1 Mayıs 2013´te dünya

Alber NASİ Köşe Yazısı
1 Mayıs 2013 Çarşamba

Kuzey Kore ile ABD arasında gerginlik devam ederken, Kuzey Kore gerginliği daha da tırmandıracak yeni bir hamle yaptı. Kuzey Kore, bir Amerikan vatandaşını, rejimi devirmeye çalışmak suçuyla yargılıyor ve mahkûm edeceği de kesin. ABD’nin eli kolu bağlı kıvamda bekliyor. Bir savaş çıkacaksa İran’dan ziyade Kuzey Kore odaklı çıkması daha olası sanırım.

Ortadoğu her zamanki gibi hareketli. Suriye’de Esad rejimi yerinde duruyor. Başbakan El-Halki’ye saldırı düzenlendi. İddialara göre korumaları öldü, kendisi kurtuldu. Başka bir rivayete göre ise kendisi de öldü. Sonuç neyi değiştirir ki? Kaldı ki Esad bile ölse besbelli ki rejime destek yeterince güçlü ve yıkılmasını istemeyen yapılar var.

Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e rejim ve yapılar sahip çıkmadığı için Mübarek çekilmek zorunda kalmıştı. Aksi şekilde Libya Lideri Kaddafi’nin kurduğu rejim ve devlet yapısı güçlü olduğu için ancak dışarıdan askeri müdahaleyle devrilebilmişti.

Suriye’de ise Esad’ın tam gaz mücadele edebiliyor olması rejimin -beğensek de beğenmesek de- sanılandan daha fazla kişi tarafından ciddi bir şekilde desteklendiğini gösteriyor. Neticede bir ordudan bile bahsediyorsak, ordunun da halktan oluştuğunu unutmamak lazım.

Bu arada İsrail her zamanki gibi Gazze’den gelen roketlerle mücadele etmek zorunda. İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze’ye yeni bir hava saldırısı düzenleyerek bir cephaneliği yok etmiş. İyi de yapmış. Gazze’den gelen roketleri ‘zararsız’ gibi göstermeye çalışanlara bir çağrım var: “Sivrisinekleri öldürmeyin. Bırakın soksunlar. En fazla biraz kanınızı içerler ne olacak ki?”

Bu arada İsrail semalarında görülen bir ‘İnsansız Hava Aracı’ ortaya çıktı. Görüldüğü anda da yok edildi. Oldukça endişe verici bir gelişme. Hizbullah bu konuyu üstlenmedi ve reddetti. Yalan da söylemiş olabilir. Hangi ülke veya hangi örgüt yolladı diye düşündüğümüzde, karşımıza birkaç seçenek çıkıyor. Hamas olamaz, Mısır neden yollasın? Suriye kendi iç meseleleri ile meşgul, yapamaz. Ürdün, Irak, Lübnan yapmaz. Türkiye gerek dahi duymaz. Ancak İran veya Suudi Arabistanlılar olabilir. Gerek altyapı gerekse olanak olarak bu iki ülke İsrail semalarına bu tip bir aracı yollamış olabilir. Tabi ki bu sadece bir tahmin. Ama gönderen bir tane daha göndermezse gerçeği bulmak zor olabilir.  

Avrupa’ya baktığımızda ise İtalya hükümeti kurdu, faizler düşüyor. Euro yükselişe geçti. Ama Avrupa’nın yeni kötü haberlere ihtiyacı var. Çünkü bu Euro seviyelerinden Avrupa’daki fabrikalar dolmaz, Avrupalılar ihracat yapamaz. Sonuçta ekonomi toparlanamaz. Hele Japon yeni bu kadar zayıflamışken. (Diğer para birimleri karşısında Japon yeni yüzde 10’dan fazla değer kaybetti) Euro ancak yüzde 6-7 değer kaybeder, böylece Avrupa’da çarklar dönmeye başlar. Yoksa Avrupa yeniden debelenir durur.