Varantlarda ilk vade sonu yaklaşıyor

<p class="MsoNormal"><span>Varantlarla ilgili önümüzdeki günlerin en önemli gündemi 31 Aralık’ta vadesi dolacak sekiz varant. IMKB-30, Garanti Bankası, İş Bank ve Koç Holding üzerine yazılmış birer ALIM ve birer SATIM olmak üzere toplam sekiz varant 31 Aralık’ta son bulacak. <?xml:namespace prefix =" o" ns =" "urn:schemas-microsoft-com:office:office"" /></font></span></p>

Ekonomi
15 Aralık 2010 Çarşamba

Albert KRESPİN


Normal şartlarda, piyasadaki yükselişe ya da düşüşe yatırım yapmak isteyen yatırımcılar vadesine bu kadar kısa zaman kalmış varantlar yerine daha uzun vadeli, örneğin şu anda var olan şubat ya da nisan vadeli varantları tercih etmeliler. Vade yaklaştıkça varantın zaman değeri kaybı hızlanır. Daha basit ifadeyle varant “durduk yerde değer kaybeder”. İlk yazımızda yaptığımız kaparo benzetmesinde, sizin ‘opsiyonlama’ süreniz ne kadar kısaysa ödemeniz gereken kaparo miktarı o kadar düşük olacaktır. Varantlarda da vade kısaldıkça varantin değeri azalır, yüzdesel olarak bu kayıplar günlük bazda %10’ları bulabilir. Bu yüzden kısa vadeli varantlar, eğer çok güçlü bir kısa süreli beklentiniz yoksa, uzak durulması gereken varantlardır.

VADE SONUYLA İLGİLİ OLARAK

ALIM varantlarında varantın vade sonunda değerli bitmesi için 31 Aralık’ta dayanak varlık fiyatının kullanım fiyatının üzerinde olması gerekiyor. Kısaca, bir ALIM hakkı ancak ucuz fiyattan ise değerlidir.

SATIM varantlarında ise vade sonunda dayanak varlık fiyatının kullanım fiyatının altında olması gerekiyor. Bir SATIM varantı ancak daha pahalıdan satış hakkı veriyorsa değerlidir.

Vade sonunda kullanılacak referans fiyatları:

Endekse dayalı varantlar için VOB Aralık kontratı vade sonu uzlaşma fiyatı

Hisseye dayalı varantlar için 31 Aralık 2010 ikinci seans ağırlıklı ortalama fiyat

KALDIRACA ALDANMAYIN

Vade sonu yaklaştıkça tipik olarak varantların kaldıraçları yükselir. Zaman değeri kaybından dolayı varant fiyatı ucuzlar, hatta bazı durumlarda sıfıra yaklaşır. Vade çok yakınken dayanak varlıktaki ani değişiklikler gün içerisinde yüksek kaldıraçtan dolayı inanılmaz etkiler yapabilir. Hisse ve varant piyasasını takip eden yatırımcılar son dönemlerdeki %50’lere varan günlük performansları gözlemiş olmalılar. Bu aslında oldukça olağan bir durum. Yatırımcıların buradaki cazibeye kapılmadan hesap kitap yaparak yatırımlarını yönlendirmelerini öneririm. Zira kaldıraç iki yönde de çalışır. Piyasa terse dönerse böyle varantlar bir günde size ciddi kayıplar da yaşattırabilir. Unutmayın zaman değeri kaybı da varantların durduk yerde değer kaybetmesine neden oluyor.

YENİ VARANTLAR - VADELER NİSANA UZADI

Deutsche Bank aralık başında, nisan vadeli dört yeni varantla piyasaya geldi. Bankanın piyasadaki varant sayısı 20’ye, piyasadaki toplam varant sayısı da 22’ye yükseldi. Ürün çeşitliliği vadeler geçtikçe ve spot fiyatlar değiştikçe artmaya devam edecek. Başarılı bir varant piyasasında aslında ‘sonsuz’ sayıda ürün bulunması gerekiyor. Yeni varantlar en aktif dayanaklar olan Garanti Bankası ve IMKB-30 endeksi üzerine çıktı. Hem ALIM hem de SATIM varantlarında bu iki dayanakta vadeler nisana uzamış oldu. Endeks varantlarında daha yüksek bir katsayı (beş binde bir) kullanıldı. Bu haliyle yeni endeks varantlarının birim fiyatı da ucuzlamış oldu. Yeni varantların kodları OZDAD (endeks ALIM), OZDPS (endeks SATIM), GADAC (Garanti ALIM) ve GADPS (Garanti SATIM).

KENDİMİ NASIL EĞİTEBİLİRİM?

Deutsche Bank’ın varant destek hattı +90 212 319 03 50 numaralı telefondan aramanızı bekliyor. Ayrıca [email protected] mail adresinden sorularınızı görüşlerinizi iletebilirsiniz. www.varant.db.com adresini de ziyaret etmeyi unutmayınız. Tüm yatırımcılarımıza bol kazançlı bir hafta diliyorum.