Sefarad Mutfağı’nın tatları Antep’te görücüye çıktı

Gaziantep’te düzenlenen “El Altında Duran Güzel Şeyler: Gaziantep Mutfağının Damak Tatları” programı kapsamında dünya şeflerinin yanısıra Sibel Cuniman Pinto, Sefarad mutfağının lezzetlerini tanıttı

Sibel Cuniman PİNTO Toplum
5 Aralık 2012 Çarşamba

Gaziantep yemeklerinin gastronomi turizmine kazandırılması, yurtiçi ve yurtdışında yaygınlaştırılarak korunması projesi kapsamında Gaziantep’te 25 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yurtiçinden ve yurtdışından şeflerin katılımıyla ‘El Altında Duran Güzel Şeyler: Gaziantep Mutfağının Damak Tatları’ programı gerçekleştirildi.

Proje koordinatörü Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç.Dr. İlkay Gök, İlyada Destanı’ndan ‘El Altında Duran Güzel Şeyler’ ifadesini hem Gaziantep mutfağının lezzetli yemeklerinin öğrenilmesi hem de henüz yeterince tanınmaması nedeniyle hak ettiği değere ulaşmadığının altını çizmek için seçtiğini belirtti.

Türkiye’den 21, yurtdışından Amerika, Arnavutluk, Azerbaycan, Fransa, İngiltere, İtalya, Malezya, Meksika, Şili ve Yunanistan olmak üzere 10 ayrı ülkeden 14 şef eğitim için Gaziantep’te ağırlandı. Şefler bir hafta boyunca verilen eğitimde proje ortağı ve Sahan markası yaratıcısı eğitmen şef Tahir Tekin Öztan ve ekibi ile yöreye ait malzemeleri ve yemek tekniklerini doksan çeşit yemeği hazırlayarak öğrendiler.

Yurt dışından katılan şefler program sırasında üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi’nde Gastronomi bölümü öğrencilerine seminer vererek kendi mutfaklarını tanıttılar, sorulara yanıt verdiler. 30 Kasım cuma akşamı gerçekleştirilen Dünya Mutfağı gecesinde de kendi mutfaklarını ünlü yemek şefleri, işletmeciler, akademisyenler, yazarlar, gurmeler ve basından oluşan iki yüz kişilik davetli topluluğuna tanıtıp tattırdılar. Bu programa Paris’ten davet edilen şef ve Şalom Gazetesi yazarı Sibel Cuniman Pinto Sefarad mutfağını temsil etti. Konuklara girişte zeytinyağlı kabak kabuğu yemeği kaşkarikas, kabak böreği almodrote de kalavasa, ana yemek olarak patlıcan üçlemesi (rulos, kuçaras, albondigas de berencena) ve tatlıda balkabaklı gül böreği bulemas dulses de balkabak ve cevizli incir dolması empanadas de igos olmak üzere yedi çeşit Sefarad mutfağına özgün tatlar hazırladı. Sahan restoranı sahibi Tahir Öztan ‘kabak bu kadar mı lezzetli hazırlanabilir’ yorumu ile kabak kabuğu yemeğini kendi restoran menüsüne ekleyeceğini belirtti. 1 Aralık Cumartesi akşamı düzenlenen gala gecesinde, eğitime katılan şeflere eğitim sertifikaları Üniversite Rektörü Prof.Dr.M.Yavuz Coşkun ve Gaziantep Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey tarafından verildi. Gaziantep yemeklerinin servis edildiği davette kına gecesi eğlencesi de yöreye özgü bir gelenek olarak tanıtıldı. Lezzetli anılar, tadına doyulmaz paylaşımlar ve yeni dostluklarla Gaziantep’ten ayrılan şefler başka projelerde tekrar işbirliği yapma sözü verdiler.