Dünyanın müziği ayaklarımızın altında

Avrupa, ekonomik darboğazın pençesinde debelenirken Türkiye, özellikle de İstanbul tüm çekiciliğiyle yabancı sanatçıların uğrak noktası. Mart da, klasikten caza, operadan baleye, ses getirecek bir dolu etkinlikle geçtiğimiz ayları hiç aratmıyor. Sponsorlar, prodüksiyon şirketleri birbirleriyle rekabet ederken bu yarışın en büyük galibi kuşkusuz biziz sevgili müzik severler!

TUNA SAYLAĞ Sanat
29 Şubat 2012 Çarşamba

 Bir yıldız daha kaydı. Whitney Houston, Amy Winehouse ile aynı kaderi paylaşarak bu dünyadan erken göç etti. Eminim yukarıda bir yerlerde buluşmuşlar ve nihayet huzurun tadını çıkarıyorlardır.

40. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali ile Madonna konserinin biletleri satışa çıktı ve Madonna’nınkiler bitti bile. Festival konserleri de gerçekten çok heyecan verici, önümüzdeki aylar adeta müzikten bir okyanus içinde yüzeceğiz.

 Eurovision fatihi Can Bonomo…

Mayıs ayında Bakü’de düzenlenecek 57. Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil edecek olan Can Bonomo, 9 Mart’ta Beyoğlu Jolly Joker’da,

11 Mart’ta da Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde ‘tek kişilik kabare’ye benzetilen ilk albümü ‘Meczup’ ile sevenlerine unutulmaz bir şov sunacak.

 CRR sezonu ikinci kez açtı

Birkaç seneden beri Büyükşehir Belediyesi yılsonlarında CRR’nin faaliyetlerini bir süre durdurarak yeni baştan program yapıyor. Ancak sezonun ortasında iki aya yaklaşan bir ara vermek, bu kadar güçlü bir rekabet ortamı içinde ne kadar akıllıcadır bilemem. İyi niyetimi koruyarak vardır mutlaka bir gerekçeleri diye düşünüyorum!

Cumartesi akşamı (24 Şubat) CRR’de dinlediğimizJan Garbarek konseri, neyse ki bu iki aylık boşluğu telafi edecek kalitedeydi. Zamanın ötesindeki müziği ve farklı tınıdaki caz rengiyle seyirciyi iki saat boyunca koltuğa mıhlayan ünlü saksafoncu ve grubu, bir gece önce de salonu ağzına kadar doldurmuşlar. Konserde Garbarek’ten sonra en göze çarpan müzisyen, Hintli davulcu Trilok Gurtu oldu. Sanatçı, çaldığı bütün perküsyon aletleriyle, ki içlerinde hiç tanımadıklarım vardı, sesleri ahenkli bir müziğe dönüştürdü.

Peki, bu ay mekânda kimleri dinleyeceğiz…9 Mart’ta Capo Verde müziğinin tanınmış sesi Portekizli Lura, hüzün ve sevinci bir arada barındıran son albümü Eclipse’ten örnekler sunmak üzere CRR’de olacak. 860’ın üzerinde kayıt,1500’ün üzerinde çalışma ile dünyada en çok tanınan oda orkestrası olan İngiliz Oda Orkestrası, çelloda Caroline Dale ve piyanoda Plamena Mangova eşliğinde15 Mart’ta Elgar, Mozart ve Haydn’dan oluşan bir repertuar sunacak. CRR’de defalarca konser veren dünyaca ünlü keman virtüözü Gidon Kremer ve topluluğu Kremerata Baltica da, 21’inde unutulmaz bir performans vaat ediyorlar.

 Midas’ın Kulakları Midas’ın Kulaklarına karşı!

Midas’ın ‘eşek kulaklarını’ duymayanınız yoktur! İDOB geçtiğimiz günlerde Ferit Tüzün’ün bu unutulmaz eserinin galasını Süreyya sahnesinde gerçekleştirdi. Yücel Erten’in başarıyla yönettiği operayı bu kez 8 Mart’ta, Lütfi Kırdar’da, farklı bir reji ile Gürel Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Korosu, seslendirecek. Yekta Kara’nın yönettiği bu konser versiyonu oyunda Rutkay Aziz, Tuncay Kurtoğlu ve Sabri Karabudak gibi isimler yer alıyor. Görülmeye değer derim!

 Bu şov sizi zehirleyecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Mustafa Kemal Amfisi, dünyanın en ünlü yeni nesil tango orkestrası ve tangocularını ağırlayacak. Arjantinli Sexteto Milonguero Orkestrası, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘TanGOTOIstanbul’ tango festivali kapsamında, 11 Mart’ta gösterileri ‘Tango Poison’u, İstanbullu sanatseverler ile buluşturacak. Javier Rodriguez, Esteban Moreno-Claudia Codega, Diego Riemer-Maria Belen Giachello, Sebastian Achaval gösteriye katılacak tangoculardan bazıları…

 Borusan Müzik Evi’nden seçmeler

Bir dans ve müzik performansı olan ‘Les Signes Exterieurs’, 8-9 Mart’ta Borusan Müzik Evin’de… Projenin ana fikri, dansçıların ve müzisyenlerin eş şekilde konumlandırılması üzerine. Hepsinin önünde yorumlamaları gereken partisyonlar var. Bu dağılım, dansçılar ve müzisyenler arasındaki sınırları kaldırıyor ve birbirleriyle sürekli ilişki içinde oldukları bir oyun ortaya çıkıyor. 13’ünde ise Ece Demirci (piyano), Sevil Ulucan (keman) ve Helmut Rocholl’dan (çello) oluşan ‘Piano Trio Forte’, ‘Müziğin Dev İki Mimarı’ adlı dinletide Brahms ve Şostakoviç’ten iki farklı yüzyılda bestelenmiş iki eser seslendirecek. Gitarda Şevket Akıncı, elektronikler, flüt ve vokalde Tuna Pase, 16 Mart’ta müzikle filmi birleştiren ‘Sputnik Sweetheart’ (Haruki Murakami’nin kitabından) adlı projelerinin ilk performansını gerçekleştirecekler. Bela Tarr’ın 1988 yılı yapımı Damnation filminden gri ve hüzünlü kareler müziğe eşlik edecek. Müzikolog Tuna Pase, bir dönem gazetemize yazılarıyla katkıda bulunmuştu. Volker Bertellman, nam-ı diğer Hauschka da, meraklıları 17 Mart’ta, Borusan’da ‘ghost’ (hayalet) piyanosuyla can verdiği minimalist ve deneysel müziğin gizemli dünyasına davet ediyor

 Anadolu yakası kimleri dinliyor…

CKM Konserleri

Caddebostan Kültür Merkezi; sinema, tiyatro ve konser salonlarıyla bu yakanın en popüler eğlence merkezi. 1, 3, 4 Mart tarihlerinde mekânda Cihat Aşkın ve Tuluğ Tırpan’dan bir ‘Beethoven Maratonu’ izleyebilirsiniz. Bestecinin tüm keman ve piyano sonatlarını yorumlayacak olan ikili gerçek bir müzik ziyafeti çekecek. Bütün güzelliklerin hastası olan Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars ise 21 Mart’ta Latin müziğini ve dans etmeyi sevenleri coşturacak bir performans sunacak.

Süreyya Operası’nda Opus Amadeus Oda Müziği Festivali ‘Açılış Konseri’

7-29 Mart tarihleri arasında düzenlenen ‘Opus Amadeus Oda Müziği Festivali’, piyanist Marta Gulyas ve Birsen Ulucan’ın hazırladıkları çok renkli Macar programı ile açılıyor. ‘İki Piyanodan Tadına Doyulmaz Macar Yansımaları’ adlı dinletide sanatçıların Franz Schubert’en seslendirecekleri ‘Macar Stilinde Eğlencelik’, başlı başına bir dört el piyano şöleni. 11 Mart’ta yine aynı salonda flüt sanatçısı Bülent Evcil ile piyanist Gökhan Aybulus’un ‘Flüt’ün Sihirli Mozart’ları, Piyano’nun Şiirli Rachmaninoff’ları’ resitalini izleyebilirsiniz. Budapeşte Corelli Consort Barok Müzik Topluluğu, ‘Egzotik Barok Renkler ve Sürprizler’ konserini 21 Mart’ta gerçekleştirecek. Festival kapsamındaki diğer konserler Fulya Sanat Merkezi’nde yer alacak. 

 Fransızca soul Babylon’da

Daha önce hiç Fransızca soul dinlemiş miydiniz? 7-8 Mart’ta Babylon’da sahne alacak olan Fransız soul şarkıcı ve bestecisi Ben L’Oncle Soul sayesinde dinleme olanağı bulabilirsiniz. Asıl ismi Benjamin Duterde olan Motown Records’un bu ödüllü sanatçısı, kalabalık orkestrası eşliğinde, hareketli canlı performansı ile yeni nesil caz ve soul’un en iyi sahne şovlarından birine sahip.

KüçükÇiftlik Park’ta Mostar Sevdah Reunion

Avea Sıradışı Müzik Konserleri kapsamında; sevdalinka ile Çingene müziğini ustaca birleştiren Mostar Sevdah Reunion, 10 Mart’ta Türkiye’deki müzikseverlerle buluşuyor.

‘Escape to Music Konserleri’ kapsamında garajistanbul 31 Mart’ta şarkılarında folk ve cazı ustaca harmanlayan Yael Naim’i ağırlıyor. Paris doğumlu İsrailli şarkıcı Yael Naïm, İbranice ve Fransızca şarkıların yer aldığı ikinci albümü ile 2007’de Fransa’da 11 numaraya, 2008’de Apple’ın MacBook Air dizüstü bilgisayarlarının tanıtımında kullanılmak üzere seçtiği ‘New Soul’ parçasıyla da Amerikan müzik listelerine 10 numaradan giren ilk İsrailli oldu.

Müziğin doğru adresi İş Sanat

İskoçya ve Avrupa’nın seçkin müzisyenlerinden oluşan Scottish Ensemble,17 Mart’ta sahneyi paylaşacağı yıldız isim, bir süre önce Classic BRIT Ödülleri’nde ikinci kez ‘Yılın Kadın Sanatçısı’ ödülü ile taçlandırılan trompetin usta yorumcusu Alison Balsom.  Konserde Mendelssohn, Vivaldi, Şostakoviç ve Ravel’den eserler seslendirecekler. 28’inde ise İş Sanat büyük bir sürpriz yaparak dünyaca ünlü ses virtöüzü Bobby McFerrin’i konuk ediyor. ‘Don’t Worry Be Happy’ ile kalplerde taht kuran sanatçının tüm konser biletleri tükenmiş durumda.  

 İstanbul Odylle’ye ne yaptı?

Cevap, 28 Mart’ta Ghetto’daki Odylle konserinde. Hollandalı müzisyen, eğitim nedeniyle bulunduğu İstanbul’da Bora Bekiroğlu, Emre Kula, Alpar Lü ve Koray Üşgülen ile bir araya gelerek müzik hayatının buradaki ayağına başladı. Sanatçı, akılda kalıcı, mutlu melodilerinden oluşan ve indie pop’a yakın duran şarkılarını, konserde seslendireceği ilk albümü ‘İstanbul Bana Ne Yaptın’ albümünde topladı.

 TİM’de neler olup bitiyor?

Solistleri Dilek Türkan ve Bora Ebeoğlu eşliğinde 3 Mart’ta hayranlarıyla buluşmaya hazırlanan İncesaz, 40 kişilik yaylı çalgılar orkestrası ile şarkılardan tangolara, operetten türküye unutulmaz müziklerden örnekler verecek. Rembetiko severler 17 Mart’ta TİM Maslak Show Center’da hazır bulunsunlar! Türk ve Rum müzisyenlerden oluşan Café Aman, 25 kişilik kadrosuyla Türk ve Rum müziğinin unutulmaz dönem şarkılarını seslendirecek. Topluluğa Horokos dans ekibi eşlik edecek.

Matt Bianco Salon İKSV’de

Salon 24 Mart’ta, İngiliz pop- caz topluluğu Matt Bianco’ya ev sahipliği yapacak. ‘Get Out of Your Lazy Bed’, ‘Half of a Minute’ gibi hit şarkılarla 80'li yıllarda ortalığı kasıp kavuran topluluk, kariyeri boyunca ondan fazla albüme imza attı.