Tarihte haftanın olayı: BARBRA STREISAND DOĞDU – 24 NİSAN 1942

AMERİKALI ŞARKICI, SÖZ YAZARI, AKTRİS, FİLM PRODÜKTÖRÜ VE YÖNETMENİ BARBRA STREİSAND 24 NİSAN 1942’DE BROOKLYN’DE DOĞDU

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
24 Nisan 2013 Çarşamba

Barbra Joan Streisand, 1942 yılında Doğu Avrupa kökenli Yahudi bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Barbra henüz 15 aylıkken babası hastalanarak vefat edince aile yoksulluk sınırında yaşamaya başladı. Yedi yaşındayken Brooklyn’deki Yeşiva’ya gitmeye ve burada solo şarkılar söylemeye başladı. Daha sonra yine Brooklyn’de bulunan Erasmus Hall Lisesi’ne devam etti. Lisede koroya yazıldı ve şarkı söylemeye devam etti. İlk gençlik yıllarından itibaren gece kulüplerinde şarkı söylemeye ve bazı ufak tiyatrolarda rol almaya başladı. 1960 yılında erkek arkadaşının yardımıyla ilk önce The Lion adlı tanınmış bir gay kulübünde, daha sonra ise başka kulüplerde kendi şovunu yapmaya başladı.

Asıl adı Barbara olan Streisand bu dönemde hiç sevmediği adını değiştirmek istedi. Bazılarının ona soyadını da değiştirmesini söylemesi üzerine tepki olarak soyadını tuttu ve sadece isminin ortasındaki “a” harfini çıkardı. Barbra Streisand, bunu yaparak hem ismini koruduğunu hem de ona orijinallik kazandırdığını düşündü.

Streisand 1960’lardan itibaren hemen hemen hepsi Columbia Records’dan olmak üzere 50 albüm yaptı. İlk albümleri daha mütevazı başarılar elde etse de 1970’lerden itibaren devamlı ilk on listesinde yer alan albümler çıkardı. Bunların arasında 1979’da çıkardığı ve Dona Summers’la düet yaptığı “No More Tears (Enough is Enough)” günümüzde bile kaydedilmiş en iyi düet albümler arasında yer alır. 70’lerde o kadar başarılı oldu ki Streisand, Elvis Prestley ve Beatles’dan sonra albümleri en çok satılan 3. kişi oldu.

Sinema kariyerini de şarkıcılık ile birlikte yürüten Barbra, 1968’deki “Funny Girl” ile başlayan kariyerini 1969’da hâlâ unutulmayan “Hello Dolly” ile taçlandırdı. Bu filmdeki performansı ile en iyi aktris dalında ilk Oscar ve Golden Globe ödülünü aldı. Kariyeri boyunca 2 Oscar, 8 Grammy ve 5 Emmy ödülü alan Streisand ulaşılması güç bir başarıya imza attı. Streisand dünya çapında satılan 140 milyon albüm ile Rock’n Roll söylemeden Amerikan Müzik Endüstrisi Derneği (RIAA)’nin en çok satan albümler listesine giren tek şarkıcı olma başarısını gösterdi. Yine bu derneğe göre Streisand 32 albüm ile ilk on listesine en çok albüm sokan ve bu başarıyı da 49 yıllık bir aralığa dağıtarak sürekliliği sağlayabilen tek kadın oldu.

Demokrat Parti’nin ve homoseksüel haklarının kuvvetli bir savunucusu olan Streisand, kurmuş olduğu Streisand Vakfı vasıtası ile de büyük bir hayırsever olduğunu gösterdi. 1986’da kurduğu vakfa 16 milyon dolar bağışlayan Barbra Streisand, bunun yanı sıra 2006’da iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar için Clinton Vakfı’na 1 milyon, 2009’da da Cedar-Sinai Tıp Merkezi Kadın Kalp Bölümü’ne 5 milyon dolar bağışta bulundu. Sonuncusu 1998’de olmak üzere iki kez evlenen Barbra Streisand’ın ilk evliliğinden olma Jason Gould adında bir oğlu var.