Gilad Şalit’in esareti 5. yılında

<p class="MsoNormal"><span>19 yaşında İsrail Ordusu’ndaki görevini yaparken Hamas tarafından kaçırılan Gilad Şalit, aradan geçen beş yılın ardından hâlâ Hamas’ın elinde ve hakkında hiçbir bilgiye ulaşmak mümkün değil</font></span></p>

Dünya
29 Haziran 2011 Çarşamba

Viktor KUZU


25 Haziran 2006 tarihinde kaçırıldığından beri Hamas tarafından esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest kalması yönünde çabalar, kaçırılmasının beşinci yıl dönümünde hız kazandı.

Şalit kaçırıldığında 19 yaşındaydı. Şu anda 24 yaşında olan ve sağlık durumundan endişe edilen Şalit için geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen törene paralel olarak Şalit’in İsrail tarafından tutuklu tutulan Filistinlilerle takas edilmesi konusu da alevlendi.

Hamas, Şalit’e karşılık 1000 kadar Filistinlinin serbest bırakılmasını talep ediyor. Hamas’ın listesinde yer alan, örgüt içinde büyük eylemlere liderlik etmiş bazı üst düzey isimlerin varlığı bu takasın bugüne kadar gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel oldu.

Fransa ve almanya’dan destek

Fransa ve Almanya da devlet başkanları seviyesinde bu sorunun halledilmesi için devreye girdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek Şalit’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Şalit’in aynı zamanda Fransız vatandaşı olması, Sarkozy’nin seçildiği tarihten beri bu konu ile yakından ilgilenmesinin temel sebebi. Almanya da geçtiğimiz yıl önemli gelişmelerin yaşandığı İsrail-Hamas görüşmelerinde arabulucu rolünü üstlenmişti.

Fransa ve Almanya’nın altına imza attıkları ortak girişim sadece Şalit konusunu kapsamıyor. Şalit’in İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 1000 Filistinliye karşı serbest bırakılması ile birlikte, İsrail’in Gazze ambargosunu yumuşatması ve Gazze’deki yerleşim inşaatlarına son vermesi de yer alıyor.

Mısır’daki yeni hükümetin de İsrail-Hamas gerilimi konusunda devrede olacağı, Mübarek sonrası kurulan yeni hükümetin özellikle Filistin tarafında daha yüksek krediye sahip olduğu da belirtiliyor.

Şalit ailesinin eylemi

Diplomatik seviyede bu gelişmeler olurken Şalit’in ailesinin yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü eylem de devam ediyor. Kudüs’te Başbakanlık konutunun dışında beyaz bir çadır kuran ve bir yıldır bu çadırda yaşayan Şalit’in ailesi, yetkililerden tatminkâr bir cevap alamamaktan yakınıyor.

Şalit’in ailesi geçtiğimiz Temmuz ayında İsrail’in kuzeyindeki evlerinden yürüyüşe başlamışlar ve binlerce İsraillinin desteği ve katılımı ile Kudüs’e kadar gelmişlerdi. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun konutunun dışına bir çadır kurarak oğulları serbest kalana kadar bu çadırda yaşayacaklarını belirtmişlerdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Şalit’e karşılık 1000 Filistinliyi serbest bırakmaya hazır olduğunu belirtirken şartlarını da sürdürüyor. Netanyahu’ya göre İsrail’e karşı kanlı eylemlerde bulunan teröristler bu listede yer alamaz ve örgüt üyelerinin Batı Şeria’ya dönmesi olasılık dahilinde değil.

Almanya: “hamas anlaşmaya yanaşmıyor”

Pazartesi günü bir açıklama yapan Almanya, Netanyahu’nun bu konudaki demecini destekledi. Alman hükümet sözcüsü,  kendi arabuluculuklarıyla İsrail ve Filistinlilere sunulan Şalit karşılığı Filistinli tutukluların serbest bırakılması teklifini Netanyahu’nun kabul ettiğini ancak Hamas’ın reddettiğini açıkladı.

Bu arada Hamas, Şalit’in sağlık durumu ile ilgili olarak bilgi vermekten de kaçınıyor. Son olarak Şalit’in babası Noam Şalit’in çabaları ile Kızıl Haç Örgütü devreye girmiş ve Hamas’a Şalit’in sağlık durumu ile ilgili bilgi vermesi yönünde baskı yapılmıştı. Ancak bu girişim Hamas tarafında olumsuz karşılanmış ve Kızıl Haç’a İsrail’in oyunlarına gelerek Hamas’ın iç işlerine karışmaması uyarısı yapılmıştı.