünde kullanmışlardır” dedi.