Sheila Kohen:“Değişim kaçınılmaz”

Bireysel Gelişim Koçu Sheila Koen’e yaşam koçluğunun inceliklerini, nasıl bir eğitimden geçerek koç olunduğunu, iç güzelliğini nasıl bir stille giyimine yansıttığını sorduk

Yaşam
5 Aralık 2012 Çarşamba

Dolly KARLIYOL TOSUN

 

Hayatımızda bazen öyle dönüm noktası yerler oluyor ki, kişi kendini sorgulamaya başlıyor.

Aslında ben kimim, neden buradayım, ne yapsam mutlu olurum, hayallerim neler, değerlerim neler, yapmak istediğim iş bu mu, böyle mi yaşamak istiyorum, böyle mi giyinmek istiyorum gibi bir sürü soruyla kendimizi sorguya çekmeye başlıyoruz.

Ve başlıyoruz kapı kapı gezmeye, hangi kitabı okusam hangi kişisel gelişim kursuna gitsem, ne yesem ne içsem demeye.

Bu dönemde bu soruları sormaya başlayanlar mutlaka kendilerini bir yaşam koçunun yanında buluveriyorlar.

Malum bu aralar hangi yöne dönseniz bir yaşam koçu var, bu koçlar da kendi içlerinde dallanıp budaklanıyorlar.

Yaşam koçu, ilişki koçu, aile koçu, sağlık koçu, kariyer koçu say say bitmeyen koçlar. Neredeyse her türlü durum için koçlar mevcut.

Peki, bu koçlar aslında ne yer ne içer ne okur da, kendini bulmak isteyenlere yardımcı olur dedik ve soluğu Bireysel Gelişim Koçu Sheila Koen’in bürosunda aldık.

Sheila Koen, yaptığı işi hem yaşamına hem stiline yansıtan güçlü ve kararlı bir kadın.

Öncelikle size sormak istiyorum bu kadar çok gündemde olan koçluk gerçekten nedir ne değildir?

Kişinin yaşama dair farkındalığını, mutlu ve başarılı yaşama becerisini arttırmasına, içsel kaynaklarına ulaşmasına, kaynaklarını istediği biçim ve süreklilikte kullanmasına destek sağlayan özel bir süreç programıdır.Koçluk, kişinin özel ve iş hayatında bugün nerede olduğuna, yarın ne yapmak ve nerede olmak istediğine dair kişisel farkındalığını arttırarak bir yol haritası belirler.Kişinin anlamlı ve net hedefler belirlemesinde, hedeflerinin kendi değer ve vizyonuna uygun olmasının tespitinde ve bu hedeflere doğru etkin ve kararlı adımlar atarak gelişmesinde, kişisel nitelik ve yeteneklerinin keşfinde ve kesinleşmesinde en etkili süreçtir.Kişiyi yönlendirmek yerine doğru sorularla kendi cevaplarını bulmasını ve doğru kaynaklara yönelmesini sağlar.

Özetlersek koçluk; kişinin hayata dair, kendisini mutlu ve tatmin edecek seçimler yapmasını sağlayacak farkındalığa, bilince, potansiyele, özgünlüğe ve özgürlüğe ulaşmasına destek olan bir süreçtir. Koç, psikolog veya eğitmen değildir. Koç, ‘neden’ ile değil ‘nasıl’ ile ilgilenir. ‘Neden’ oldu değil ‘nasıl’ çözebilirim... Koç öğretmez, koç yargılamaz çünkü bilir ki herkes olduğu hali ile tam ve bütündür. Koç kişinin içindeki o sınırsız potansiyeli farketmesini ve harekete geçirmesini sağlar.

Yaşam dediğimiz şey uçsuz bucaksız bir deniz, yaşam koçluğu da bir nevi kişinin ruhundaki denizde yüzmesine kılavuzluk etmek. Böyle bir kılavuzluk için kişinin nasıl bir eğitimden geçmesi gerekir ki yaşam koçu olabilsin?

Artık dünyada koçluk bilinen ve geçerli bir meslek. Birçok kurum, kuruluş ve birey koçlarla çalışıyor. ICF (International Coach Federation) tüm dünyada profesyonel koçluğu bir meslek olarak destekler. Öncelikle koç olmak isteyen kişinin ICF tarafından akredite bir okuldan eğitim alması gerekmektedir. Türkiye’de bu eğitimi veren birkaç eğitim merkezi bulunmaktadır. Bana göre koçluğu profesyonel hayatına taşımak isteyen kişi sürekli kendini geliştirmek, okumak, farklı eğitimlere katılmak durumundadır. Yani koçluk yaşam boyu eğitim gerektirir.

Peki, siz hayatınızın hangi noktasında, koçluğu mesleğe dönüştürmenin sizin için doğru nokta olduğuna karar verdiniz? Hikâyesini kısaca alabilir miyiz?

Paulo Coelho’nun meşhur Simyacı’sını okudunuz mu? Okuduysanız ne demek istediğimi anlayacaksınız. Ben herkesin bu dünyaya bir misyon ile geldiğine inanıyorum. Kalbimize çarptıran, bize coşku veren, bizi tamamlayan bir misyon. Ve bu misyonu gerçekleştirirken kişinin tüm potansiyeli, yaratıcılığı açığa çıkar. Bir ressamın resim yapma kabiliyetini keşfedip, içinde zaten var olan potansiyelle harikalar yaratması gibi. İşte benim için koçluk da böyle bir şey. O zaten içimde vardı, açığa çıkmasına gerçeğe dönüşmesine izin verdim.

Konumuza başlarken de konuşmuştuk bir sürü koçluk türü var, siz hangi koçluk türüyle kişilere daha yararlı olabileceğinizi düşünüyorsunuz? Neden?

Ben koçluğu başlıklara ayırmıyorum. Koçluk, öyle bir süreç ki başlıklara bölünmesi gerekmiyor bence. Kariyer veya ilişki, konu her ne olursa olsun kaynak, gelinen nokta aynı, İNSAN. Yaşam bir bütün ve mutlak huzur ve mutluluk tüm bu öğelerin (ilişkiler, kariyer, maneviyat, sağlık v.s.) dengede olması ile ilgili.  Hangi başlıkla ilgilenirseniz ilgilenin temel, öz hep aynı. İşte önemli olan koçlukla; o özdeki gereken değişimi, gelişimi müşterinin fark etmesini ve bu konuda yol almasını sağlamak.

Verdiğiniz Koçluk hizmeti kişinin yaşamında neleri değiştirmeyi amaç edinmeli?

Hepimiz özgün bireyleriz. Bizi biz yapan, diğerlerinden ayıran değerlerimiz. Bu değerler hiçbir zaman değişmiyor, sadece zamanla tanımları değişiyor. Örneğin bir kişi için en önemli değer dürüstlükken diğeri için başarı olabiliyor. Koçluk; kişinin kendini, onu o yapan değerleri ile tanımasını sağlayan bir süreç. Kişinin kendine yaptığı bir yolculuk. Bu farkındalık kişinin kendini mutlu ve tatmin edecek, değerleri ile uyumlu seçimler yapmasını sağlıyor. Koçluk hizmetimin motosu: DEĞİŞİM KAÇINILMAZ!)

Tabi bu değişim için gereken motivasyon ve kararlılığı sağlamak ve artırmak da koçun görevi.

Anladığım kadarı ile gayet koşturmalı bir yaşamınız var. İstanbul gibi hızlı bir şehirde Koçluk hizmeti veren Sheilanın stili nedir?

Ben stilimin iç dünyamı, kişiliğimi yansıtmasını seviyorum, yani kendimle uyumlu. Bu sanırım kendiliğinden oluyor. Hani bir mağazada birçok kıyafet arasından birine çekilirsiniz, denersiniz ve içinde kendinizi iyi hissedersiniz. Modayı takip ediyorum, fakat bu uğurda her şeyi giymiyorum. Koç Sheila, hizmet verirken abartılı olmamaya fakat karşındaki kişiye değer ve özen verdiğini hissettirecek şekilde giyiniyor.

Peki, yaptığınız koçluk hizmetinin bir stili olsaydı bunu hangi kelimelerle ifade ederdiniz?

Özgün, esnek, ilham veren, ışıklı, uyumlu.

Stiliniz ile mesleğinizin ortak noktaları var mı sizce?

Sanırım var. Mesleğimde müşterime kendisini yansıtabilmem çok önemli. Koçluk sırasında koçun kişiliği, görüşleri yok olur, o sadece bir yansıtıcı olur. Bu da sadelik gerektir. Bunun yanı sıra tüm bu görünmezliğin yanında koç aynı zamanda çok görünür de olmalıdır çünkü kişinin koçluk sürecinde ortaya çıkan eylemleri yapması ve taahüt etmesi için koça güvenmesi ve saygı duyması gerekir. Yani sadeliğin yanında görünen, saygı ve güve uyandıran, uyumlu…

Peki, son olarak sormak istiyorum seans almak isteyen kişi size nerden ulaşabilir?

Koçluk hizmetini kendi ofisimde veriyorum. İlgilenen kişiler bana email veya telefon ile ulaşabilirler. Ayrıca bir websitem var:

www.sheilakoen.com

Koçluk sürecine bir ön seans ile başlıyorum. Bu ön seansta kişiye koçluk ile ilgili daha detaylı bilgi verip, kişinin koçluk sürecinde varmak istediği noktayı kişi ile birlikte belirleyip bir yol haritası çiziyoruz.

Hepimiz özgün bireyleriz. Bizi biz yapan, diğerlerinden ayıran değerlerimiz. Bu değerler hiçbir zaman değişmiyor, sadece zamanla tanımları değişiyor. Örneğin bir kişi için en önemli değer dürüstlükken diğeri için başarı olabiliyor. Koçluk; kişinin kendini, onu o yapan değerleri ile tanımasını sağlayan bir süreç. Kişinin kendine yaptığı bir yolculuk.

KİŞİ HAYATININ NASIL BİR NOKTASINDA SİZE GELİP KOÇLUK HİZMETİ ALMALI?

Birçok noktada olabilir. Örneğin kişi herhangi bir konuda karar vermekte zorlanıyorsa, koçluk kişinin kendi değerleri ile uyumlu, onu mutlu edecek kararı vermesini sağlar. Bununla da kalmaz bu süreçte kendi değerlerini fark ederek kişi hayatındaki tüm diğer seçimleri de bu farkındalıkla alır. Bu mesleki veya başka herhangi bir seçim olabilir.

Diğer bir nokta; tatminsizlik. Her şey gayet güzel ilerlerken bir sabah uyanırsınız ve içinizde neden kaynaklandığını bilemediğiniz bir tatminsizlik duygusu hissedersiniz. Neyin eksik olduğunu tam olarak bulamazsınız. Kendinizi hayatınızı sorgularken bulursunuz. Değişime ihtiyaç duyarsınız ve tabi bu değişim için gereken cesarete, motivasyona ve ilhama.

Koçluk, kişinin iş fikirlerinin ve projelerin kurulma, hayata geçirilme ve başarıyla sürdürülebilme sürecinde de çok etkilidir. Kısacası kişinin değişime, gelişime ve dönüşüme ihtiyaç duyduğu her an bir koç ile çalışmak için doğru zamandır.