UÖML Mezunlar Kolu çalışıyor…

Ulus Özel Musevi Lisesi mezunlarının 2008 yılında kurdukları Mezunlar Kolu çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Amacı mezunlarını bir araya getirmek ve ihtiyaçlı öğrencilerin her türlü gereksinimini karşılamak olan Mezunlar Kolu amaçlarını ve hedeflerini paylaştılar

Sibel KONFİNO Toplum
3 Nisan 2013 Çarşamba

Mezunlar kolu ne zaman kimler tarafından kuruldu?

Berta Banana: Mezunlar derneği uzun yıllardan beri börek günü düzenleyerek senede bir de olsa mezunlarını bir araya getirmekteydi. Dernek kapandıktan sonra birkaç gönüllü ile börek günü devam etti. 2008 senesinde bu kimliğinden sıyırarak daha kurumsal olabilmesi için Mezunlar Kolu adı altında, yönetim kurulu, mezunlar odası, sekreteri olan bir kimliğe kavuşturduk.  İlk iş olarak var olan kayıtları düzenlemeye başladık.  Kayıtları düzenlemek sanıldığı kadar kolay değil. Beyoğlu Musevi Lisesi’nden mezun olanların büyük çoğunluğu yurt dışına taşınmış. İzlerini bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Bu nedenle bazı sosyal paylaşım sitelerinden veya ulaşabildiğimiz arkadaş ve yakınlarından mail adreslerine ve cep telefonlarına ulaşmaya çalışmaktayız.

Kadın mezunlarımız ile ilgili yaşadığımız sorunlar daha fazla. Evlenenlerin kayıtlarına ulaşmak, soyadları değiştiği için hiç kolay olmuyor. Kayıtlarımızda genç kızlık soyadları var ve şu anki çevreleri onları eşlerinin soyadlarıyla tanıyorlar.

Devraldığımız günden beri gerek Şalom Gazetesi, gerek mail gerek sms gerek facebook yoluyla mezunlarımıza çağrıda bulunmaktayız. Bizden mail ya da sms almıyorlarsa [email protected]  adresine başvurarak kayıtlarını yenilemelerini rica ediyoruz.

Kendinizi ve çalışma arkadaşlarınızı tanıtabilir misiniz?

B.B: Yönetim Kurulu Başkanı benim. Fotoğraf sorumlumuz Orhan Kuzir, gezi sorumlumuz Aslan Benzeray ve Emel Benbasat, mali işler sorumlumuz Liya Benbasat, sekreterimiz ve zumba eğitmenimiz Lisya Aben, genel sekreterimiz ve başyardımcımız Sara Kuzir, Zumba, pilates, İspanyolca gibi açtığımız kurslar sorumlumuz ve İspanyolca eğitmenimiz Dr. Rivka Bihar, müzik sorumlumuz Meno Malki, mezunlarla yemek organizatörümüz Tuna Mizrahi

Ne çeşit faaliyetler yapmaktasınız?

Aslan Benzeray: Geçen seneden bu yana Edirne ve Bursa’ya iki gezi faaliyeti gerçekleştirdik.  Katılanların tadı damağında kaldı ve devamlı bizi arayarak yeni gezimizin rotasını soruyorlar. Börek günümüzde yeni gezimizin rotasını vereceğiz ve rezervasyonları almaya başlayacağız.

Lisya Aben: Kurulduğumuz günden bu yana kayıtları güncellemeye ve tüm mezunlara ulaşmaya çalışıyorum. Üç senedir mezunlara Zumba dersi veriyorum ve bu sene mezunların bir faaliyeti olarak okul öğrencilerine de bu dersi vermekteyim.

Dr. Rivka Bihar: Mezunlar koluna gerekli her tür desteği vermeye çalışıyorum. Afişler ve mezunların fotoğraflarını derleme görevi bana ait. Talep oldukça mezunlarımıza başlangıç ve orta düzeyde İspanyolca dersi veriyorum. Dileyenleri dele sınavlarına hazırlıyorum. Ayrıca yine mezunlarımıza yönelik açtığımız pilates ve Zumba kurslarının sorumlusuyum.

Meno Malki: Partilerimizde müzikle ilgili tüm işlerden sorumluyum. Müzikli gecelerimizde DJ performans yapıyorum. Gerekli olan her yerde yardım için hazır bulunuyorum.

Tuna Mizrahi: Yapabildiğimiz ölçüde mezunlarımızı kendi sınıflarıyla yemekli veya çaylı kahveli organizasyonlarda buluşturmaya çalışıyorum. Bu ay mesela 40. senesini kutlayacak mezunlarımızı börek gününden önce bir araya getiriyoruz.

Orhan Kuzir: Tüm fotoğraflar benden sorulur. Tüm organizasyonlarımızı unutulmaz birer hatıraya çevirmek ve resimleri mezunlarla buluşturmak benim görevim.

Sara Kuzir: Mezunlar kolunun en eski üyesiyim denilebilir. Bu kolu devralmadan çok öncesinden beri mezunlarla ilgileniyor, börek günlerini düzenliyorduk.  Berta Banana ile birlikte börek günü dışında bir sürü daha faaliyete imza atabildiğimiz için gurur duyuyorum.

Berta Banana: Sırasıyla her sene eylül ayında okul öğrencilerinin defter ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Elde ettiğimiz gelir ile imkânı olmayan öğrencilerimize defter kitap bursu veriyoruz. Bu sene okul münazara kulübüne de sponsor olduk.  Ekim ayında genelde Suka’da Musevi Liselilerle müzikli döner gecemizde buluşuyoruz.

Aralık ayında belirli bir teması olan müzikli gece düzenliyoruz. Bu gecedeki amaç tüm Musevi liselileri bir araya getirmek.

Mart ayının üçüncü pazarı ki bu sene 17 Mart’a denk düştü, saat 11.00 de börek günümüzü düzenledik. Bu özel günde 60 sene üstü ve 10., 20., 30., 40., 50., 60. mezuniyet yıllarını kutlayan Musevi Liselileri bir araya getirip onları onurlandırmaya çalışıyoruz. Aynı gün eski okula gezi düzenleyip anılarımızı pekiştiriyoruz. Okulun aynı kalan yer karoları, merdiveninde ve sınıflarda verilen pozları ve gözlerdeki ışıltıyı görmek tüm yorgunluğumuzu silip götürüyor.

Nisan ayında okulun rehberlik birimi ile işbirliği yaparak meslekler günü düzenlemekteyiz. Bu günde okulumuza çeşitli mesleklerden başarılı mezunlarımızı davet ederek onları öğrencilerimizle buluşturmaktayız.

Mezunlar ve okul logolu eşyalar üreterek okul aidiyetini sağlamaya çalışmaktayız. Geçtiğimiz sene 12. sınıfların okul kazaklarının yapım ve tasarımını mezunlar kolu üstlendi. Bu sene de okul bez çantalarını ürettik.

Mezunlar Kolu’nun amaçları nelerdir?

Rivka Bihar: Mezunlar Kolu’nun en önemli amacı mezunları bir arada tutup okulumuza geri dönüş sağlayabilmek, okulumuz öğrencilerinin gerek akademik gerek servis, yol ve kitap gibi ihtiyaçlarını karşılamakta yardımcı olmak, eğitim kalitelerini ve standartlarını yükseltmek.

Ayrıca mezunlar arası network oluşturarak meslekler arası buluşmayı sağlamak ve çeşitli branşlarda çalışan mezunlarımızdan destek alabilmek de amaçlarımız arasında yer alıyor.

Mezunlar Kolu’na üye olmak için ne gibi şartlar gerekiyor?

Liya Benbasat: Mezunlar Kolu’nun yönetim kurulunda çalışmak için öncelikle yönetim kurulu üyelerinin tam onayı gerekmekte. Onun dışında bir aidat sistemi kurduk. Bu sistemle tüm mezunlarımızı üye olmaya ve destek olmaya davet ediyoruz.

 

Hedefleriniz arasında neler var?

Berta Banana: Tüm mezunlarımızı kayıtsız şartsız yanımızda bize destek vererek görmek en büyük hedeflerimizden biri. Yanlışlarımızı düzeltirken bize kırılmayıp yanımızda olmalarına; aktivitelerimizi desteklerken aslında bir avuç gönüllüyü değil bir ordu dolusu öğrenciyi desteklediklerini unutmamalarına ihtiyacımız var. Hedefimiz daha çok çocuğa erişmek, akademik anlamda okulumuza daha çok destek verebilmek.