Coca-Cola ile 'Mutluluk Yolculuğu’na hazır mısınız?

Coca-Cola, 125. yıl kutlamaları çerçevesinde, geçmişten geleceğe mutluluk yolculuğunu anlattığı bir sergi düzenledi. Bu sergi için Coca-Cola’nın merkezi Atlanta’daki müzesinden çok özel parçalar ilk kez Türkiye’ye getirildi. Sergide Melis Kori’nin 170 parçalık koleksiyonunun dikkat çeken parçaları da yer aldı.

İlona LEVİ Yaşam
4 Ocak 2012 Çarşamba

‘Coca-Cola ile Mutluluk Yolculuğu’ adlı sergide Coca-Cola, izleyicileri geçmişten geleceğe uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. ‘Coca-Cola ile Mutluluk Yolculuğu” adlı sergide, 1800’lerin sonundan günümüze dek yaşanan ana dönemlerin yaşam tarzını ve beğenilerini yansıtan obje ve sanat eserleri izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Coca-Cola’nın merkezi Atlanta’dan bu sergi için özel olarak Türkiye’ye getirilen birbirinden değerli eserler arasında Andy Warhol, Norman Rockwell, Haddon Sundblom,  Hufford, Peter Tutzauer gibi dönem sanatçılarının Coca-Cola’ya özel olarak yaptıkları eserler de bulunuyor. Sergide, Coca-Cola’nın dünyadaki ve Türkiye’deki ilk ilan çalışmalarının yanı sıra uzaya gönderilen ilk Coca-Cola şişesi, uzay için tasarlanan ilk içecek makinası, ilk promosyon malzemeleri ve Türk koleksiyoncu Melis Kori’nin Türkiye’de satışa sunulan şişelerden oluşan 170 parçalık koleksiyonundan dikkat çeken parçalar yer alıyor. Melis, bize bu yolculukta rehberlik ediyor!

Melis Kori bir koleksiyoncu mu?

Evet; ben “biriktirmeyi” seviyorum aslında.

Neden Coca-Cola şişeleri? Koleksiyonculuğunu başka alanlarda da kullanıyor musun?

Coca-Cola şişesi hem şekil olarak hem de görsel zenginlik olarak muhteşem bir obje. Dünyadaki birçok ünlü sanatçının desen çalışması olan şişeler var. Ama ben Coca-Cola’nın her türlü objesini de topluyorum ve birçoğunu günlük hayatımda kullanmayı seviyorum. Coca-Cola dışında başka koleksiyonlarım da var ama hiç biri asıl tutkum kadar ağırlıklı değil.

Açık olan şişeler işe yarıyor mu? Yoksa kapalı mı olması gerekli?

Bu kişiye göre değişiyor. Ama genel tercih kapalı olması. Kapağın orijinalliği bozulmadığı sürece şişenin boş olması sorun değil. Kapaksız şişe mecbur kalınmadıkça tercih edilmez…

E-BAY’ DE KIYAFET YERİNE COCA-COLA ŞİŞESİ ALIŞVERİŞİ ÇILGINLIĞI…

Bir söylentiye göre e-bay’de bu şişelerin satışları çok büyük paraların kazanılmasına sebep oluyormuş. Doğru mu? Bu satışların bir stratejisi var mıdır?

E-bay, gerçek koleksiyoncuların birbirlerini bulmaları için önemli bir araçtı. Paradan çok şişelerin tüm dünyaya ulaşmaları ve el değiştirmeleri için gerekli bir ihtiyaç diyebiliriz. Şimdilerde etkisi azaldı; çünkü e-bay’de tanışan koleksiyoncular, Facebook üzerinden sürdürüyor bu karşılıklı alışverişi. Para kazanmak koleksiyonu devam ettirmek anlamında gerekli olsa da takas yöntemiyle bunu minimuma indirmeye çalışıyoruz.

COCA-COLA TÜRKİYE DÜNYADAKİ EN BÜYÜK DESTEKÇİ

Coca-Cola şirketi, Coca-Cola koleksiyoncularını destekliyor mu?

Henüz Türkiye’den başka resmi Cola-Cola koleksiyoncular kulübüne denk gelmedim. Coca-Cola Türkiye, koleksiyoncularına büyük destek veriyor. Bize özel koleksiyon ürünleri hazırlıyorlar ve etkinlikler düzenliyorlar. Kendimizi özel hissettiriyorlar gerçekten!

Coca-Cola Koleksiyoncular Kulübü’nün Başkanı olduğunu belirttin. Orada başkan olmak nasıl bir işlev gerektiriyor? Neler yapıyorsunuz?

Kulübün yönetimi gönüllülük esasına dayanıyor. Yönetim kadrosunu kulüp üyeleri seçiyor. Çeşitli etkinlikler, yarışmalar, geziler, toplantılar düzenliyoruz. Sıkça bir araya gelmeye çalışıyoruz. Mail grubu üzerinden haberleşiyoruz. Yönetim bu konularda organizasyonu sağlayarak Coca-Cola Danışma Merkezi’ne yardımcı olmaya çalışıyor.

Kulübün kaç üyesi var?

Şu anda Türkiye’nin 9 farklı ilinden 120 üyemiz var. Kulübün varlığını bilmeyen birçok koleksiyoncuya ulaşıp aramıza katılmalarını sağlamak istiyoruz. Oldukça hızlı bir şekilde büyüyoruz.

Coca-Cola ile Mutluluk Yolculuğu adlı sergi Santralistanbul’da tüm Coca-Cola severleri ile buluştu. Bu sergide tamamen sana ait şişeler mi var yoksa diğer koleksiyoncuların da var mı?

Sergide kullanılan şişelerin tamamı bu seferlik bana ait! İleride tüm koleksiyoncuların şişe ve objelerinin kullanılacağı bir sergi olmasını çok istiyoruz.

Sergide yer alan en özel üç ürün hangisi? Bu ürünler en pahalı olanlar mı?

En özel üç şişem, 1970’li yıllara ait, açılmadan saklanmış, ‘Aile Boyu’ olarak bilinen 750 ml şişe,  Özgörkey’in 20. yılı için çıkarttığı özel şişe ve 100. yıl şişeleri.  En özel olmalarının nedeni çok nadir olmaları ve şans eseri ele geçirmiş olmam. Benim için tüm şişelerim paha biçilmez.

Sergide aynı zamanda satış gerçekleşiyor mu?

Herhangi bir satış yok. Şişelerle birlikte Coca-Cola’nın merkezi Atlanta’daki arşivinden gelen çeşitli dönemlere ait eserler ve objeler sergileniyor.  

Bu sergiyi 125. yıl için siz kulübünüz olarak mı gerçekleştiriyorsunuz yoksa Coca-Cola firması mı bunu üstleniyor?

Bu sergi Coca-Cola Türkiye’nin, Coca-Cola’nın 125. yıl nedeniyle düzenlediği etkinliklerin bir parçası. 

UZAYA GİDEN İLK COCA-COLA ŞİŞESİ TÜRKİYE’DE SERGİDE!

Sergide bulunan ve uzaya gönderilen ilk Coca-Cola şişesi gerçekten orijinali mi? Bu şişenin hikâyesi nedir? Ve eminim çok pahalıdır…

Müzede büyük güvenlik önlemleriyle sergilendiğine göre orijinalidir diye düşünüyorum. Uzaya giden astronotların ilk kullandığı Coca-Cola şişesi, pahalı değil de değerli diyelim. İlk olan her şey çok değerlidir bence.

Sergide başka ne gibi sürprizler sergi severleri bekliyor? Biraz detay alabilir miyiz?

Sergi iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm, 125 yıllık tarihsel sürecin beş ana dönemde anlatıldığı bölüm; ikinci bölüm ise yakın geleceğe atıfta bulunan daha soyut ve teknolojik bir bölüm.  İlk bölümde yer alan obje ve eserlerin pek çoğu Atlanta’daki arşivden özel olarak getirilmiş ve tümü inanılmaz. Sergi mekânlarında bu objelerin günlük kullanıldığı dönemler o kadar mükemmel oluşturulmuş ki kendinizi rahatlıkla o yılda ve o ürünleri kullanıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Koleksiyoncular olarak ileride başka projeleriniz var mı? İpucu alabilir miyiz?

En büyük isteğimiz biriktirdiğimiz ürünleri sergileyebileceğimiz bir ortak sergi açmak ve insanlara neden Coca-Cola koleksiyonu yaptığımızı anlatmak…